Η FedEx συνεργάζεται με την Salesforce ενισχύοντας τον ανταγωνισμό με το Amazon 

H γνωστή εταιρεία FedEx το Δεκέμβριο του 2020 αγόρασε τη ShopRunner μία ecommerce πλατφόρμα, η οποία μέσω των υπηρεσιών της έχει την δυνατότητα να συνδέει άμεσα τους αγοραστές με περισσότερους από 100 retailers και brands. Παρόμοια έπραξε και η Adobe ενσωματώνοντας στο δυναμικό της την υπηρεσία Adobe Commerce, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021.

Και τώρα χάρη στη νέα πολυετή συνεργασία της FedEx με την Salesforce, ενσωματώνει στο λειτουργικό της δύο προηγμένες λύσεις cloud, το Salesforce Commerce Cloud και το Salesforce Order Management. Οι υπηρεσίες της συνεργασίας θα είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2022. 

Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, η FedEx υποστηρίζει ότι θα είναι σε θέση να παρέχει στις εταιρείες πρόσβαση σε εκατομμύρια high-value αγοραστές, οι οποίοι θα έχουν ενεργή παρουσία πραγματοποιώντας αγορές μέσω της πλατφόρμας της ShopRunner. Επιπλέον η FedEx θα αξιοποιήσει τη λειτουργικότητα της Salesforce CRM, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να παρέχουν στους πελάτες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πιθανή ημερομηνία παράδοσης των αγορών τους. Επιπροσθέτως η FedEx θα προσφέρει στους εταιρικούς πελάτες πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία της αλυσίδας εφοδιασμού, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη βελτιστοποίηση του τομέα της μεταφοράς και της εκπλήρωσης, απλοποιεί το κομμάτι της αποστολής, συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του κόστους και τέλος ελέγχεται καλύτερα το κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού. 

Τον Απρίλιο του 2020, η FedEx συνεργάστηκε με την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου BigCommerce προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες τόσο στις μικρές όσο και στις μεσαίες επιχειρήσεις. Όταν η FedEx αγόρασε τη ShopRunner, η εταιρεία δήλωσε ότι ελπίζει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο θα έχει συνεργατικό χαρακτήρα καθώς εκείνο που επιδιώκει είναι να βοηθά τους εμπόρους με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες τους. 

Παρόλο που το Amazon δεν αναφέρθηκε πουθενά με το όνομά του, είναι πασιφανές ότι η FedEx επιδιώκει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου που θα ικανό να ανταγωνιστεί τον γίγαντα του e-tail. Η FedEx και το Amazon είναι φανερό ότι ανταγωνίζονται τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν ιδιόκτητες δυνατότητες στο τομέα του delivery σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή τους από third-party παρόχους παράδοσης. 

Από την πλευρά των καταναλωτών η συνεργασία FedEx-Salesforce θα αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη. Συγκεκριμένα αποκτούν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες του τομέα του delivery, όπως για παράδειγμα αποστολή των παραγγελιών μέσα σε δύο μέρες και πραγματοποίηση επιστροφών χωρίς ετικέτα. Επίσης οι καταναλωτές θα λαμβάνουν βελτιωμένες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και τις ώρες παράδοσης της παραγγελία στη σελίδα λεπτομερειών του προϊόντος, στο καλάθι αγορών και γενικότερα καθ’ όλη τη διαδικασία του delivery. 

Είναι η στιγμή τόσο για τα brands όσο και για τους retailers  να κινηθούν πιο γρήγορα από ποτέ και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών τους. Εξαιτίας της συνεργασίας των Salesforce και FedEx καλύπτεται ένα αρκετά μεγάλο εύρος των προσδοκιών του καταναλωτικού κοινού, από τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της διαχείρισης και του fulfillment, έως την ταχύτερη παράδοση και την προσέλκυση νέων αγοραστών, αυξάνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του επιχειρηματικού τομέα. Το εμπόριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή όλων των ανθρώπων, με αποτέλεσμα οι retailers να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις δεδομένες προσδοκίες των αγοραστών.