Εκατοντάδες υπάλληλοι της Apple διαμαρτύρονται για το εργασιακό τους περιβάλλον

Η Apple, ίσως η πιο μυστικοπαθής εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ, αντιμετωπίζει ξαφνικά θέματα με διαμαρτυρίες εκατοντάδων νυν και πρώην υπαλλήλων της.Την περασμένη Παρασκευή, ο CEO της Apple, Tim Cook, απάντησε για πρώτη φορά σε ερωτήσεις σε ένα ανοιχτό meeting, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως οι μισθολογικές ανισότητες ή αν η εταιρεία θα πρέπει να πάρει θέση σε πολιτικά ζητήματα, όπως ο πρόσφατος νόμος του Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Ο Cook απάντησε μόνο σε δύο από τις πολλές ερωτήσεις που, κατά δήλωση των “ακτιβιστών” υπαλλήλων, ήθελαν να συζητήσουν με τους υπαλλήλους από ολόκληρο τον κόσμο, αναγνώρισε όμως ότι τα κοινωνικά και εργατικά ζητήματα που ταλανίζουν τη Σίλικον Βάλεϊ τα τελευταία χρόνια αγγίζουν πλέον και την Apple.

Tον τελευταίο μήνα, πάνω από 500 άτομα που εργάζονται ή εργάζονταν στο παρελθόν για την Apple, μιλούν σε μια ομάδα ακτιβιστών υπαλλήλων, τους #AppleToo, για λεκτική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, αντίποινα και διακρίσεις στη δουλειά. H ομάδα αυτή άρχισε να δημοσιοποιεί ανώνυμα τις ιστορίες και ενθαρρύνει και άλλους να μιλήσουν.

Τα θέματα είναι διάφορα, αλλά ένας κοινός τόπος είναι η κουλτούρα μυστικότητας που αποθαρρύνει τους υπαλλήλους να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους σε οποιονδήποτε, ακόμα και στους συναδέλφους τους. Η τοξική κουλτούρα μυστικότητας εξηγείται εν μέρει από τον φόβο για διαρροές πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα της εταιρείας, και έχει τις ρίζες της στη σχετική εμμονή του ιδρυτή Steve Jobbs. 

Σχετικά με τις μισθολογικές ανισότητες, η υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού απάντησε στο meeting ότι η Apple πολύ συχνά εξετάζει διεξοδικά τις πρακτικές αποζημιώσεων και μισθοδοσίας, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες. Όσο για το ερώτημα σχετικά με τον νόμο του Τέξας και πώς η εταιρεία θα προστατεύσει τους υπαλλήλους από τους περιορισμούς του νόμου, ο Cook απάντησε ότι εξετάζει κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στον νομικό αγώνα εναντίον του νόμου και ότι, αν χρειαστεί, θα βοηθήσει τις υπαλλήλους του να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη πολιτεία. 

Αν και οι αντιδράσεις αυτές για την Apple έρχονται κάπως αναπάντεχα, ο ακτιβισμός υπαλλήλων της Σίλικον Βάλεϊ δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς τα ταλευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες για θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση (από υπαλλήλους της Google) ή για τον τρόπο που το Facebook διαχειρίστηκε την υπόθεση με τους λογαριασμούς και τις δημοσιεύσεις του Donald Trump.

Στην περίπτωση της Apple τα πράγματα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια το 2019, εξηγούν υπάλληλοί της στους New York Times, όταν η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή Slack για τις εσωτερικές επικοινωνίες των υπαλλήλων, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν τελείως αποκομμένοι μεταξύ τους και η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων ήταν ανύπαρκτη.

To Slack έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όταν οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να δουλέψουν από το σπίτι, εξαιτίας της πανδημίας. Τότε άρχισαν να μιλούν μεταξύ τους, και με συναδέλφους τους από άλλα τμήματα, και συνειδητοποίησαν ότι μοιράζονταν παρόμοια παράπονα. Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος, και εκφράστηκε με δράσεις και επιστολές που υπέγραφαν χιλιάδες υπάλληλοι, για να διαμαρτυρηθούν, για παράδειγμα, για την πρόσληψη ενός νέου μάνατζερ, που είχε γράψει ένα βιβλίο με ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, για να πιέσουν την εταιρεία να λάβει θέση υπέρ των Παλαιστινίων στις αναταραχές με το Ισραήλ, ή για να γίνουν ευέλικτες ρυθμίσεις για τον τρόπο που εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, η Apple είχε να αντιμετωπίσει και διαμάχες με μεμονωμένους υπαλλήλους.

Το τι μέλλει γενέσθαι και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας μένει να φανεί. Προς το παρόν, η γενική αίσθηση μεταξύ των υπαλλήλων της συνοψίζεται στη δήλωση ενός κωφού υπαλλήλου, που μίλησε στους New York Times για την εμπειρία του, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα διακρίσεων: «Η κουλτούρα τους είναι, κάντε το γαργάρα, πιστέψτε αυτό που σας λέμε, και θα προαχθείτε. Αλλά αν ζητήσετε οτιδήποτε ή κάνετε θόρυβο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει».