22 Ιαν 2025
READING

Όλοι αγαπούν το ελληνικό γιαούρτι… που δεν είναι ελληνικό

3 MIN READ

Όλοι αγαπούν το ελληνικό γιαούρτι… που δεν είναι ελληνικό

Όλοι αγαπούν το ελληνικό γιαούρτι… που δεν είναι ελληνικό

Το «Greek yoghurt» εξακολουθεί να κερδίζει τη διεθνή αγορά. Μόνο που ένα μεγάλο μέρος των γιαουρτιών που κυκλοφορούν στο εξωτερικό είναι ουσιαστικά γιαούρτια «ελληνικού τύπου» και δεν είναι ελληνικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, πρώτης παραγωγού αλλά και καταναλώτριας γιαουρτιού χώρας της Ευρώπης, όπου, παράλληλα με τα εκεί εισαγόμενα των ελληνικών εταιρειών ΦΑΓΕ, Κολιός, Όλυμπος, Κρι-Kρι και Μεβγάλ, κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία και τα «ελληνικού τύπου» γιαούρτια, με ονόματα όπως Elinas, Nikos, Ja!, σε συσκευασίες ελληνικής φοκλορικής έμπνευσης.

Το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, εντόπισε με μελέτη του 16 brands με γιαούρτι «ελληνικού τύπου», το οποίο διατίθεται σε καταστήματα τροφίμων στο Μόναχο. 

Παρόλο που τα γιαούρτια αυτά παράγονται εκτός Ελλάδας, βασίζονται για την επιτυχία τους στην εξαιρετική φήμη του ελληνικού γιαουρτιού, γεγονός που φαίνεται ότι ίσως οδηγήσει σε προσφυγές σε ευρωπαϊκά ή έθνικά δικαιοδοτικά όργανα, ώστε να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού που τυχόν ανακύπτει. 

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016, οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 21%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Mordor Intelligence, η ευρωπαϊκή αγορά του ελληνικού ή «ελληνικού τύπου» γιαουρτιού δείχνει ότι θα διατηρήσει έναν ρυθμό ανάπτυξης 8% ετησίως, μέχρι το 2024.

Ωστόσο, αν και οι εξαγωγές αυξάνονται, το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας σημειώνει ότι η αξία τους παρουσιάζει πτώση, γεγονός που ζητά προσεγμένες κινήσεις από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών, προκειμένου αφενός να μη χαθεί η αξία του ποιοτικού πλεονεκτήματος του ελληνικού γιαουρτιού, που χρησιμοποιείται για την επιτυχία των προϊόντων «ελληνικού τύπου», αφετέρου να εξεταστεί αν το κοινό παραπλανάται όσον αφορά την προέλευση αυτών των προϊόντων.

Η μάχη του ελληνικού γιαουρτιού έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια με χαρακτηριστική την περίπτωση του brand Chobani, σε βάρος του οποίου, μάλιστα, η ΦΑΓΕ κέρδισε την ανάλογη δικαστική διαμάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το γνωστό brand, πάντως, κατάφερε να ταυτιστεί με το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ, αν και δεν είναι ελληνικό, και το 2017 να εκτοπίσει από την πρώτη θέση το brand Yoplait, της γαλακτοβιομηχανίας-κολοσσού General Mills, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με τους καταναλωτές παγκοσμίως  να στρέφονται σε πιο υγιεινές προτάσεις διατροφής, η αγορά του ελληνικού γιαουρτιού αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα και να «τρέξει» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι το 2027. Η αξία της αγοράς διαμορφώθηκε το 2020 σε πάνω από 7,11 δισ. ευρώ . Εντούτοις, αν και το προϊόν έχει την ονομασία «ελληνικό», οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, παρά την αύξηση των εξαγωγών τους τα τελευταία χρόνια, κατέχουν ισχνό μερίδιο στη διεθνή αγορά.

Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες διαβλέπουν πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, όμως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και έχουν να αντιμετωπίσουν κολοσσούς όπως η Chobani, η Nestlé και η General Mills.

Ο μεγαλύτερος παίκτης ελληνικής καταγωγής στην αγορά παραμένει η ΦΑΓΕ, που πλέον δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον ανταγωνισμό με τα μερίδια της να έχουν μειωθεί, ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά και μέσα από την έμμεση παρουσία τους στα private label προϊόντα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.