24 Απρ 2024
READING

Πώς να διοικούμε τον οργανισμό μας παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας

4 MIN READ

Πώς να διοικούμε τον οργανισμό μας παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας

Πώς να διοικούμε τον οργανισμό μας παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας

Τι πρέπει να κάνει ένας CEO, όταν θέλει να διοικεί αποτελεσματικά, όντας συνεπής στις αρχές και το σύστημα αξιών του και εμφυσώντας τες σε ολόκληρο τον οργανισμό;

Ο επίτιμος καθηγητής Business Administration του Harvard Business School, Michael Beer, θυμούμενος το χαρακτηριστικό παράδειγμα της τράπεζας Wells Fargo, που το 2016 αναγκάστηκε να καταβάλει 185 εκατομμύρια δολάρια για τον διακανονισμό μιας αγωγής εναντίον της από την πόλη και την κομητεία του Λος Άντζελες, υπενθυμίζει ότι είναι δυνατόν ο ηγέτης ενός οργανισμού να έχει τον έλεγχο, να μην παρασύρεται από τον ανταγωνισμό της αγοράς και να παραμένει πιστός στις αρχές του.

Στην περίπτωση της Wells Fargo, το σκάνδαλο ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι οι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν ανοίξει περίπου ενάμισι εκατομμύριο λογαριασμούς χωρίς την έγκριση των πελατών, σε μια περίοδο πέντε ετών. Η αποκάλυψη των ανήθικων πρακτικών οδήγησε σε κατακρημνισμό των μετοχών της εταιρείας και σε μαζικές απολύσεις των «κακών» υπαλλήλων. Τα πράγματα χειροτέρεψαν, ωστόσο, όταν πρώην υπάλληλοι, από τους περίπου 5000 που απολύθηκαν, κατήγγειλαν ότι μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά, επειδή κάποιοι είχαν τολμήσει να μιλήσουν.

Μια τέτοια μεγάλη έκπτωση από τις ηθικές αρχές και απομάκρυνση από τις ορθές πρακτικές, αποδεικνύει ότι ακόμα και οραματιστές ηγέτες παρεκτρέπονται και υποκύπτουν στην πίεση για άμεσο κέρδος, σε βάρος όχι μόνο των πελατών τους αλλά και του ίδιου του οργανισμού τελικά.

Ωστόσο, με βασικό εργαλείο την ειλικρινή συζήτηση, ο καθηγητής Michael Beer πιστεύει ότι μπορεί να επιτευθεί η πολυπόθητη ισορροπία. Να πώς:

Ξεκινάμε από μέσα μας

Απαιτείται εσωτερική αναζήτηση σχετικά με τις προσωπικές μας αξίες και τους στόχους μας, προκειμένου να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε μια κατασταλαγμένη στάση. Ξεκινάμε απλά σημειώνοντας ποιες είναι οι βασικές μας αποφάσεις στη ζωή και με ποιο κριτήριο τις πήραμε, είτε αυτές αφορούν τον σύντροφο ή τη σύντροφό μας και τους φίλους μας, είτε τη δουλειά που κάνουμε. Έτσι θα μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς.

Συντονιζόμαστε με την ομάδα μας

Συζητάμε με τα στελέχη τις ομάδας μας. Μιλάμε για τις δικές τους φιλοδοξίες για την εταιρεία, ώστε να ανακαλύψουμε τα κοινά σημεία και να οδηγηθούμε στην υιοθέτηση μια κοινής γραμμής, στη σκιαγράφηση ενός κοινού οράματος.

Να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να “παρεκτραπούμε”

Το πιθανότερο είναι ότι, δυστυχώς, η πίεση να πετύχετε τους στόχους μας θα μας κάνει να απομακρυνθούμε από τη φιλοδοξία να διοικούμε βασισμένοι στις αρχές μας. Υπάρχουν μάλιστα και έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει συνήθως μια απόσταση ανάμεσα σε αυτά που πιστεύουμε και σε αυτά που τελικά όντως πράττουμε. Γι’ αυτό είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε να μην πιαστούμε στον ύπνο. Αυτό μπορεί να γίνει με μικρές προγραμματισμένες συναντήσεις με τους συνεργάτες μας, στις οποίες μπορούμε να ελέγχουμε ότι βαδίζουμε σύμφωνα με τις ηθικές μας προσδοκίες.

Δεν περιμένουμε τις πληροφορίες

Είναι γεγονός ότι σε πάρα πολλές εταιρείες, οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι φοβούνται να μιλήσουν για αστοχίες και παρεκτροπές από τις αξίες και τους στόχους. Μέσω μιας απλής διαδικασίας, αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί, ώστε να μπορούν να γίνονται οι σχετικές συζητήσεις και να καταφέρουν τα ανώτερα στελέχη να γνωριζουν όλη την αλήθεια για το πώς στ’ αλήθεια δουλεύει ο οργανισμός που διοικούν.

Ένα παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι αυτό που έκανε ο CEO μιας εταιρείεας, ο οποίος αρχικά ετοίμασε ένα δισέλιδο σημείωμα των στρατηγικών κατευθύνσεων και των αρχών του οργανισμού. Έπειτα,όρισε μια ομάδα οκτώ ατόμων, να μιλήσουν με 100 άτομα μέσα στην εταιρεία, όπως προϊσταμένους τμημάτων και συνεργάτες, ώστε να εντοπιστεί κατά πόσο υπάρχει συνέπεια σε αυτές τις αρχές. Σε αυτό το στάδιο αναγνωρίστηκαν τα δυνατά και αδύναμα σημεία της εταιρείας. Έπειτα πραγματοποιήθηκε ένα μεγαλο meeting για να καθοριστούν κάποιοι βασικοί κανόνες, χωρίς κατηγορίες, απολογίες και συναισθηματικά ξεσπάσματα. Σε αυτήν τη συνάντηση, τα ανώτερα στελέχη είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν πραγματικά ποια είναι τα θέματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Έτσι, έγινε σαφές ακριβώς τι πρέπει να γίνει και διορθώθηκαν κακώς κείμενα, προλαβαίνοντας την επιχείρηση από το να κυλήσει σε πρακτικές οι οποίες, μάλιστα, αργότερα έγιναν παράνομες.

Τι θα είχαν καταφέρει άραγε τα στελέχη της Wells Fargo αν ήταν πιο συνεπείς στις αρχές τους και αναλάμβαναν την κατάλληλη δράση για να τις προστατέψουν;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.