Πάνω που ο κόσμος άρχισε να εξοικειώνεται με την ιδέα των κρυπτονομισμάτων, ήρθαν τα NFTs, που από τον περασμένο Φλεβάρη έχουν φέρει μια νέα φρενίτιδα στην αγορά, και ειδικότερα στον κόσμο της τέχνης, με τα «έργα» να δημοπρατούνται για εκατομμύρια δολάρια.
Τι ακριβώς είναι ένα NFT;
Πρόκειται για τα αρχικά τού «non-fungible token», που στα ελληνικά σημαίνει «Μη Ανταλλάξιμο Νόμισμα». Ως νόμισμα λογίζεται οτιδήποτε έχει ανταλλακτική αξία, και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χρήματα. Όταν «χαλάμε» ένα εικοσάευρο για να πάρουμε δύο δεκάευρα, έχουμε ανταλλάξει νομίσματα ίσης αξίας.
Τα NFTs, όμως, δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με οτιδήποτε, οι ιδιότητες ενός NFT είναι μοναδικές και μόνο δικές του. Δεδομένου ότι τα NFTs αφορούν τον κόσμο της τέχνης, μπορεί κανείς να τα παρομοιάσει με ένα έργο όπως, για παράδειγμα, τη Νίκη της Σαμοθράκης. Μπορεί κανείς να το φωτογραφίσει ή να φτιάξει ένα ακριβές αντίγραφο, ωστόσο το αυθεντικό γλυπτό παραμένει ένα και μοναδικό.
Τα μοναδικά NFTs, λοιπόν, είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μοναδικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή, που ανήκουν στον ψηφιακό κόσμο, και που μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν όπως οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, αλλά δεν έχουν δική τους ανταλλάξιμη αξία. Ουσιαστικά, καθώς μιλάμε για τον ψηφιακό κόσμο, όταν κάποιος αγοράσει ένα NFT, αυτό που παίρνει στα χέρια του είναι ένα πιστοποητικό ιδιοκτησίας των ψηφιακών περιουσιακών του στοιχείων. Καθώς ένα ψηφιακό αρχείο θα μπορούσε να αντιγραφεί, η γνησιότητα ενός NFT, και κατ’ επέκταση η κυριότητά του, καταγράφεται, ή μάλλον αποθηκεύεται σε blockchain.
To blockchain μοιάζει με ένα τεράστιο «λογιστικό βιβλίο», δημιουργημένο από εκατομμύρια blocks με πληροφορίες που συνδέονται αλυσιδωτά μεταξύ τους, και συντηρείται ασφαλές από χιλιάδες υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, με τρόπο ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί. Ένα NFT μπορεί ακόμα να περιέχει ένα έξυπνο συμβόλαιο, το οποίο εξασφαλίζει ότι ο καλλιτέχνης μπορεί να πάρει μερίδιο από μελλοντικές πωλήσεις.
Η αξία των NFTs
Η αξία ενός NFT καθορίζεται από εκείνον που θα κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά όταν δημοπρατηθεί. H φρενίτιδα με τα ιλιγγιώδη ποσά ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου, όταν ένα meme του 2011 με την ψηφιακή γάτα Nyan πουλήθηκε για 500.000 δολάρια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Καναδή μουσικός Grimes πούλησε μερικά κομμάτια από την ψηφιακή της τέχνη για έξι εκατομμύρια δολάρια. Και στις 11 Μαρτίου, ο Beeple, ένας καλλιτέχνης ψηφιακών έργων, πούλησε το έργο του, σε δημοπρασία που πραγματοποίησαν μάλιστα οι Christie’s, για το ιλιγγιώδες ποσό των 69 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή που είναι από τις υψηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ για έργο εν ζωή καλλιτέχνη.
Ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, πούλησε ως NFT, για 2,5 εκατομμύρια δολάρια, το πρώτο tweet που γράφτηκε ποτέ, ενώ η γαλλική εταιρεία Sorare συγκέντρωσε 680 εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας ποδοσφαιρικές κάρτες σε μορφή NFT.
Συνεπώς, θεωρητικά ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει και να πουλήσει το δικό του NFT και πράγματι, μετά το άκουσμα αυτών των ποσών, πολλοί έσπευσαν να συμμετάσχουν στο «παιχνίδι».
Ποιες αντιρρήσεις υπάρχουν;
Η πρώτη αντίρρηση αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διατήρηση του blockchain – που είναι ο ίδιος προβληματισμός που υπάρχει για τα κρυπτονομίσματα, τα οποία επίσης «φυλάσσονται» σε blockchain.
Πολλοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι, ανεξάρτητα από αυτό, τα NFTs θα αποδειχθούν μια τεράστια φούσκα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Beeple, του NFT των 69 εκατομμυρίων, κατά κόσμον Mike Winkelmann, είχει δηλώσει στο BBC, ακριβώς μία μέρα πριν τη δημοπρασία του, ότι, πράγματι πιστεύει ότι πρόκειται για φούσκα. Άλλοι, βέβαια, όπως ο David Gerard, συγγραφέας τού «Attack of the 50-foot Blockchain», δεν είναι τόσο απόλυτοι, καθώς πιστεύουν ότι τα NFTs μοιάζουν με την ανταλλαγή συλλεκτικών καρτών, αποτελούν δηλαδή απλώς σύγχρονα, επίσημα συλλεκτικά αντικείμενα. «Υπάρχουν καλλιτέχνες που βγάζουν μια περιουσία από αυτό το πράγμα… απλά πιθανότατα εσείς δε θα το καταφέρετε», λέει στο BBC, και συμπληρώνει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά είναι αυτοί που ασχολούνταν πάντα με τις «crypto» συναλλαγές. Ξέρουν πώς γίνεται και προσπαθούν να εφεύρουν κάθε φορά έναν νέο τρόπο να πουλήσουν ακριβά κάτι που δεν έχει απολύτως καμία αξία.
To αν θα αποδειχθούν τα NFΤs φούσκα ή όχι, μένει να φανεί. Προς το παρόν, φαίνεται πως θεωρούνται ήδη μια επενδυτική ευκαιρία και σοβαροί οργανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να συμμετέχουν: η VISA στα τέλη του Αυγούστου αγόρασε το NFT «CryptoPunk», για 150.000 δολάρια στο κρυπτονόμισμα ethereum. O αρμόδιος επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ότι τα NFTs θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στα social media και τη διασκέδαση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.