25 Απρ 2024
READING

Τα δεδομένα θα κυριαρχήσουν στα πολυκαταστήματα του Amazon

4 MIN READ

Τα δεδομένα θα κυριαρχήσουν στα πολυκαταστήματα του Amazon

Τα δεδομένα θα κυριαρχήσουν στα πολυκαταστήματα του Amazon

Η είδηση ότι η Amazon θα ενταχθεί στην κατηγορία των πολυκαταστημάτων που ανταγωνίζεται εδώ και χρόνια αποτέλεσε έκπληξη για πολλές εταιρείες. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου που κατατροπώνει τη βιομηχανία είδε την κεφαλαιοποίησή του να αυξάνεται κατακόρυφα φέτος. Καθώς οι συνολικές επιδόσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζουν να καταναλώνουν σημαντικά ποσοστά στην αγορά, οι παραδοσιακοί λιανοπωλητές αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματα με χαμηλές επιδόσεις.

Μάλιστα, αναλύσεις προέβλεψαν ότι μέχρι το 2025, οι ΗΠΑ θα έχουν 100.000 λιγότερα καταστήματα. Τώρα το Amazon θέλει να ανοίξει πραγματικά καταστήματα για να πουλάει ρούχα και είδη οικιακής χρήσης και να διευκολύνει τις ανταλλαγές.

Όπως φαίνεται το Amazon προσπαθεί να μοιάσει όλο και περισσότερο στην Walmart, και το ερώτημα είναι τι θα έχει ως αποτέλεσμα η είσοδος του Amazon στα εμπορικά καταστήματα για τον κλάδο; Μπορεί το Amazon διαφοροποιηθεί σε μια κορεσμένη αγορά για να ανταγωνιστεί στις επιχειρήσεις πολυκαταστημάτων;

Έχει ανακοινωθεί ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν πλέον περισσότερα στο Amazon από ότι στη Walmart, γεγονός που αποτελεί απόδειξη ότι το διαδικτυακό εμπόριο έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Η πανδημία φυσικά βοήθησε σε αυτή την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και επιτάχυνε την άφιξή του. Τονίζεται ότι οι πωλήσεις στην αγορά του Amazon κατέχουν αξιοσημείωτα ποσοστά στις online αγορές.  

Τα πλεονεκτήματα που έχει το διαδικτυακό μοντέλο έναντι της Walmart είναι προφανή: το Amazon δεν έχει κανένα κόστος για την κατασκευή, τα αποθέματα ή το ενοίκιο που σχετίζεται με την πλειοψηφία των αγαθών που πωλούνται στο Amazon. Ωστόσο, το Amazon θα πρέπει να αναλάβει κάποια από αυτά τα έξοδα όταν ανοίξει καταστήματα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξισώσει σε ένα βαθμό τους όρους ανταγωνισμού. 

Το Amazon στην προσπάθειά του για μεγαλύτερη κυριαρχία στην αγορά και στα δεδομένα,  εισήγαγε επίσης πολλές πελατοκεντρικές τακτικές που είναι πλέον δεδομένες για τον υπόλοιπο επιχειρηματικό χώρο.  Ο κλάδος έχει μάθει να είναι ευέλικτος και να εφαρμόζει υπηρεσίες που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών. 

Τα προγράμματα συνδρομής Prime και η δωρεάν γρήγορη αποστολή είναι πλέον χαρακτηριστικά του χώρου. Ωστόσο, το Amazon συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά επειδή διαπρέπει όχι μόνο στην ταχύτητα με την οποία παραδίδει τα προϊόντα στους καταναλωτές γρήγορα, αλλά και χρησιμοποιώντας προγνωστικές αναλύσεις για να γνωρίζει ακριβώς τι θέλουν να αγοράσουν οι καταναλωτές της πριν ακόμα το καταλάβουν οι ίδιοι. Σε αυτό το κομμάτι το Amazon μπορεί να αλλάξει τον χώρο των καταστημάτων, και ενδεχομένως προς το καλύτερο. 

Στους καταναλωτές αρέσουν τα καταστήματα – τους αρέσει να αγγίζουν και να αλληλεπιδρούν με το προϊόν, ακόμη και αν παράλληλα χρησιμοποιούν πολλά καταστήματα για να ερευνήσουν και να επιλέξουν την επόμενη ηλεκτρονική τους αγορά. 

Η ψηφιακή νοοτροπία θα είναι το κλειδί για να ξεχωρίσουν τα καταστήματα του Amazon από τον ανταγωνισμό. Κατασκευάζοντας καταστήματα στα οποία είναι ήδη γνωστό ποιοι θα είναι πιθανότατα οι κορυφαίοι πελάτες, πού μένουν, το ιστορικό των παραγγελιών τους, ακόμη και τις ταινίες και τη μουσική που προτιμούν, τότε γνωρίζει πραγματικά τον πελάτη με τρόπους που πολλές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν μόνο να φανταστούν. 

Το Amazon κατέχει πολλά δεδομένα για κάθε πελάτη και τα χρησιμοποιεί για να πουλάει περισσότερα προϊόντα. Είναι εντυπωσιακό πώς αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να ζωντανέψει σε μια φυσική τοποθεσία, καθώς και το πόσα περισσότερα δεδομένα μπορεί να εξορύξει η Amazon μέσω φυσικών αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες της. Έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια μοναδική, υπερ-εξατομικευμένη,  ψηφιοποιημένη εμπειρία στο κατάστημα. 

Στο μεταξύ, όλοι οι ανταγωνιστές του Amazon δεν θα πρέπει απλώς να περιμένουν να δουν τι θα συμβεί για να μπορέσουν να αντιδράσουν. Αντίθετα, πρέπει να δοκιμάζουν, να μαθαίνουν και να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές προσεγγίσεις και προϊόντα. Να ρωτούν τους πελάτες τι και πώς μπορούν να διαφοροποιήσουν για να παραμείνουν επίκαιροι. Πλέον ο ανταγωνισμός είναι έντονος και η κάθε επιχείρηση δίνει μάχη για την ύπαρξή της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.