21 Δεκ 2024
READING

Millennials, Gen Z και ο χρόνος αλλάζουν την αγορά

6 MIN READ

Millennials, Gen Z και ο χρόνος αλλάζουν την αγορά

Millennials,  Gen Z  και ο χρόνος αλλάζουν την αγορά

Όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες με τους διανομείς του e-food κίνησαν το ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα του delivery, που φαίνεται ότι αλλάζει, όσον αφορά τόσο τις εργασιακές σχέσεις, όσο και τον τρόπο που λειτουργούν οι νέες πλατφόρμες.Το delivery έχει μακρά ιστορία, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, όπου η διανομή προϊόντων και φαγητού ήταν μια ιδέα που αγκαλιάστηκε από νωρίς.

Πλέον όμως δεν μιλάμε για μεταφορά φαγητού αλλά σχεδόν όλων των προϊόντων που μπορούν να μεταφερθούν. Προϊόντα μικρής λιανικής, είδη ομορφιάς, καπνικά προϊόντα, τρόφιμα από τα super market, παιχνίδια, λουλούδια, παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα πάντα.Και σε όλα αυτά υπάρχει μια σταθερά, ο χρόνος.

Ο χρόνος που θέλουν οι καταναλωτές να παραλαμβάνουν ότι χρειάζονται και να παραγγέλνουν πρέπει να συμπυκνώνεται, η μία ημέρα γίνεται κάποιες ώρες, μετά ένα δίωρο, ακολουθεί η μία ώρα και πλέον στο εξωτερικό πολλές εταιρείες υπόσχονται 10 λεπτά.

Η δεύτερη σταθερά είναι η τεχνολογία, η ικανοποίηση ότι μπορώ να εξασφαλίσω αυτό που θέλω, αρκεί να έχω πρόσβαση σε ένα smartphone η σε ένα υπολογιστή.Η δυνατότητα η τεχνολογία να μπορεί να καλύπτει ευκολότερα όλες τις ανάγκες μου χωρίς να κινηθώ, χωρίς να έρθω σε επαφή με κανέναν, με την ευκολία της σύγκρισης και την αμεσότητα της ικανοποίησης των επιλογών μου.

Πώς άλλαξαν όλα αυτά από μια εποχή λίγα χρόνια πριν που η επίσκεψη στα φυσικά καταστήματα ήταν η κύρια αν όχι η μοναδική επιλογή; Μεσολάβησαν 2 γενιές και η πανδημία.Οι millennials , η γενιά Ζ και η πανδημία.Οι δύο σταθερές που αναφέρθηκαν νωρίτερα υποστηρίχθηκαν από ένα επιπλέον γεγονός, την αποφυγή επαφής εξαιτίας της πανδημίας.

Οι δύο αυτές γενιές θέλουν να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους με διαφορετικό τρόπο και σε πολλά πεδία είναι τόσο πολύτιμος για αυτές που δεν θέλουν να παραχωρήσουν περισσότερα από κάποια λεπτά.Αλλά υπάρχει και η γενικότερη αλλαγή στην έννοια του χρόνου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια, ότι θέλω κάτι και το θέλω τώρα, θέλω να αγοράσω ακόμη και αν είναι Κυριακή ή βράδυ, θέλω να φάω παγωτό στον κήπο αλλά να το παραλάβω τώρα , θέλω να δω μια σειρά στο Netflix σε ένα Σαββατοκύριακο.

Επίσης αυτές οι δύο γενιές έχουν τέτοια σχέση ανάπτυξης αλλά και χρήσης της τεχνολογίας όσο καμία άλλη στο παρελθόν.Η τεχνολογία δεν είναι εργαλείο της ζωής τους, είναι μηχανισμός έκφρασης, δύναμης, ελέγχου και κοινωνικοποίησης.

Μάλιστα αυτή η αλλαγή στις επόμενες γενιές μετά από τους millennials και την Gen Z είναι ακόμη πιο έντονη.Ο γιος μου ο οποιος είναι 14 ετών, σερφάρει στο StockX και βλέπει Air Jordan sneakers τα οποία μετά παραγγέλνει στην Αμερική και παραλαμβάνει μετά από λίγες ημέρες. Η κόρη μου που είναι 12, ψωνίζει από την Shein την οποία ανακάλυψε στο TikTok και παραλαμβάνει σε μερικές ημέρες.Η αντίληψη για τον χρόνο βασίζεται σε μια πραγματικότητα ταχύτητας.Οι σημερινοί έφηβοι στην επόμενη δεκαετία προσδοκούν το ψυγείο να είναι σε θέση να δώσει την παραγγελία στο super market και τα προϊόντα να μεταφερθούν στο σπίτι ενώ λείπουν.Προφανώς αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επίσκεψη σε ένα super market στην αξιολόγηση αυτών των μελλοντικών ενηλίκων βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση ως προτεραιότητα και ίσως να μην υπάρχει και καθόλου στην λίστα.

Οι εταιρείες λοιπόν όπως το efood, το Wolt, το Box αλλά και πολλές άλλες και μεγάλες σε όλο τον κόσμο δεν μεταφέρουν απλά προιόντα αλλά “αποταμιεύουν” χρόνο για τους πελάτες τους.Και ενώ “αποταμιεύουν” χρόνο παράλληλα ικανοποιούν επιθυμίες και ανάγκες και όλα αυτά μέσα από μια τεχνολογική πλατφόρμα.

Το επόμενο στάδιο για αυτές τις εταιρείες είναι τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα είδη από τα super markets.Σήμερα το efood συνεργάζεται με τον Σκλαβενίτη και το Box με τον Μασούτη αλλά “αύριο” αυτές οι εταιρείες θα είναι σχεδόν ανταγωνιστές με τις εταιρείες super market.Ήδη γίνονται κινήσεις και έχουν ανοίξει καταστήματα “dark stores”, δηλαδή σημεία εξυπηρέτησης και εκπλήρωσης παραγγελιών που δεν είναι επισκέψιμα αλλά βρίσκονται κοντά στους πελάτες ώστε να μεταφέρουν γρήγορα τα προϊόντα σε αυτούς.Η Wolt σε αρκετές αγορές έχει λανσάρει το Wolt Market και το efood επεκτείνει συνεχώς τις κατηγορίες προιόντων.

Ένα μέρος των αγορών ευκολίας, δηλαδή τα προϊόντα καθημερινής ανάγκης μπορεί να μετακινηθούν από τα super market και να είναι πωλήσεις για εταιρείες όπως το efood και η Wolt. Αυτή η προοπτική δρομολογεί και τις ανακοινώσεις των πλατφορμών αυτών για αύξηση του δυναμικού τους από 3.000 σε 7.500 και από 2.000 σε 7.500 αντίστοιχα, ήδη μέσα στον επόμενο χρόνο. Εάν λοιπόν σήμερα αυτό φαίνεται δύσκολο αύριο θα είναι εφικτό.Και θα είναι εφικτό γιατι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην προσέγγιση των δύο αυτών “κόσμων”.Τα super market “καταναλώνουν” χρόνο των αγοραστών ενώ οι εταιρείες fast delivery “αποταμιεύουν” χρόνο για αυτούς στην αντίληψη που τείνει να γίνει πραγματικότητα.Έτσι λοιπόν περάσαμε από τα Fast Food στην Fast Fashion και τώρα στο Fast Delivery

Όμως μια κρίσιμη πτυχή του φαινομένου ανάπτυξης του Fast Delivery είναι οτι ειδικά η γενιά Ζ, γνωστή ως «digital native», “ακυρώνει” γρήγορα τις μάρκες και προχωρά. Η Gen Z δεν είναι πάντα πιθανό να δώσει στις μάρκες μια δεύτερη ευκαιρία όταν αντιμετωπίζει μια κακή εμπειρία.Το ένα τρίτο των αγοραστών Gen Z θα εγκαταλείψει μια μάρκα ή θα δημοσιεύσει αρνητικά σχόλια λόγω μιας κακής εμπειρίας σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ψηφιακών εμπειριών Sitecore.

Με την Gen Z, οι μάρκες πρέπει να κάνουν το σωστό ή να υποστούν τις οικονομικές συνέπειες, σύμφωνα με την έρευνα. Το 50% είναι λιγότερο πιστοί σε μάρκες από ό, τι πριν από την πανδημία και το 80% είναι πλέον πιο πρόθυμο να δοκιμάσει νέες μάρκες στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες δεν έχουν περιθώρια για λάθη καθώς το 38% των αγοραστών Gen Z επιτρέπουν σε μια μάρκα μόνο μια δεύτερη δεύτερη ευκαιρία πριν στραφούν σε έναν ανταγωνιστή.

Εδώ λοιπόν “κρύβεται” ένα οξύμωρο αλλά απόλυτα ρεαλιστικό σχήμα, η ταχύτητα υιοθέτησης και “ακύρωσης” μιας μάρκας.Αυτοί που χθες ήταν η δύναμη ανάπτυξης μιας μάρκας εξαιτίας της συνήθεια τους και της αγοραστικής συμπεριφοράς τους σήμερα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα σφοδρό κύμα “ακύρωσης”.Και αυτό συνέβη με το efood.Πολλοί νέοι άνθρωποι αντέδρασαν με ταχύτητα σε αυτό που συνέβη χωρίς να διστάσουν.

Ο χρόνος λοιπόν είναι πολύτιμη αξία σε αυτή την νέα εποχή και αυτό επιτρέπει σε πλατφόρμες να αναπτυχθούν γρήγορα και με μεγάλη επιτυχία.Επίσης η τεχνολογία έχει μεγάλη σημασία και είναι απαραίτητος παράγοντας.Όμως φαίνεται ότι πέρα από αυτά τα δύο κρίσιμα στοιχεία υπάρχει και ένα τρίτο που ίσως κάποιες φορές δεν είναι εμφανώς ορατό.Αυτό είναι η απαίτηση από τις εταιρείες να κάνουν το σωστό.Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτή η απαίτηση μπορεί να συμψηφιστεί στο μέλλον με καλύτερους χρόνους και πιο προηγμένη τεχνολογία αλλά είναι σίγουρο ότι έστω και παροδικά η ζημιά για μια μάρκα θα είναι μεγάλη.Μερικές φορές τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει μελλοντικό συμψηφισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.