18 Δεκ 2024
READING

Η νέα “digital nomad visa” της Ισπανίας και άλλες επιλογές στην Ευρώπη 

5 MIN READ

Η νέα “digital nomad visa” της Ισπανίας και άλλες επιλογές στην Ευρώπη 

Η νέα “digital nomad visa” της Ισπανίας και άλλες επιλογές στην Ευρώπη 

Ο τυπικός “digital nomad” εργάζεται από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και το βράδυ θα συμμετάσχει σε μια συνεδρία γιόγκα, είτε σε ένα μάθημα χορού, είτε σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.Το πρόγραμμα Digital Nomads Madeira διαφημίζεται ως το πρώτο χωριό για digital nomads της Ευρώπης.  

Η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την περιφερειακή κυβέρνηση, προσφέρει πρόσβαση σε ένα κανάλι slack της κοινότητας, δωρεάν wifi υψηλής ταχύτητας και χώρο εργασίας, όλα με θέα στη θάλασσα και το βουνό.Όμως, κάποια χαρακτηριστικά της ίσως απογοητεύσουν τους συμμετέχοντες. 

Διπλή φορολογία 

Η βίζα φαίνεται καλή με την πρώτη ματιά. Επιτρέπει σε άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως για εταιρείες του εξωτερικού να μετακομίσουν στην Ισπανία για ένα έτος και στη συνέχεια να παρατείνουν για ένα δεύτερο έτος, μέσω μιας άδειας διαμονής.  

Η παγίδα είναι ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 24% φόρο εισοδήματος για τις πρώτες 183 ημέρες παραμονής τους στη χώρα, και αν παραμείνουν περισσότερο, ο φορολογικός τους συντελεστής θα αποφασιστεί με βάση τις συμφωνίες διπλής φορολόγησης. 

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συγκριθεί με άλλα ευρωπαϊκά συστήματα για την προσέλκυση digital nomads. Από τις έξι νέες digital nomad βίζες που εμφανίζονται στην Ευρώπη, η ισπανική είναι η μόνη που θα φορολογεί πλήρως τους ανθρώπους από την αρχή. Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα διαμονής D7 της Πορτογαλίας, το οποίο υπάρχει από το 2007, επιτρέπει φοροαπαλλαγές για το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος από το εξωτερικό. 

Δεν είναι ότι οι digital nomads δεν θέλουν να πληρώνουν καθόλου φόρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας εργαζομένων θα πληρώσουν πλήρη φόρο ως ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα μόνιμης κατοικίας τους.Για να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση, οι περισσότεροι τείνουν να βασίζονται σε τουριστικές βίζες για να ταξιδέψουν, οι οποίες διαρκούν συνήθως 90 ημέρες στην Ευρώπη, ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν διπλούς φόρους.

Μια νέα γενιά “digital nomad” υπαλλήλων 

Ενώ η νέα βίζα της Ισπανίας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τον τυπικό digital nomad, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον όρο. Ο ιδρυτής του προγράμματος Digital Nomads Madeira λέει ότι έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στο προφίλ των ανθρώπων που εντάσσονται στην κοινότητά. Πριν από τον Covid οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης ήταν λιγότεροι από το 10%.Τώρα, πάνω από το 50% των ανθρώπων που παραμένουν είναι πραγματικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.  

Αν η επανάσταση της εξ αποστάσεως εργασίας δεν σβήσει, καθώς οι εταιρείες απαιτούν από το προσωπικό τους να επιστρέψει στο χώρο εργασίας, υπάρχει πιθανότητα αυτή η νέα γενιά digital nomads να είναι πιο πρόθυμη να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον προορισμό της.  

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για τους ντόπιους που πιστεύουν ότι οι digital nomads δεν συνεισφέρουν στην κοινότητα στην οποία διαμένουν.Θα μπορούσε όμως το αποτέλεσμα να είναι πιο θετικό σε μέρη όπου η άνοδος των τιμών των ακινήτων και ο υπερπληθυσμός δεν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα; 

Ένα πρόσφατο άρθρο διερεύνησε τις δυνατότητες των digital nomads να αναζωογονήσουν τις ερημωμένες αγροτικές πόλεις και χωριά της Ισπανίας, οι οποίες έχουν υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη μαζική αστικοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες.Ο ιδρυτής της κοινότητας εξ αποστάσεως εργασίας Repeople με έδρα τις Κανάριες Νήσους, λέει ότι έχει ήδη δει τα οφέλη που έχουν φέρει οι digital nomads στην περιοχή. 

Το κλειδί είναι η ενσωμάτωση. Οι ευκαιρίες που φέρνουν αυτά τα άτομα υψηλής εξειδίκευσης -αφού οι συνδέσεις με την κοινότητα και το γεγονός ότι μοιράζονται γνώσεις και ευκαιρίες- είναι σήμερα πολύ σημαντικές. 

Άλλες επιλογές 

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δρομολογήσει μια “digital nomad visa” μετά την πανδημία. Άλλες χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τον τουρισμό έχουν επίσης εκμεταλλευτεί την τάση αυτή.Η πρώτη ήταν τα νησιά Barbados τον Ιούλιο του 2020, και ενώ μπορεί να φάνηκε μια πολύ καλή προσφορά για ένα κομμάτι του παραδείσου της Καραϊβικής, πολλοί αποθαρρύνθηκαν από το κόστος της αίτησης ύψους 2.000-3.000 δολαρίων. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν τώρα βίζες για digital nomads που θέλουν να παρατείνουν τη διαμονή τους περισσότερο από έξι μήνες. 

Κροατία 

Η Κροατία εγκαινίασε τη digital nomad visa τον Ιανουάριο και επιτρέπει στους επιτυχόντες αιτούντες να παραμείνουν για ένα έτος, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παράτασης για δεύτερο έτος. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν έναν κυβερνητικό έλεγχο ιστορικού από τη χώρα καταγωγής του digital nomad, απόδειξη ασφάλισης υγείας και ταξιδιωτικής ασφάλισης, απόδειξη διεύθυνσης στην Κροατία και απόδειξη ότι είναι πραγματικά digital nomad. 

Οι αιτούντες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κερδίζουν τουλάχιστον 2.261 ευρώ το μήνα, αλλά δεν θα φορολογούνται από την Κροατία. 

Γεωργία 

Η digital nomad visa της Γεωργίας ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2020 και θα επιτρέπει στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους να παραμείνουν στη χώρα για περίοδο από 180 ημέρες έως ένα έτος, χωρίς να πληρώνουν τοπικούς φόρους. 

Οι αιτούντες τη βίζα χρειάζονται μηνιαίο εισόδημα 2.000 δολαρίων και ένα πακέτο ταξιδιωτικής και υγειονομικής ασφάλισης.  

Ελλάδα 

Η νέα digital nomad visa της Ελλάδας βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, αλλά κατατέθηκε ως νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στα τέλη Αυγούστου. Θα επιτρέπει σε άτομα που εργάζονται για ξένους εργοδότες να παραμείνουν για 18 μήνες. 

Οι ψηφιακοί νομάδες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα εργάζονται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, προσκομίζοντας σύμβαση εργασίας και να κάνουν δήλωση ότι δεν θα εργάζονται για Έλληνες εργοδότες.Το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα είναι 3.500 ευρώ και πιστεύεται ότι μόνο το 50% αυτού του εισοδήματος θα φορολογείται. 

Εσθονία 

Η Εσθονία εγκαινίασε τη digital nomad visa τον Αύγουστο του 2020 και το νέο καθεστώς επιτρέπει στους επιτυχόντες αιτούντες να παραμείνουν για ένα έτος.  

Θα πρέπει να αποδείξουν μηνιαίο εισόδημα 3504 ευρώ μηνιαίως και πρέπει να είναι αυτοαπασχολούμενοι ή να εργάζονται για μια ξένη εταιρεία. Για τις πρώτες 183 συνεχόμενες ημέρες παραμονής στη χώρα, οι ψηφιακοί νομάδες δεν θα πληρώνουν φόρους, ενώ στη συνέχεια θα θεωρούνται φορολογούμενοι κάτοικοι της Εσθονίας. 

Ισλανδία 

Η digital nomad visa της Ισλανδίας, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2020, είναι ίσως η λιγότερο ελκυστική, με απαιτούμενο εισόδημα 1 εκατομμύριο ισλανδικές κορώνες, δηλαδή πάνω από 6.600 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές. Υπάρχει επίσης ένα τέλος αίτησης 83 δολαρίων, και οι επιτυχόντες αιτούντες θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα έως και έξι μήνες και να μην πληρώνουν τοπικούς φόρους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.