27 Απρ 2024
READING

Ένα βίντεο στο TikTok δημιουργεί φρενίτιδα για ένα κραγιόν που κυκλοφορεί από το 1971

3 MIN READ

Ένα βίντεο στο TikTok δημιουργεί φρενίτιδα για ένα κραγιόν που κυκλοφορεί από το 1971

Ένα βίντεο στο TikTok δημιουργεί φρενίτιδα για ένα κραγιόν που κυκλοφορεί από το 1971

Αναπάντεχο sold-out ενός κραγιόν που πρωτοκυκλοφόρησε την εποχή του Nixon γνωρίζει το τελευταίο διάστημα η Clinique, χάρη σε ένα viral βίντεο στο TikTok. 

Πρόκειται για το κραγιόν Black Honey της Clinique, που λανσαρίστηκε το 1971 και έγινε εξαιρετικά δημοφιλές για την ευελιξία του, σαν ένα «μαύρο ζιβάγκο για τα χείλη», όπως θυμίζει μιλώντας στο CNN η Carolyn Dawkins, επίτιμη αντιπρόεδρος και global chief marketing officer του γνωστού brand καλλυντικών, που σήμερα ανήκει στην Estée Lauder.

Μάλιστα, το προϊόν κυκλοφόρησε πρώτα σε ένα μικρό γυάλινο βαζάκι που θύμιζε βάζο μελιού, συσκευασία που παρέπεμπε στο όνομά του, ωστόσο, όταν το 1989 επαναλανσαρίστηκε σε στικ, όπως ένα τυπικό κραγιόν, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναδείχθηκε σε ένα από τα κλασικά προϊόντα μακιγιάζ.

Εντυπωσιακή είναι, όμως, η επάνοδός του και η ξαφνική ανάκτηση του status του φέτος, χάρη σε ένα βίντεο στο TikTok που έγινε viral, αποδεικνύοντας αυτό που τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται προφανές: ότι η πλατφόρμα του TikTok είναι η νέα δύναμη στον χώρο του beauty influencing – και κατ’ επέκταση το νέο πεδίο δόξης λαμπρόν του αντίστοιχου marketing.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχτισε ένα πρωτοφανές momentum, χάρη στους εφήβους και τους millennials που μιλούσαν γι’ αυτό στα βίντεό τους, οδηγώντας σε sold out.

Η Clinique από την πλευρά της δημιούργησε μια λίστα αναμονής, χωρίς να αναφέρει στο website της ότι το προϊόν έχει εξαντληθεί. Έτσι, αν θέλει κανείς να το παραγγείλει, εμφανίζεται το μήνυμα:
«Το #1 κραγιόν-φαινόμενο της Clinique θριαμβεύει στο TikTok. Αγόρασε τώρα το Black Honey για να κάνεις κράτηση. Θα σου το στείλουμε όταν παραληφθεί». 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Οι χρήστες του TikTok ποστάρουν για το συγκεκριμένο κραγιόν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Τα hashtags #blackhoney και #cliniqueblackhoney έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 36 εκατομμύρια views. Στις 8 Σεπτεμβρίου, η makeup influencer Mikayla Nogueira πόσταρε σχετικά με το Black Honey, και αυτό το βίντεο από μόνο του συγκέντρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια views. Στα σχόλια εμφανίστηκαν χρήστριες να σημειώνουν ότι χρησιμοποιούν το κραγιόν αυτό από τα 20 τους, ή ότι ήταν το μόνο που τις άφηνε να φορούν η γιαγιά τους, ενώ η Nogueira υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό προϊόν στον χώρο της ομορφιάς. Ωστόσο, ακόμα και η ίδια δηλώνει εντυπωσιασμένη για το γεγονός ότι το Black Honey είχε τέτοιον αντίκτυπο στις νεαρές ηλικίες του κοινού του TikTok.

Όταν το κραγιόν αυτό της Clinique άρχισε να εξαντλείται, οι χρήστες ξεκίνησαν να αναζητούν και να ποστάρουν «dupes» (από το duplicates, δηλαδή αντίγραφα), προτείνοντας προϊόντα από άλλες εταιρείες, συνήθως πιο οικονομικά, που μιμούνται την απόχρωση της Clinique.

Oι ειδικοί εκτιμούν ότι για την επιτυχία του συγκεκριμένου προϊόντος ευθύνεται εν μέρει η τάση της επιστροφής στην αισθητική των ‘90s, που γοητεύει τους νεαρούς GenZ-ers. Όσο για τη δύναμη του TikTok να κάνει viral ένα προϊόν ομορφιάς, πιστεύουν ότι οφείλεται στο format της πλατφόρμας: τα μικρά βίντεο δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθεί η υφή ενός προϊόντος καλύτερα από μια φωτογραφία. Εξάλλου, η περίπτωση του Black Honey δεν είναι μοναδική, παρά αποτελεί παράδειγμα μιας σειράς από μικρά success stories με προϊόντα ομορφιάς και beauty trends που αποκτούν τεράστιο virality στην πλατφόρμα, έχοντας και τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.