22 Ιαν 2025
READING

Η πραγματική αξία του καταστήματος

5 MIN READ

Η πραγματική αξία του καταστήματος

Η πραγματική αξία του καταστήματος

Η Coresight Research εκτιμά ότι περίπου 20.000 έως 25.000 μεγάλα καταστήματα λιανικής θα κλείσουν τις πόρτες τους φέτος.Κοιτάζοντας τα επόμενα πέντε χρόνια, η UBS προβλέπει πάνω από 100.000 κλεισίματα καταστημάτων.

Προβλέπει ότι το 2% των καταστημάτων των ΗΠΑ θα κλείνει κάθε χρόνο έως το 2025, μειώνοντας τον αριθμό των καταστημάτων λιανικής από 883.000 πέρυσι σε 782.000 το 2025.Βραχυπρόθεσμα, ορισμένοι retailers που παίρνουν γρήγορες αποφάσεις για τα δίκτυα των καταστημάτων τους μπορεί να σωθούν για λίγο αλλά πιθανότατα καθυστερούν μόνο το αναπόφευκτο.

Το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι η λύση για έναν retailer που βρίσκεται σε απώλεια μεριδίου αγοράς.Ωστόσο, ενώ υπάρχουν τόσοι πολλοί προβληματικοί έμποροι λιανικής  υπάρχουν πολλές άλλες – ψηφιακά εγγενείς μάρκες – που μπορούν να ανοίξουν καταστήματα αρκετά γρήγορα.

Μελέτη ερεύνησε το τοπίο λιανικής και διαπίστωσε ότι περίπου 2.000 ψηφιακές μάρκες έχουν ανοίξει καταστήματα και περίπου 850 περισσότερα καταστήματα έχουν προγραμματιστεί έως το 2023.Γιατί; Πολύ απλά, το κόστος της απόκτησης νέων πελατών στο διαδίκτυο αυξάνεται πολύ γρήγορα. Οι ψηφιακές μάρκες δεν μπορούν να κάνουν τα νούμερα τους να αποδίδουν πια χωρίς φυσική παρουσία λιανικής.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εμπόρους λιανικής που εξακολουθούν να μετρούν τα καταστήματα με βάση τις πωλήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο και παρακολουθούν τις πωλήσεις στο διαδίκτυο ξεχωριστά από αυτές των καταστημάτων, οι ψηφιακά εγγενείς μάρκες χρησιμοποιούν νέα μαθηματικά για να μετρήσουν την επένδυσή τους και να επιστρέψουν στα καταστήματα.

Για ψηφιακά εγγενείς μάρκες, τα καταστήματα είναι ένας κόμβος για την απόκτηση νέων πελατών, ανεξάρτητα από το εάν πραγματοποιούνται ή όχι συναλλαγές εκεί.Αυτή είναι μια εικόνα που κάθε έμπορος λιανικής πρέπει να κατανοήσει και να ενσωματώσει στον προγραμματισμό του.

Για να το θέσουμε απλά, τα καταστήματα αξιολογούνται λανθασμένα.Όλες οι μετρήσεις λιανικής στο κατάστημα εξαρτώνται από τις πωλήσεις, ανά τετραγωνικό μέτρο, ανά πωλητή και ούτω καθεξής. Πρόκειται για την πώληση του προϊόντος. Και αυτό δεν αποτυπώνει την πλήρη εικόνα.Οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να σταματήσουν τη μέτρηση της αξίας των καταστημάτων ως κανάλι διανομής και να αρχίσουν να τα μετρούν για το τι είναι πραγματικά: ένα κανάλι μέσων.

Τα κανάλια πολυμέσων, όπως τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνο, έντυπα, διαφημίσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και περισσότερο «το κατάστημα», με εικονικές βιτρίνες να εμφανίζονται σε όλα τα μέσα».

Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν χωρίς δυσκολία απευθείας από μορφές πολυμέσων. Μπορούμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από ένα tweet, ή από μια ανάρτηση στο Facebook ή από ένα βίντεο. Δεν χρειάζεται πλέον να οδηγούμε τους πελάτες στο «κατάστημα» όταν μπορούμε τώρα να οδηγήσουμε το κατάστημα στον πελάτη.

Ο νέος ρόλος του καταστήματος ως μέσο προβολής και επικοινωνίας είναι να προσφέρει στον πελάτη εμπειρίες συναρπαστικής δημιουργίας μάρκας, οι οποίες ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε άμεσες συναλλαγές και σε συγκεκριμένα καταστήματα.

Ωστόσο, τέτοιες εμπειρίες είναι απείρως πιο πολύτιμες για μια μάρκα από ό, τι αν κάποιος παρακολουθεί 15 δευτερόλεπτα βίντεο 30 δευτερολέπτων στο YouTube.Τα καταστήματα είναι ήδη μέσα “εμπειρίας” αλλά απλώς δεν τα αξιολογούμε ακόμη με αυτό τον τρόπο.

Μια θετική εμπειρία πελάτη στο κατάστημα αξίζει δέκα φορές περισσότερο από μια γρήγορη εμφάνιση διαφήμισης στο Facebook.Εάν το κόστος ανά εμφάνιση στο Facebook είναι ογδόντα σεντ, τότε το κόστος ανά εμφάνιση σε ένα κατάστημα θα ήταν 8 $ ανά πελάτη.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι όλες οι επισκέψεις των πελατών στο κατάστημα είναι καλές. Μια προσεκτικά σχεδιασμένη διαφήμιση έχει σχεδιαστεί και δοκιμαστεί για να κάνει καλή εντύπωση, αλλά το ανθρώπινο στοιχείο στο κατάστημα μπορεί να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά μεταβλητή επίσκεψη.

Οι μάρκες πρέπει να διευρύνουν τον τρόπο μέτρησης του κόστους και της συνεισφοράς των φυσικών καταστημάτων.Το κατάστημα είναι μια ευκαιρία για τους πελάτες να χτίσουν μια σχέση με μια μάρκα.Είναι μια ευκαιρία για αυτούς να αλληλεπιδράσουν με την μάρκα, να αλληλεπιδράσουν με εκπροσώπους της μάρκας και να εμπνευστούν από αυτήν. Και στη συνέχεια, μπορούν να συναλλάσσονται με τη μάρκα σε οποιοδήποτε αριθμό διαφορετικών μέσων.

Πράγματι, τα φυσικά καταστήματα, όπως συνέβαινε σε όλη την ιστορία, παραμένουν υπεύθυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορίου. Τα όρια μεταξύ online και offline μπορεί να είναι θολά, αλλά η σημαντικότητα των φυσικών καταστημάτων είναι προφανής.

Όλοι οι retailers σε όλο τον κόσμο αναζητούν την «συνταγή» για τον σχεδιασμό του καταστήματος του μέλλοντος.Το retail ήταν κατά βάση απλό στα θεμελιώδη του μέχρι την εμφάνιση του ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο δημιούργησε ένα πιο σύνθετο περιβάλλον.Πολλοί πίστευαν και πιστεύουν ότι το Amazon είναι η απάντηση στο ερώτημα.Όμως οι καταναλωτές δεν ψάχνουν μόνο για ταχύτητα στην παράδοση, διαθεσιμότητα προϊόντος και ειδικές προσφορές.Σε έρευνες προκύπτουν οι απαντήσεις ότι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την άμεση αγορά  και την φυσική εξέταση των προϊόντων.

Και φυσικά όλα αυτά τα δεκάδες χρόνια οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για «συναισθηματική δέσμευση» με το brand που επιλέγουν , να ικανοποιούν όλες τις αισθήσεις τους με την επίσκεψη σε ένα περιβάλλον που είναι όμορφο και πάνω από όλα να «διασκεδάζουν & κοινωνικοποιούνται» μέσα από την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Το κατάστημα του μέλλοντος θα είναι περισσότερο ένα brand & product exhibition με πιο σύνθετη στρατηγική από το να έχει απλά ικανό απόθεμα προϊόντων και την δυνατότητα συναλλαγών.Θα είναι ο «προορισμός-destination» για όλα τα κανάλια πωλήσεων όπου θα υπάρχουν σύνθετες δυνατότητες

Είναι τεράστια η αξία που φέρνει ένα κατάστημα. Είναι marketing. Είναι η απόκτηση πελατών.Είναι η δημιουργία brand.Οι retailers πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται το κατάστημα ως απλό μέρος για να πραγματοποιούνται συναλλαγές. Πρέπει να κατανοήσουν τον εξελισσόμενο ρόλο του καταστήματος ως σημείο απόκτησης πελατών και να ξανασκεφτούν το κατάστημα ως σημείο εμπειρίας για να αποκτήσουν πελάτες online και offline.Πρέπει να υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό του καταστήματος από ένα μέρος για να πουλήσουν σε ένα μέρος για να βιώσουν και να μετρήσουν την πραγματική αξία των εμπειριών των πελατών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.