Έρευνα | Η έλλειψη προϊόντων οδηγεί σε αλλαγή επιλογής brand

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από την Inmar Intelligence, περισσότεροι από 8 στους 10 καταναλωτές επέλεξαν διαφορετικό brand για τις αγορές του, αντί να επιλέξουν εκείνο από όπου πραγματοποιούν συνήθως τις αγορές τους, τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι χαμηλότερες τιμές άλλων εμπορικών σημάτων επηρέασαν καθοριστικά την συγκεκριμένη απόφαση για περισσότερο από το (65%) των καταναλωτών, ενώ η έλλειψη αποθεμάτων των προϊόντων του αρχικού brand που επέλεγαν παρακινεί το (51%) να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη αλλαγή.  

Περίπου το (65%) των καταναλωτών αλλάζουν brands «συχνά ή πολύ συχνά» τους τελευταίους τρεις μήνες. Μεταξύ των καταναλωτών που πραγματοποίησαν κάποια αγοραστική αλλαγή, το (44%) δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τις αγορές του ξανά από το νέο brand που επέλεξε ακόμη και αν τα προϊόντα που επιθυμούσε να αγοράσει από την αρχική προτιμώμενη μάρκα βρίσκονταν και πάλι διαθέσιμα. Ενώ το (36%) θα επέστρεφε στην αρχική αγοραστική επιλογή του. 

Η αλυσίδα εφοδιασμού των καταναλωτικών προϊόντων έχει πληγεί εξαιτίας των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και αγαθών, των καθυστερήσεων των αποστολών και της αύξησης των τιμών των καυσίμων, γεγονός που έχει καταφέρει να αφήσει πολλά ράφια των καταστημάτων χωρίς επαρκή προϊόντα. Παράλληλα οι κατασκευαστές ανεβάζουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος το λαμβάνει υπόψη του, αλλάζοντας την αγοραστική του συμπεριφορά. 

Οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού και η έλλειψη αποθεμάτων αποτέλεσαν βασικές προκλήσεις για τις εταιρείες το 2021, κάτι το οποίο ώθησε πολλούς καταναλωτές να δοκιμάσουν διαφορετικές μάρκες προϊόντων. Η κατεύθυνση των καταναλωτών προς διαφορετικό brand γίνεται εμφανής σε κατηγορίες διαφόρων αγαθών όπως είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα όπου σχεδόν το (66%) των καταναλωτών κατευθύνθηκαν προς κάποια εναλλακτική μάρκα.Την περασμένη εβδομάδα, η Kellogg ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια για την αναδιάρθρωση της αλυσίδας εφοδιασμού της Βόρειας Αμερικής. 

Στη συνέχεια τα κατεψυγμένα τρόφιμα (55%), τα μη αλκοολούχα ποτά (46%) και τα αλκοολούχα ποτά (42%) συγκαταλέγονται στη λίστα των αγαθών όπου οι περισσότεροι καταναλωτές επέλεξαν κάποια διαφορετική μάρκα αντί για εκείνη που επέλεγαν συνήθως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που αλλάζουν κατεύθυνση οι καταναλωτές, είναι δύσκολο για τις εταιρείες να τους κερδίσουν και πάλι πίσω. Σύμφωνα με έρευνα για να επιστρέψουν οι καταναλωτές στην αρχική μάρκα, η εταιρεία πρέπει να τους πείσει για την υψηλότερη ποιότητα των προϊόντων της.