18 Απρ 2024
READING

To Primark θέτει νέους στόχους βιωσιμότητας

2 MIN READ

To Primark θέτει νέους στόχους βιωσιμότητας

To Primark θέτει νέους στόχους βιωσιμότητας

Ο ιρλανδικός fast fashion κολοσσός Primark δηλώνει ότι όλα τα ρούχα του θα κατασκευάζονται με ανακυκλωμένα ή πιο βιώσιμα υλικά μέχρι το 2030, στο πλαίσιο μιας νέας “ευρείας κλίμακας” πολιτικής βιωσιμότητας. 

Μόλις το 25% των προϊόντων της πληροί σήμερα αυτά τα πρότυπα, δήλωσε η εταιρεία πρόσφατα, ανακοινώνοντας παράλληλα μια σειρά νέων στόχων. Η εταιρεία λιανικής πώλησης θα ξεκινήσει με τη μετατροπή όλων των ανδρικών, γυναικείων και παιδικών μπλουζών της  σε βαμβάκι που προέρχεται από βιώσιμες πηγές κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Άλλοι στόχοι που σκοπεύει να επιτύχει μέχρι το 2030 περιλαμβάνουν τη μείωση στο μισό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας της και την επιδίωξη ενός μισθού διαβίωσης για τους εργαζόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Επίσης, μέχρι το 2025, η εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ρούχων της ώστε να διαρκούν περισσότερο και μέχρι το 2027 στοχεύει να καταστήσει τα ρούχα της ανακυκλώσιμα από το σχεδιασμό τους. 

Θεωρούμενη από πολλούς ως το πρόσωπο της fast fashion βιομηχανίας, η Primark είχε τεράστια έσοδα όλα αυτά τα χρόνια παράγοντας τεράστιες ποσότητες ρούχων σε συγκλονιστικά χαμηλές τιμές – τα μπλουζάκια στα καταστήματά της μπορεί να πωλούνται για μόλις 2 λίρες το κομμάτι. 

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες όχι μόνο για την περιβαλλοντική ζημία τέτοιων επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και για την πιθανή εκμετάλλευση όσων κατασκευάζουν τόσο φθηνά ρούχα. Η Primark δήλωσε πρόσφατα ότι οι νέοι στόχοι θα εφαρμοστούν χωρίς να επηρεαστούν οι τιμές, μεριμνώντας όπως περισσότερο για τον πλανήτη και τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν.

Η είδηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Primark αποκάλυψε ότι οι πωλήσεις της δέχθηκαν πλήγμα κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι περιορισμοί του Covid συνέχισαν να επηρεάζουν την επιχείρηση. Αυτό είναι λογικό καθώς, σε αντίθεση με πολλούς από τους ανταγωνιστές της, δεν διαθέτει ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου για να αντισταθμίσει τις απώλειες από το κλείσιμο των καταστημάτων της. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε ότι σημείωσε ισχυρές πωλήσεις στις αγορές που άνοιξαν ξανά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.