Οι νέοι influencers φορούν ψηφιακά και όχι φυσικά ρούχα

Γιατί να ασχολείται μια εταιρεία με φυσικά δείγματα των ρούχων της, όταν μπορεί να φωτογραφίσει τους influencers της με τις ψηφιακές εκδοχές τους;

Αυτή είναι η νέα ιδέα που σταδιακά αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερα fashion brands, εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Τα δύο πιο προφανή οφέλη από μια τέτοια προσέγγιση είναι η οικονομία από τη μία, καθώς στέλνοντας στους influencers ψηφιακά μοντέλα των ρούχων, δεν χρειάζεται να τους προσφέρουν τα αληθινά, φυσικά κομμάτια, και, από την άλλη, η βιωσιμότητα, αφού μηδενίζεται η επιβάρυνση του πλανήτη από τη διαδικασία της αποστολής.

Ήταν το 2019, που το creative agency του Vice, Virtue, πρότεινε το concept αυτό σε μικρά αναδυόμενα brands, στα οποία άρεσε η ιδέα ότι δε θα χρειαστεί να στείλουν τα ρούχα τους αφενός, και αφετέρου ότι θα δημιουργηθεί το ανάλογο πρωτοποριακό περιεχόμενο για τα social media τους.

Πλέον η ιδέα έχει τραβήξει την προσοχή μεγαλύτερων brands, όπως τoυ Farfetch, που έγινε από τους πρώτους μεγάλους λιανεμπόρους, που έντυσαν τους influencers τους ψηφιακά, για το λανσάρισμα των νέων του συνεργασιών με μεγάλoυς οίκους όπως οι Balenciaga, Off-White, Oscar de la Renta, Dolce & Gabbana, Nicholas Kirkwood, Khaite.

Βέβαια, παρ’ όλα τα οφέλη αυτής της προσέγγισης, καθώς η δημιουργία μιας 3D ψηφιακής ρεπλίκας του πραγματικού ρούχου δεν αποτελεί μέρος της εδραιωμένης διαδικασίας των οίκων, απαιτούνται κάποια καινούρια έξτρα βήματα.

Να λοιπόν πώς λειτουργεί στην πράξη:

Τα ρούχα και τα αξεσουάρ ψηφιοποιούνται, με τα renders τους να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν με διάφορους τρόπους, είτε ως ψηφιακά αρχεία, είτε με βάση ψηφιοποιημένες φωτογραφίες και σκαναρίσματα. Έπειτα, κάθε influencer επιλέγει το look που προτιμά, και στέλνει φωτογραφίες του για να προσαρμοστούν ψηφιακά από τη δημιουργική ομάδα. Προκειμένου να φωτογραφηθούν σε πόζες κατάλληλες για το ψηφιακό τους ντύσιμο, έχουν λάβει ήδη τις απαραίτητες οδηγίες. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες αξιολογούνται για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Όταν είναι έτοιμες και ποσταριστούν, τόσο το brand όσο και ο influencer πρέπει να ενημερώσει το κοινό ότι είναι ψηφιακές, καθώς το ζητούμενο είναι να αναδειχθεί το γεγονός ότι η φωτογράφιση αυτών των δειγμάτων είχε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, τα ψηφιακά ρούχα προσφέρουν τη δυνατότητα να δοκιμαστεί αν οι φυσικές εκδοχές τους θα έχουν επιτυχία στο κοινό, χωρίς να χρειάζεται η κατασκευή μεγάλου αριθμού δειγμάτων. Οι βασικοί περιορισμοί, από την άλλη, αφορούν το ότι δεν μπορεί να αποδοθεί αποτελεσματικά η κίνηση του υφάσματος και φυσικά το ότι δεν μπορεί το ανθρώπινο χέρι να νιώσει το ύφασμα.

Πάντως, οι κολοσσοί της μόδας Kering, LVMH και Richemont, που έχουν τον έλεγχο των περισσότερων μεγάλων οίκων, έχουν ήδη στραφεί στα ψηφιακά εμπορικά shows και τις ψηφιακές χονδρικές πωλήσεις. Είναι το digital ντύσιμο των influencers που δεν έχει ακόμα διαδοθεί αρκετά. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ομάδας DressX, που δημιούργησε τα ψηφιακά ρούχα για τη Farfetch, πιστεύουν ότι στο τέλος, η ψηφιακή μόδα θα αποδειχθεί ότι θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο, ως πιο βιώσιμη για τον πλανήτη πρακτική. 

Το sustainable influencer marketing είναι λοιπόν το επόμενο βήμα.