20 Απρ 2024
READING

Η BMW είναι επιφυλακτική με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

4 MIN READ

Η BMW είναι επιφυλακτική με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Η BMW είναι επιφυλακτική με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Το BMW i3 ήταν ένα από τα πρωτοπόρα οχήματα της ηλεκτροκίνησης. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί στην αγορά από το 2013, εξακολουθεί να αποδίδει εκπληκτικά καλά χάρη στις τακτικές αναβαθμίσεις της χωρητικότητας της μπαταρίας. Ωστόσο, η παραγωγή στις ΗΠΑ τερματίστηκε τον Ιούλιο, το επίσης πρωτοποριακό i8 σταμάτησε να παράγεται τον Απρίλιο του περασμένου έτους και για λίγο φάνηκε ότι η BMW είχε πραγματικά “χάσει την κατεύθυνση της στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων μετά από ένα πρώιμο προβάδισμα.

Πρόσφατα, η εταιρεία επικεντρώθηκε και πάλι στα EVs. Αλλά η στρατηγική της είναι διαφορετική ακόμη και από τον τοπικό γερμανικό ανταγωνισμό.Παρόλο που η εταιρεία δίνει τώρα σαφώς μεγαλύτερη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και πάλι, αυτό συνοδεύεται από ορισμένες επιφυλάξεις και εξακολουθεί να φαίνεται ότι η BMW είναι επιφυλακτική, σε αντίθεση με την τολμηρή στρατηγική EV του ομίλου Volkswagen.

Κάποια από αυτά προκαλούν λίγη έκπληξη, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ το Tesla Model 3 ξεπερνούσε ήδη από το 2019 τις πωλήσεις όλων των μοντέλων της BMW μαζί. Θα περίμενε κανείς ότι η BMW θα χρειαζόταν έναν ισχυρό ηλεκτρικό ανταγωνιστή, και το i4 δεν έχει ακόμη παραδοθεί. Αλλά αυτό σηματοδοτεί επίσης το πού βρίσκεται η εταιρεία στην αγορά. Είναι πολύ μικρότερη από τη Volkswagen, για παράδειγμα, με αξία κάτω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια της τελευταίας. Είναι επίσης πιο εστιασμένη. Μόλις τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν περίπου το 70% των ευρωπαϊκών πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της BMW – η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες.

Οι τοποθεσίες των βασικών αγορών της έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές της, και έτσι το Mini θα είναι 100% EV μέχρι το 2030, ταιριάζοντας με την αστική εστίαση αυτών των τεσσάρων χωρών. Σε αντίθεση με τη Volkswagen, ωστόσο, η BMW συνεχίζει επίσης να αναπτύσσει οχήματα που κινούνται με υδρογόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Νότια Κορέα είναι μια πιο σημαντική αγορά από ό,τι – για παράδειγμα – η Ιταλία για την BMW, και η Νότια Κορέα επενδύει σημαντικά στην υποδομή υδρογόνου. Ένα αυτοκίνητο της σειράς 5 που απευθύνεται σε επαγγελματίες που κάνουν πολύ μεγάλες διαδρομές θα είναι 100% ηλεκτρικό σύντομα, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί η ηλεκτρική υποδομή.

Η προσέγγιση της BMW για τη βιωσιμότητα δεν επικεντρώνεται μόνο στο τι βγαίνει από την εξάτμιση, αλλά στην οικολογικότητα ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής. Τα οχήματα της BMW χρησιμοποιούν ήδη 30% ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Αυτή η εστίαση στον κύκλο ζωής περισσότερο από την τεχνολογία του οχήματος βοηθά στην εξήγηση της στρατηγικής της BMW μέσω της παραγωγής. Εκεί που η Volkswagen έχει μετατρέψει ολόκληρες εγκαταστάσεις σε ηλεκτρικά οχήματα, όπως το Transparent Factory στη Δρέσδη, η BMW θα συνεχίσει να κατασκευάζει τόσο οχήματα εσωτερικής καύσης όσο και ηλεκτρικά οχήματα στις ίδιες γραμμές παραγωγής. Τα εργοστάσια που παράγουν τις BMW της σειράς 3 και 4 θα κατασκευάζουν και το i4, ενώ το iX θα κατασκευάζεται παράλληλα με τις σειρές 5 και 7. Αυτή η πολλαπλή εξειδίκευση δεν είναι τόσο δύσκολη και επιτρέπει, ταυτόχρονα, στην εταιρεία να μεταβάλλει την ισορροπία της παραγωγής ανάλογα με τη ζήτηση.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η BMW εξακολουθεί να μην περιμένει ότι η επανάσταση των EV θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 μόνο το 50% των νέων αυτοκινήτων θα είναι πλήρως ηλεκτρικά, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50% δεν θα είναι. Ορισμένες από αυτές τις μη ηλεκτροκίνητες αγορές του 50% θα είναι σημαντικές αγορές για την BMW, στις οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται ακόμη και οι ΗΠΑ με τον σημερινό αργό ρυθμό υιοθέτησης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Κίνα, αν και η πράσινη εστίαση του Joe Biden θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Ως αποτέλεσμα αυτού αναμένεται ότι τα plug-in υβριδικά θα συνεχίσουν να παίζουν μεγάλο ρόλο για πολλά χρόνια ακόμη. Με άλλα λόγια, ενώ η BMW παίρνει και πάλι στα σοβαρά τα EV, δεν αναμένει ότι θα αποτελέσουν τον μοναδικό τύπο οχήματος σύντομα. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν αυτή είναι η σωστή στρατηγική για συνεχή επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.