Instagram και TiKTok στην ψυχική υγεία

Τα τελευταία τρία χρόνια, το Facebook στο οποίο ανήκει το Instagram διεξάγει μελέτες για το πώς η εφαρμογή επηρεάζει τα εκατομμύρια των νέων χρηστών του. Επανειλημμένα, οι ερευνητές της εταιρείας διαπίστωσαν ότι το Instagram είναι επιβλαβές για ένα μεγάλο ποσοστό νέων, κυρίως έφηβα κορίτσια.Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν έρευνες, το Instagram επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των νεαρών κοριτσιών.

«Το 32% των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα», ανέφεραν οι ερευνητές. «Οι συγκρίσεις στο Instagram μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γυναίκες βλέπουν και περιγράφουν τον εαυτό τους» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Κάνουμε χειρότερη την εικόνα του σώματος για ένα στα τρία έφηβα κορίτσια», αναφέρει έγγραφο της εταιρείας από το 2019, συνοψίζοντας κομμάτι της σχετική έρευνα. «Οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για την αύξηση του ποσοστού άγχους και κατάθλιψης», τονίζει άλλο έγγραφο.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και κάτω, ενώ περίπου 22 εκατομμύρια έφηβοι συνδέονται στο Instagram στις ΗΠΑ κάθε μέρα, σε σύγκριση με πέντε εκατομμύρια εφήβους που συνδέονται στο Facebook. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι στις ΗΠΑ περνούν 50% περισσότερο χρόνο στο Instagram από ό,τι στο Facebook.Στο πλαίσιο αυτό, οι έφηβοι και οι νέοι είναι ζωτικής σημασίας για τα ετήσια έσοδα της εταιρείας που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το TikTok προωθεί την υποστήριξη για την ψυχική υγεία των χρηστών

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok υποστηρίζει τους χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας με μια σειρά από χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης μιας λειτουργίας που ανακατευθύνει τις αναζητήσεις για αυτοκτονικούς όρους σε γραμμές βοήθειας.

Το TikTok, με οδηγό τις φιλανθρωπικές οργανώσεις πρόληψης της αυτοκτονίας, θέτει σε κυκλοφορία νέους οδηγούς ευημερίας για την υποστήριξη των ανθρώπων που μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες στην πλατφόρμα. Η λειτουργία παρέμβασης κατευθύνει τους χρήστες σε τέτοιες τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις όταν αναζητούν λέξεις ή φράσεις όπως “αυτοκτονία”.

Το TikTok παρέχει επίσης συμβουλές στους χρήστες σχετικά με το πώς να ασχοληθούν υπεύθυνα με κάποιον που παλεύει με την ψυχική υγεία ή βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι δημιουργοί περιεχομένου έχουν κληθεί να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες με την ψυχική ευημερία προκειμένου να δώσουν συμβουλές στους χρήστες να αναζητήσουν υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με το πώς να μιλήσουν στα μέλη της οικογένειας.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι νοιάζεται βαθύτατα για την κοινότητά της και αναζητά πάντα νέους τρόπους με τους οποίους μπορεί να φροντίσει για την ευημερία τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά αυτά που απευθύνονται στις νεότερες ηλικίες επηρεάζουν την ψυχική υγεία των χρηστών.Ειδικά στα κορίτσια σε θέματα ομορφιάς και σύγκρισης με πρότυπα που προβάλλονται υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να επηρεαστούν πάρα πολύ με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.