Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 είναι προετοιμασμένοι να περιμένουν οι Γάλλοι γευσιγνώστες που έχουν παραγγείλει αυτό το ελληνικό κρασί, το οποίο έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα: οι φιάλες του παλαιώνουν για 12 μήνες στον βυθό της θάλασσας στη Χαλκιδική.
Πρόκειται για το κρασί Ieris Oinos, εμφιάλωσης 2017, από το οινοποιείο της Agrovision, από τον ξηροπόταμο της Ιερισσού στη Χαλκιδική. Η περιοχή αντικρίζει από την μία πλευρά τον Ακάνθιο Κόλπο και από την άλλη τον Κόλπο του Αγίου Όρους.
To κρασί παράγεται από τις γνωστές γαλλικές οινοποιητικές ποικιλίες Cabernet Sauvigνon και Merlot, αλλά είναι μικρότερο το ενδιαφέρον για το πώς αποδίδουν οι ποικιλίες αυτές στο χαλκιδικιώτικο χώμα και περισσότερο για το τι κρασί θα αναδυθεί μετά από δώδεκα μήνες στον βυθό που ορίζουν το Άγιο Όρος, η Ουρανούπολη και η Αμουλιανή.
Αν και οι λόγοι για τους οποίους αυτό το κρασί φαίνεται να γοητεύει προκαταβολικά τους Γάλλους sommeliers, περιλαμβάνουν και το γεγονός ότι η παραγωγή και η φύλαξή του πραγματοποούνται σε σημείο κοντά στο Άγιο Όρος, η μοναδική περίπτωση παλαίωσής του υποθαλάσσια, σε συνθήκες δηλαδή διαφορετικές από τις συνηθισμένες ενός κελαριού, είναι φυσικό να κινούν το ενδιαφέρον. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Άγγελος Ζαμάνης, ο υπεύθυνος του οινοποιείου, «Έστω και λίγο περνάει το οξυγόνο σ’ ένα κρασί κι επιδρά. Στην υποθαλάσσια κάβα θα δούμε μέσα στο νερό και στις ήπιες συνθήκες έλλειψης οξυγόνου πόσο αλλάζει ο τρόπος παλαίωσης του κρασιού».
Σε τρία διαφορετικά σημεία με διαφορετικό βάθος στον βυθό της περιοχής έχει ποντιστεί λοιπόν η υποθαλάσσια κάβα και φιλοξενεί μερικές εκατοντάδες φιάλες του κρασιού «Ιeris» και έναν μικρό αριθμό φιαλών του ροζέ «Αμουλιανή». Το πρώτο βρίσκεται σε έναν ύφαλο μεταξύ Αμουλιανής και Ουρανούπολης, σε βάθος 4 μέτρων. Μάλιστα, εδώ οι φιάλες είναι ορατές στους τουρίστες που περιηγούνται με σκάφος που διαθέτει γυάλινο πυθμένα. Στο δεύτερο σημείο βρίσκονται περισσότερες φιάλες μέσα σε έναν σιδερένιο κλωβό, σε βάθος 9 μέτρων. Από εκεί πριν από λίγες ημέρες δύο δύτες ανέσυραν μερικά μπουκάλια, ως μέρος της παρουσίασης της κάβας στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο fam trip για τη χαλκιδικιώτικη γαστρονομία, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του 1ου Taste Halkidiki.
Το εγχείρημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς το σημείο αυτό είναι πολύ δημοφιλές στους ερασιτέχνες δύτες, αφού εκεί κοντά βρίσκονται τα απομεινάρια της βυθισμένης αρχαίας Αμουλιανής. Το σημείο επιτηρεί το Καταδυτικό Κέντρο της Ουρανούπολης σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής, που συμμετέχουν σε δράσεις καταδυτικού τουρισμού.
Οι περισσότερες φιάλες, ωστόσο, βρίσκονται σε βάθος 20 περίπου μέτρων, προς την πλευρά της θαλάσσιας πύλης του Αγίου Όρους, σε σημείο που οι υπεύθυνοι του οινοποιείου δεν αποκαλύπτουν με ακρίβεια. Ίσως η τοποθεσία αποκαλυφθεί σε εννέα μήνες, όταν οι φιάλες του Ieris θα ανασυρθούν για δοκιμαστούν και ίσως να ξαφνιάσουν οινοποιούς και γευσιγνώστες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.