19 Απρ 2024
READING

Η Apple ερευνά την παρακολουθηση της ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας δεδομένα iPhone

3 MIN READ

Η Apple ερευνά την παρακολουθηση της ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας δεδομένα iPhone

Η Apple ερευνά την παρακολουθηση της ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας δεδομένα iPhone

Η Apple φαίνεται πως εργάζεται πάνω σε τρόπους ανίχνευσης και διάγνωσης καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η γνωστική εξασθένηση χρησιμοποιώντας ένα iPhone. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανάλυση δεδομένων όπως η κινητικότητα, τα μοτίβα ύπνου και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πληκτρολογούν θα μπορούσε να εντοπίσει συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές τις παθήσεις.

Άλλες μετρήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ανάλυση της έκφρασης του προσώπου και των καρδιακών και αναπνευστικών ρυθμών. Όλη η επεξεργασία θα γίνεται στη συσκευή, χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα σε διακομιστές της Apple.

Η εταιρεία εργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών. Οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα δεδομένα που καταγράφονται από τους αισθητήρες του iPhone και του Watch με ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι συμμετέχοντες των ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με το πώς αισθάνονται.  Η Apple συνεργάζεται με το UCLA και ανακοίνωσαν την τριετή μελέτη τον Αύγουστο του 2020.

Ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει σε αυτό το έργο της Apple. Η εταιρεία και η φαρμακευτική εταιρεία Biogen δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι εργάζονται σε μια διετή μελέτη για την παρακολούθηση της γνωστικής λειτουργίας και ίσως τον εντοπισμό της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, η οποία υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε Alzheimer. Το σχέδιο είναι να παρακολουθούνται περίπου 20.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων περίπου οι μισοί έχουν υψηλό κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Εάν τα δεδομένα από τις μελέτες συμπίπτουν με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, η Apple θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει μια λειτουργία που θα προειδοποιεί τους χρήστες εφόσον βλέπει σημάδια κάποιας κατάστασης ψυχικής υγείας. Το iPhone θα μπορούσε να προτρέψει τους χρήστες να αναζητήσουν φροντίδα, κάτι που είναι σημαντικό, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής.

Η Apple και οι συνεργάτες της βρίσκονται στα αρχικά στάδια αυτής της προσπάθειας, οπότε πιθανότατα θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικά χρόνια προτού η εταιρεία προσθέσει χαρακτηριστικά παρακολούθησης της ψυχικής υγείας στο iPhone, ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η έρευνα σίγουρα θα πετύχει να οδηγήσει σε τέτοιες λειτουργίες.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ορισμένες παθήσεις χρησιμοποιούν τις συσκευές με διαφορετικό τρόπο από άλλους ανθρώπους. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι προγραμματιστές μπορούν να κατασκευάσουν αλγόριθμους που θα μπορούν να ανιχνεύουν τις διαφορές αυτές αξιόπιστα και με ακρίβεια.

Παρόλα αυτά, η υγεία αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Apple τα τελευταία χρόνια, οπότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα να εμφανιστούν όντως καινούργια χαρακτηριστικά βασισμένα σε αυτή την έρευνα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.