23 Απρ 2024
READING

Το ψηφιακά εγγενές brand Warby Parker ανακαλύπτει τη δύναμη των φυσικών καταστημάτων 

4 MIN READ

Το ψηφιακά εγγενές brand Warby Parker ανακαλύπτει τη δύναμη των φυσικών καταστημάτων 

Το ψηφιακά εγγενές brand Warby Parker ανακαλύπτει τη δύναμη των φυσικών καταστημάτων 

To brand γυαλιών οράσεως «Warby Parker» πρόκειται να κατευθυνθεί προς διαφορετική πορεία, καθώς τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να γίνει ένας πιο παραδοσιακός retailer. Έτσι σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, η εταιρεία αποκάλυψε ότι θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αρχικά το brand ιδρύθηκε το 2010 αποτελώντας μία από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοζε στρατηγικές Direct To Consumer και έγινε γνωστή εξαιτίας των προσιτών τιμών των προϊόντων της. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι σημείωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εισόδων εδώ και χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποφέροντας 393,7 εκατομμύρια δολάρια το 2020. 

Η Warby Parker αποτελεί μέρος μιας σειράς από νεοσύστατες επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία στον επιχειρηματικό κλάδο μέσα στο επόμενο έτος. Συγκεκριμένα η εταιρεία γυαλιών οράσεως μαζί με την αλυσίδα καταστημάτων εστιατορίων fast-casual Sweetgreen, καθώς και την εταιρεία Allbirds ετοιμάζονται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Αυτό που κάνει η Warby Parker και την διαφοροποιεί από πολλές άλλες DTC startups επιχειρήσεις είναι ότι δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις διαδικτυακές πωλήσεις. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα έσοδά της προέρχονται πλέον από τον στόλο των φυσικών καταστημάτων της που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι πάνω από 145. Παρόλα αυτά όλα τα καταστήματα της Warby Parker αν και είναι παραγωγικά, δεν έχουν καταφέρει να αποφέρουν σταθερά κέρδη στην εταιρεία.

Οικονομικός τομέας

Μέχρι σήμερα η υποστήριξη μέσω των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Warby Parker αγγίζει το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πιο πρόσφατος κύκλος χρηματοδότησης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το 2020 απέφερε στην εταιρεία 120 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Παρά τα αυξανόμενα έσοδα, η εταιρεία αντιμετώπισε και κάποιες δυσκολίες, οι οποίες διατάραξαν την ισορροπία της. Τα τρία τελευταία χρόνια το brand γυαλιών κατέγραψε εκατομμύρια απώλειες, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες μελλοντικά στην διατήρηση της κερδοφορίας. Λίγο πιο συγκεκριμένα, το 2018 η εταιρεία κατέγραψε ζημίες αξίας 22,9 εκατομμυρίων δολαρίων και 55,9 εκατομμύρια δολάρια το 2020. Κατά τα οικονομικά έτη 2018 και 2019, τα έσοδα της Warby Parker άγγιξαν τα 272,9 εκατομμύρια δολάρια και 370,5 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως το κόστος αποστολής και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, ζητήματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα μελλοντικά έσοδα και την κερδοφορία. Η άνοδος του κόστους, τα έξοδα αποστολής και οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης, θα μπορούσαν να διαταράξουν την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας. Επιπλέον παράγοντες όπως είναι οι αυξήσεις των μισθών και ο πληθωρισμός μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. 

Αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου

Τα τελευταία χρόνια, η Warby Parker έχει καταβάλει προσπάθειες για να αυξήσει τις in-person υπηρεσίες που προσφέρει, όπως για παράδειγμα η παροχή οφθαλμολογικού ελέγχου εντός του καταστήματος και η δυνατότητα ανανέωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στην αρχή αυτό που έκανε είναι να στέλνει στο σπίτι δείγματα γυαλιών στους πελάτες για δοκιμή. Με την πάροδο των χρόνων όμως πρόσθετε περισσότερες υπηρεσίες. Για παράδειγμα παρείχε ένα εργαλείο δοκιμής AR και ένα εργαλείο εικονικής όρασης, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία εμπειρία υψηλής τεχνολογίας στο σπίτι. 

Ακόμη σε σύγκριση με άλλα retail brands όπως είναι η Casper ή η Honest Company, η Warby Parker δεν επεκτάθηκε ιδιαίτερα και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Στο τέλος του 2020 το (95%) των πωλήσεων της Warby Parker προέρχονταν από γυαλιά, ενώ μόλις το (2%) προέρχονταν από πωλήσεις φακών επαφής. Κάτι που επιδιώκει η εταιρεία είναι να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις πωλήσεις της ώστε να αυξήσει και την κερδοφορία της. 

Έμφαση στο φυσικό λιανικό εμπόριο

Τα τελευταία χρόνια η Warby Parker έχει μετατραπεί από μια καθαρή μάρκα ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια εταιρεία όπου η πλειοψηφία των πωλήσεών της προέρχεται πλέον από το φυσικό λιανικό εμπόριο. Το 2019 το (65%) των πωλήσεών της προήλθε από τα φυσικά καταστήματα. Η Warby Parker πλέον κατέχει συνολικά στο δυναμικό της περισσότερες από 145 τοποθεσίες λιανικής πώλησης. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των προσλήψεων και η διατήρηση των επαγγελματιών οπτικών και οφθαλμίατρων στα φυσικά καταστήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. 

Ωστόσο παρά την έκρηξη των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία θα συνεχίσει να παραμένει πιστή στο φυσικό λιανικό εμπόριο, ανοίγοντας 35 νέα καταστήματα μέχρι το τέλος του 2021. Αν και το 2020, η επισκεψιμότητα στα καταστήματα μειώθηκε, το ποσοστό του conversion διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την προ-πανδημική περίοδο, διότι υπάρχει περισσότερη πρόθεση για αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.