18 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι μισοί Αμερικανοί εξακολουθούν να ενημερώνονται από τα social media

3 MIN READ

Έρευνα | Οι μισοί Αμερικανοί εξακολουθούν να ενημερώνονται από τα social media

Έρευνα | Οι μισοί Αμερικανοί  εξακολουθούν να ενημερώνονται από τα social media

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας αποτελούμενη από 11.178 ερωτηθέντες, η οποία διεξήχθη από την Pew Research διαπιστώνεται ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ εξακολουθούν να επιλέγουν την πλατφόρμα του Facebook αρκετά συχνά για την καθημερινή τους ενημέρωση, αν και το ακριβές ποσοστό έχει μειωθεί από (36%) το 2020 σε (31%) το 2021. Η συγκεκριμένη πτώση αντανακλά τη συνολική μικρή μείωση του αριθμού των Αμερικανών που υποστηρίζουν ότι ενημερώνονται μέσω οποιαδήποτε πλατφόρμας κοινωνικών μέσων, ποσοστό που επίσης μειώθηκε από (53%) το 2020 σε (48%).  

Βασική αιτία των αποτελεσμάτων μείωσης αποτελεί το γεγονός ότι διάφορες εταιρείες τεχνολογικού χαρακτήρα έχουν υποστεί έντονο έλεγχο επειδή επέτρεψαν την παραπληροφόρηση να εξαπλωθεί στις πλατφόρμες τους. Το συγκεκριμένο γεγονός έγινε ιδιαίτερα αισθητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι το οποίο δημιούργησε αμφιβολίες στο κομμάτι του εμβολιασμού προκαλώντας έντονους προβληματισμούς στους ανθρώπους. 

Παρόλα αυτά το ποσοστό των Αμερικανών που επιλέγουν τα social media αρκετά συχνά για την ενημέρωσή τους σχετικά με θέματα της επικαιρότητας δεν έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο, αποδεικνύοντας ότι πλέον μέρος των καθημερινών ειδησεογραφικών συνηθειών των ανθρώπων έχουν γίνει οι συγκεκριμένες πλατφόρμες. Πιο συγκεκριμένα το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ επιλέγουν ως μέσο ενημέρωσης το Facebook, ενώ το (22%) δηλώνει ότι ενημερώνεται μέσω του YouTube. Κατόπιν το (13%) ενημερώνεται μέσω του Twitter και το (11%) μέσω του Instagram. 

Ωστόσο αρκετά site έχουν παρατηρήσει διάφορες αποκλείσεις στην επιλογή των σελίδων ως τακτική πηγή ενημέρωσης. Αυτή αποτελεί μια διαφορετική μέτρηση καθώς η κάθε πλατφόρμα έχει το δικό της κοινό χρηστών, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Μερικά σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα social media ως ειδησεογραφικές πηγές είναι τα εξής: Για τους χρήστες του Twitter το ποσοστό μειώθηκε από (59%) στο (55%). Για τους χρήστες της πλατφόρμας Reddit το ποσοστό μειώθηκε από (42%) στο (39%) το 2021. Ταυτόχρονα το YouTube μειώθηκε από (32%) σε (30%) και το Snapchat από (19%) σε (16%). Το Instagram παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα από (28%) το 2020 στο (27%) το 2021.

Μόνο μία πλατφόρμα κοινωνικών μέσων αναπτύχθηκε ως ειδησεογραφική πηγή κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου και δεν είναι άλλη από το TikTok. Αναλυτικότερα το 2020 το (22%) των χρηστών της πλατφόρμας βίντεο μικρής διάρκειας δήλωσαν ότι ενημερώνονταν αρκετά συχνά από εκεί, σε σύγκριση με αυξημένο ποσοστό (29%) για το 2021.

Επίσης υφίστανται και δημογραφικές διαφορές όσον αφορά το ποιος χρησιμοποιεί ποιο site. Ειδικότερα οι λευκοί ενήλικες επιλέγουν για την ενημέρωσή τους το Facebook (60%) και το Reddit (54%). Στη συνέχεια οι ενήλικες Μαύροι και Ισπανοί επιλέγουν το Instagram (20%) και (33%). Οι νεότεροι ενήλικες τείνουν να επιλέγου το Snapchat και το TikTok, ενώ η πλειοψηφία επιλέγει το LinkedIn όσον αφορά τα νέα σχετικά με τον καταναλωτισμό. 

Γενικότερα οι άνθρωποι μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τις συνέπειες της ανάγνωσης ειδήσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου οι τίτλοι και οι αναρτήσεις έχουν δημιουργηθεί ώστε να προκαλέσουν αντιδράσεις και σχόλια. Αυτό, με τη σειρά του μπορεί να ενθαρρύνει έντονες αντιδράσεις αλλά όχι απαραίτητα από εκείνους που αξίζει κάποιος να ακούσει. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι οι ειδήσεις σχετικά με τον καταναλωτισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να είναι λιγότερο ενημερωμένες αναφορικά με τα βασικά γεγονότα της επικαιρότητας όπως είναι οι εκλογές ή η πανδημία.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.