19 Απρ 2024
READING

Γιατί οι εταιρείες δεν αποκαλύπτουν τις αμοιβές στις αγγελίες τους για υπαλλήλους

3 MIN READ

Γιατί οι εταιρείες δεν αποκαλύπτουν τις αμοιβές στις αγγελίες τους για υπαλλήλους

Γιατί οι εταιρείες δεν αποκαλύπτουν τις αμοιβές στις αγγελίες τους για υπαλλήλους

Το να δει κανείς σε μια αγγελία για δουλειά να αναφέρεται με ακριβές νούμερο ο μισθός που προσφέρεται, αντί για τις φράσεις «ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών» ή «αναλόγως προσόντων και προϋπηρεσίας», είναι πραγματικά σπάνιο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση των εταιρειών να δηλώσουν ξεκάθαρα τις αποδοχές που προσφέρουν στους υποψηφίους στους οποίους απευθύνονται; 

Όπως εξηγεί στο BBC ο Tom Harmsworth, διευθυντής της εταιρείας WeMaintain, «στα παραδοσιακά corporate περιβάλλοντα, ο μισθός συχνά κρύβεται γιατί πρόκειται για ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού, μια προσπάθεια να καταλάβουν τον μισθό που ήδη παίρνει ο υποψήφιος, το ύψος του μισθού που περιμένει και πόσα είναι πρόθυμη να προσφέρει η εταιρεία». 

Ωστόσο, αυτή η έλλειψη ειλικρίνειας βλάπτει τους εργαζομένους, που επιθυμούν να ξέρουν από πριν αν τα χρήματα που προσφέρονται τους καλύπτουν για τη συγκεκριμένη θέση. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία που δείχνουν ότι το 61% των υποψηφίων θεωρεί την αμοιβή το σημαντικότερο κομμάτι του job description. Την ίδια στιγμή, αναπτύσσεται ένα κίνημα που ζητά διαφάνεια στις αγγελίες και τις προθέσεις των εταιρειών, καθώς έρευνες δείχνουν ότι εκείνες που δηλώνουν ανοιχτά αυτό που προσφέρουν τείνουν να προσελκύουν ικανότερους, πιο ταλαντούχους υπαλλήλους, ενώ η διαφάνεια αυτή δημιουργεί έναν πιο δίκαιο χώρο εργασίας.

Οι λόγοι που το σύνηθες είναι οι εταιρείες να μην αποκαλύπτουν το πακέτο αποδοχών που προσφέρουν είναι οι εξής:

Επειδή οι εργοδότες φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν συναισθήματα δυσαρέσκειας στους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους

– Με τη δημοσιοποίηση των αποδοχών, γίνεται πιο εύκολο για τον ανταγωνισμό να δελεάσει τους υπαλλήλους μιας εταιρείας ή τους πιο επιθυμητούς υποψηφίους

– Πιστεύουν ότι το να αποκρύπτουν αυτήν την πληροφορία τούς δίνει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Ειδικά τώρα που πολλοί εργάζονται από απόσταση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες όπως αν ο τόπος κατοικίας βρίσκεται σε ένα ακριβό αστικό περιβάλλον ή σε μια αγροτική περιοχή με χαμηλό κόστος ζωής, ώστε να κάνουν την πιο συμφέρουσα για αυτούς προσφορά.

– Πολλές εταιρείες ακόμα φοβούνται ότι, δίνοντας ένα εύρος μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ποσό του μισθού, οι υποψήφιοι περιμένουν να τους προσφερθεί το υψηλότερο δυνατό, το οποίο ωστόσο αφορά τους πιο ικανούς.

Ωστόσο, συχνά αυτά τα ζητήματα μπορεί να αφορούν εταιρείες που δεν έχουν διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις αμοιβές, δε διαθέτουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους λείπει η σιγουριά ότι κάνουν τη σωστή προσφορά.

Η διαφάνεια  όμως μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα για τις εταιρείες

Οι οργανισμοί που είναι ξεκάθαροι για αυτά που προσφέρουν καταλήγουν με τους πιο ικανούς υποψηφίους, ενώ έχει αποδειχθεί ότι έτσι προσελκύουν περισσότερες γυναίκες – καταπολεμώντας και το μισθολογικό χάσμα των φύλων – και άτομα με μεγαλύτερο diversity. Επιπλέον, η κίνηση αυτή δίνει το μήνυμα ότι είναι πιο δίκαιοι εργοδότες.

Και τελικά, όταν εκ των προτέρων γνωρίζει κανείς τον ενδεχόμενο μισθό του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος: ούτε ο υποψήφιος αφιερώνει χρόνο για μια θέση που δεν τον καλύπτει μισθολογικά, ούτε οι εταιρείες χάνουν τον χρόνο τους με υποψηφίους που μόλις ενημερωθούν για τον προσφερόμενο μισθό θα αρνηθούν.

Πάντως, υπάρχει πράγματι μια τάση να διευρυνθεί η διαφάνεια στους μισθούς, όπως αποδεικνύει και ένας ιδιαίτερος νόμος στη Λετονία, που την έχει καταστήσει από το 2019 υποχρεωτική στις αγγελίες, όπως και ένας ανάλογος στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.