Η ευκαιρία στο metaverse του Roblox για την μόδα

Η νέα ευκαιρία της μόδας να προσεγγίσει τη γενιά Z βρίσκεται στην εικονική πραγματικότητα, στο metaverse.Το Roblox, είναι το πεδίο που οι μάρκες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο. Το metaverse γίνεται ολοένα και περισσότερο η παιδική χαρά της μόδας, καθώς οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εικονικούς κόσμους.

Με τις ευκαιρίες δημιουργίας και πώλησης ψηφιακών ρούχων σε αφοσιωμένο κοινό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι η γενιά Z, οι μάρκες από την Gucci μέχρι τη Vans προσπαθούν να πάρουν τη θέση τους. Στο Roblox, το οποίο μετρά πλέον  εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες, οι άνθρωποι που θέλουν να εκφράζονται μέσω της μόδας είναι μια τεράστια ευκαιρία.

Θεωρείται ότι , δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που έχουν κάνει το Roblox κεντρικό κομμάτι της ψηφιακής τους ζωής, είναι φυσικό ότι οι οίκοι μόδας, οι μάρκες lifestyle και κάθε είδους άλλες μάρκες θα το δουν ως έναν νέο τρόπο να συνδεθούν με τους ανθρώπους και να γίνουν μέρος των εμπειριών τους.

Στους εικονικούς κόσμους του Roblox, οι χρήστες ανανεώνουν τα avatars τους με νέα ρούχα, μαλλιά και αξεσουάρ σε τακτική βάση χρησιμοποιώντας ψηφιακά αντικείμενα. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει και να πουλήσει σχέδια στην πλατφόρμα και οι προγραμματιστές και οι δημιουργοί θα δημιουργήσουν πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι μάρκες έχουν αρχίσει να παίζουν έναν πιο ενεργό ρόλο: Τον περασμένο χρόνο, η Gucci και η Vans δημιούργησαν εντελώς εξατομικευμένους, επώνυμους κόσμους στο Roblox και  η Gucci έγινε πολύ δημοφιλής καθώς εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Roblox απέκτησαν πολλαπλά αντικείμενα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το Roblox.

Τονίζεται ότι το Roblox θα είναι μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες metaverse. Συνεπώς, πολλά brands μόδας εξετάζουν το Roblox, το οποίο, όπως λέει, επιτρέπει στη μόδα πολυτελείας να “δοκιμάσει τα νερά” χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσει μόνη της ένα νέο παιχνίδι ή μια νέα εφαρμογή. Οι ευκαιρίες στο metaverse επιτρέπουν στις μάρκες να δοκιμάσουν νέα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που δεν θα ήταν δυνατά στον πραγματικό κόσμο και εισάγουν μια νέα πηγή εσόδων. 

Ωστόσο, το άνοιγμα στο παιχνίδι ενέχει επίσης κινδύνους αποξένωσης των χρηστών ή αστοχίας στο τι θα πουλήσει. Το γεγονός ότι ένα brand ένα δημοφιλές στην πραγματική ζωή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μεταφραστεί και στον εικονικό κόσμο. Είναι σημαντικό τα brands να κατανοήσουν πραγματικά την κοινότητα και να αφιερώσουν χρόνο για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει ήδη στο metaverse.

Η συνεργασία είναι το κλειδί

Το πείραμα της Gucci τον Μάιο στον κόσμο του Roblox έδειξε πώς η εικονική αξία μεταφράζεται στον πραγματικό κόσμο. Για δύο εβδομάδες, η μάρκα πωλούσε ψηφιακά ρούχα και αξεσουάρ Gucci περιορισμένης έκδοσης για περίπου 1,50 έως 11,25 δολάρια σε ισοδύναμα Robux. Μια τσάντα, που αρχικά είχε πωληθεί για περίπου 5,50 δολάρια στο Roblox, μεταπωλήθηκε για περισσότερα από 4.000 δολάρια. Τα αντικείμενα Gucci μέσα στο Roblox επίσης, φαίνεται να φοριούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια των εμπειριών στο Roblox από ό,τι  άλλα αξεσουάρ. Η Gucci είχε πειραματιστεί και νωρίτερα, μέσα στο 2020 με μερικά outfits και άλλα εικονικά αγαθά.

Η συνεργασία με σχεδιαστές που είναι εξοικειωμένοι με το metaverse μπορεί επίσης να βοηθήσει τις μάρκες να προσαρμόσουν αντικείμενα στον εικονικό κόσμο. Η Gucci δημιούργησε αντικείμενα σε συνεργασία με σχεδιαστές, οι οποίοι είναι δημιουργοί του Roblox και έχουν ήδη ένα δημοφιλές κοινό. 

Πολλοί χρήστες της Gen Z εκτιμούν τα εικονικά αντικείμενα περισσότερο από τα φυσικά αγαθά και θέλουν να είναι αυτόνομοι σχετικά με το τι να φορέσουν. Σχεδιαστές στο Roblox σχεδίαζαν εικονική μόδα για χρόνια πριν το προσέξουν όλοι. Έτσι, έχουν ήδη λάβει ανατροφοδότηση σχετικά με το τι έχει καλή απήχηση. Έχουν κάνει εικονικές επιδείξεις μόδας και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους τάσεις.

Καταγραφή του ενδιαφέροντος των χρηστών

Η Vans συνεργάστηκε με το Roblox σε μια εμπειρία νωρίτερα αυτό το μήνα που περιλαμβάνει skateparks, ένα διαδραστικό κατάστημα όπου οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν τα δικά τους αθλητικά παπούτσια και ένα χώρο για να παρακολουθήσουν εικονικές συναυλίες. Η πλατφόρμα προσέγγισε τη μάρκα πριν από χρόνια, αφού διαπίστωσε μέσω ερευνών ότι ήταν ήδη δημοφιλής μεταξύ των χρηστών. Η Vans έκανε τελικά το βήμα για την πρώτη της εμπειρία metaverse αφού κατέληξε ότι ταιριάζει και θα ωφελήσει την μάρκα.

Η Vans ήθελε επίσης να κάνει μια προσιτή εμπειρία σε ένα εύρος χρηστών, οπότε καθώς δημιουργούσε την εμπειρία, η εταιρεία προσκάλεσε διάφορες ηλικίες χρηστών να τη δοκιμάσουν και να παρέχουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η Vans ήθελε να βεβαιωθεί πως δημιουργεί κάτι που θα καλύψει όλα τα είδη χρηστών και των επιθυμιών τους, από κάποιον που ενδιαφέρεται για κοινωνικοποίηση έως κάποιον που προτιμά τη μοχανικότητα στο παιχνίδι.

Επέκταση πέρα από το IRL

Τόσο στην εμπειρία της Vans όσο και στην εμπειρία της Gucci, οι επισκέπτες μπορούσαν να αγοράσουν αντικείμενα που δεν πωλούνταν στην πραγματική ζωή. Ο στόχος δεν είναι να αναπαραχθεί αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Η Gucci στόχευσε οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι βρίσκονται πραγματικά ότι μεταφέρονται σε ένα άλλο μέρος και, όντως, μπόρεσε να προσφέρει στην εμπειρία της πολύ περισσότερα, καθώς δεν υπάρχουν οι περιορισμοί του πραγματικού κόσμου. 

Οι χρήστες μπορεί επίσης να είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν αντικείμενα και πρόσωπα που ίσως να μην είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν στον φυσικό κόσμο, γεγονός που ανοίγει μια ακόμη ευκαιρία για τις μάρκες να δοκιμάσουν τάσεις ή να επεκτείνουν τις ποικιλίες. Το metaverse είναι ένας χώρος για πειραματισμό. Οι νεότεροι χρήστες περιμένουν από αυτές τις πολυτελείς μάρκες μόδας να τους παρέχουν εικονικά ρούχα που φαίνονται φοβερά και, εφόσον αυτή η ψηφιακή εικονική μόδα μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν στον πραγματικό κόσμο, γι’ αυτούς αυτές οι εμπειρίες είναι πραγματικές.

Πολλές μάρκες  ελπίζουν να συγκεντρώσουν πωλήσεις φυσικών αντικειμένων δημιουργώντας εικονική συγγένεια με τη μάρκα. Πλέον οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν ποιες είναι οι τάσεις που προέρχονται από τον εικονικό χώρο και στη συνέχεια τις μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο. και αυτό συμβαίνει σταδιακά όλο και περισσότερο.