27 Απρ 2024
READING

Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας 

3 MIN READ

Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας 

Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας 

Η Nestlé ανακοίνωσε ότι επενδύει 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια για να υποστηρίξει και να επιταχύνει τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία σε όλη την παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με το δίκτυό της που αποτελείται από περισσότερους από 500.000 αγρότες και 150.000 προμηθευτές για την προώθηση πρακτικών που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, τη διατήρηση του εδάφους, την αναγέννηση των υδάτινων κύκλων και την ενσωμάτωση της κτηνοτροφίας. 

Η αναγεννητική γεωργία είναι μια γεωργική τεχνική που αποσκοπεί στην προστασία των φυσικών πόρων και στην αποκατάσταση των γεωργικών εκτάσεων, ενώ παράλληλα απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η γεωργία αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών εκπομπών της Nestlé, όπως δήλωσε η εταιρεία. 

Η δέσμευση για την αναγεννητική γεωργία έρχεται ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τα Συστήματα Τροφίμων στη Νέα Υόρκη, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο δημιουργίας ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η τεχνική αυτή έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων να αντιμετωπίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, με την PepsiCo, την General Mills και την Cargill να είναι μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες αναγεννητικής γεωργίας.

Αναλυτικά:

Με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των εκπομπών της να προέρχεται από τις φάρμες που καλλιεργούν τις πρώτες ύλες της, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Nestlé επιδιώκει να αντιμετωπίσει πρώτα τη γεωργία, καθώς επιδιώκει να μειώσει στο μισό τις εκπομπές μέχρι το 2030 και να επιτύχει μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. 

Επίσης, η Nestlé δεν είναι η μόνη που προσανατολίζεται στην αναγεννητική γεωργία για να ενσωματώσει πρακτικές βιωσιμότητας στις δραστηριότητές της, ώστε να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά ζητήματα που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές. Η Cargill ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα πληρώνει στους αγρότες περίπου 20 δολάρια για κάθε μετρικό τόνο άνθρακα που δεσμεύουν χρησιμοποιώντας αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές, όπως η μη άροση ή η χρήση καλλιεργειών κάλυψης, στο πλαίσιο του νέου της προγράμματος RegenConnect. 

Τον Απρίλιο, η PepsiCo ανακοίνωσε ότι θα αποκαταστήσει μέσω της αναγεννητικής γεωργίας έως το 2030 – το ισοδύναμο με την έκταση της γης που χρησιμοποιεί για την καλλιέργεια των συστατικών των προϊόντων της. Η κίνηση αυτή θα μειώσει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια τόνους εκπομπών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως είπε. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο γίγαντας αναψυκτικών και σνακς δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις αναγεννητικές πρακτικές σε ακόμη περισσότερα εδάφη καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ. 

Η αναγεννητική γεωργία οικοδομεί και υποστηρίζει επίσης μια συμβιωτική σχέση μεταξύ παραγωγών, γεωργών και καταναλωτών. Στο πλαίσιο της νέας δέσμευσής της, η Nestlé θα παρέχει επενδύσεις σε μεμονωμένους αγρότες για να τους βοηθήσει να μετατραπούν σε πιο βιώσιμες πρακτικές. Και θα διευκολύνει τον δανεισμό ή θα τους βοηθήσει να λάβουν δάνεια για τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για να υπάρξει μια δίκαιη μετάβαση, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηριχθούν οι αγρότες σε όλο τον κόσμο που αναλαμβάνουν τους κινδύνους και το κόστος που συνδέονται με τη μετάβαση προς την αναγεννητική γεωργία. 

Σε αντάλλαγμα, εταιρείες όπως η Nestlé μπορούν να επεκτείνουν τα συστατικά τους από αναγεννητική γεωργία και να αυξήσουν ακόμη και τις αποδόσεις. Στην ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο σημείωσε ότι επενδύει στο R&D για να αναπτύξει ποικιλίες καφέ και κακάο με υψηλότερες αποδόσεις που έχουν επίσης χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  

Αυτή η μαζική κίνηση των κολοσσών καταναλωτικών προϊόντων προς την αναγεννητική γεωργία καταδεικνύει πόσες ευκαιρίες βλέπουν στην ανταπόκριση στις ανησυχίες των καταναλωτών για τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων. Αναμένεται ότι οι αγοραστές θα δαπανήσουν έως και 150 δισεκατομμύρια δολάρια για βιώσιμα προϊόντα μέχρι το τέλος του 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.