20 Απρ 2024
READING

Κερδίστε στις διαπραγματεύσεις με 3 απλές κινήσεις

2 MIN READ

Κερδίστε στις διαπραγματεύσεις με 3 απλές κινήσεις

Κερδίστε στις διαπραγματεύσεις με 3 απλές κινήσεις

Ασφαλώς υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες και τεχνικές, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς όταν διαπραγματεύεται οποιαδήποτε επιχειρηματική συμφωνία. Υπάρχουν ωστόσο τρία απλά βήματα που φαίνεται ότι αποδίδουν, ειδικά αν χρησιμοποιηθούν και όλα μαζί.

1. Κάντε μορφασμούς ή αντιδράστε

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σας λέει μια τιμή για αυτό που θέλετε να αποκτήσετε. Πολύ συχνά, η εύλογη ανθρώπινη αντίδραση είναι να κρύψετε τα συναισθήματά σας ή να απαντήσετε κάτι ουδέτερο, μέχρι να σκεφτείτε πώς θα διαπραγματευτείτε. Είναι προτιμότερο, ωστόσο, να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά μας με κάποια γκριμάτσα, έναν αποδοκιμαστικό ήχο ή κάτι ανάλογο. Σημασία έχει να δείξετε ότι δεν είστε ευχαριστημένοι, χωρίς να αρθρώσετε λέξη.

2. Επαναλάβετε αυτό που ακούσατε

Αφού δείξατε τη δυσαρέσκειά σας, λοιπόν, ήρθε η ώρα να μιλήσετε, λέγοντας στον απέναντί σας ακριβώς αυτό που σας έχει ήδη πει. Επαναλάβετε δηλαδή την τιμή, στο προκειμένο παράδειγμα, με σοκαρισμένο ύφος και επιτονισμό, ώστε να υπογραμμίσετε και άλλο τη δυσαρέσκειά σας.

3. Σιωπήστε

Το τελευταίο βήμα, και το πιο άβολο και για τα δύο μέρη, είναι η σιωπή. Είναι όμως αποτελεσματικό, γιατί κάποια στιγμή, κάποιος θα πρέπει να μιλήσει. Θυμηθείτε ωστόσο τον κανόνα: όποιος μιλήσει πρώτος, χάνει. Κρατήστε το στόμα σας κλειστό, ακόμα και αν νιώθετε τα δευτερόλεπτα να σέρνονται επάνω σας γδέρνοντάς σας. Κάποιοι συμβουλεύουν να δαγκώσετε τη γλώσσα σας για να συγκρατηθείτε. Τα προηγούμενα δύο βήματα είναι αυτά που σας έφεραν σε αυτήν την πλεονεκτική θέση.

Αν μπορείτε να κάνετε αυτά τα μικρά βήματα, θα δείτε ότι μπορείτε να κερδίσετε σημαντικές μάχες, είτε πρόκειται για μικρή αγορά, είτε διαπραγματεύεστε μία μεγάλη συμφωνία για την εταιρεία σας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.