24 Απρ 2024
READING

Μεγάλες οι προσδοκίες της αγοράς για την ερχόμενη εορταστική σεζόν

2 MIN READ

Μεγάλες οι προσδοκίες της αγοράς για την ερχόμενη εορταστική σεζόν

Μεγάλες οι προσδοκίες της αγοράς για την ερχόμενη εορταστική σεζόν

Μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να συνεχίζει να προβληματίζει εταιρείες και καταναλωτές, ωστόσο φαίνεται ότι οι προσδοκίες για την αγοραστική κίνηση κατά την επερχόμενη εορταστική σεζόν είναι υψηλές.Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, και κόντρα στις προβλέψεις, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, με τους καταναλωτές να δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να προχωρούν σε αγορές ρουχισμού, επίπλων και τροφίμων. 

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να διακιολογούν τις εκτιμήσεις της Deloitte αλλά και της Mastercard, ότι τους μήνες που έρχονται, οι οποίοι θεωρούνται και οι σημαντικότεροι της χρονιάς για τους εμπόρους, θα δούμε έκρηξη των πωλήσεων. Σύμφωνα με την Deloitte, αυτή η αύξηση στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7% και 9%, δεδομένου ότι, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, οι καταναλωτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια να κινηθούν στην αγορά, ενώ, από την άλλη, μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας, έχουν αποταμιεύσει περισσότερα και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν. Μάλιστα, ανάλογα είναι και τα στοιχεία για την Ελλάδα: σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Sitecore, «Holiday Shopping Trends 2021», το 42% δηλώνουν ότι έχουν αποταμιεύσει περισσότερα για τα Χριστούγεννα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς, και ότι είναι έτοιμοι για προσεκτικότερες μεν, μεγαλύτερες δε αγορές.

Όπως εξηγεί στο CNN ο οικονομικός αναλυτής τη Deloitte, Daniel Bachman, φαίνεται ότι οι ρυθμοί αποταμίευσης επιστρέφουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την πανδημία, γεγονός που ενισχύει την αύξηση της κινητικότητας στην αγορά. Παράλληλα, και οι πωλήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο οποίο ο κόσμος στράφηκε κατά την πανδημία, συνεχίζουν να ανεβαίνουν, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μια αλματώδη αύξηση από 11% έως 15%.

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις από την πλευρά της Mastercard, η οποία, όσον αφορά την αμερικανική αγορά τουλάχιστον, προβλέπει μία άνοδο των πωλήσεων κατά 7,4%.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που έχει πυροδοτήσει αυξήσεις στα κόστη των μεταφορών. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mastercard, αυτό το πρόβλημα αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με επιπλέον προσλήψεις αλλά και με προσφορές, τόσο online όσο και στα φυσικά καταστήματα, νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ειδικά σε προϊόντα ρουχισμού και ηλεκτρονικών συσκευών, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να γίνει διαχείριση των παραγγελιών πριν από τις γιορτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.