19 Απρ 2024
READING

Η ηγεσία της Nespresso για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

5 MIN READ

Η ηγεσία της Nespresso για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η ηγεσία της Nespresso για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η Nespresso αποτελεί την ηγέτιδα εταιρεία καφέ σε μερίδες παγκοσμίως. Η έδρα της βρίσκεται στη Λωζάνη της Ελβετίας και δραστηριοποιείται σε 80 χώρες ανά τον κόσμο. Μετρά συνεργασίες με περισσότερους από 100.000 αγρότες σε 13 χώρες μέσω του προγράμματος AAA Sustainable Quality Program. Με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το 2003 σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Rainforest Alliance, επιτυγχάνει την ενσωμάτωση πρακτικών αειφορίας στις καλλιέργειες καφέ. Έτσι, διασφαλίζεται μια πιο βιώσιμη προσφορά καφέ υψηλής ποιότητας και βελτιώνονται τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και των κοινοτήτων τους.

Η εταιρεία έχει 3 βασικούς στόχους, τους οποίους έχει δεσμευτεί να να επιτύχει: ουδέτερο αποτύμωμα άνθρακα για κάθε φλυτζάνι καφέ Nespresso, παροχή ενός σταθερού και βιώσιμου εισοδήματος από τον καφέ στους καλλιεργητές και μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των καψουλών καφέ.

Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα

Από τις 17 Σεπεμβρίου του 2020 η Nespresso έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2022 κάθε φλιτζάνι καφέ της, τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους επαγγελματίες πελάτες της, θα έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Ο αγώνας της, όμως, για βιωσιμότητα έχει ξεκινήσει 10 χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των οποίων η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να αντισταθμίσει τις υπόλοιπες μέσω της αγροδασοκομίας.

Έχοντας ήδη επιτύχει το μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες από το 2017, η νέα δέσμευση της εταιρείας είναι να αντιμετωπίσει τις εκπομπές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τον κύκλο ζωής των προϊόντων της. Αυτό θα το κάνει μέσω τριών πρωτοβουλιών:

1. Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Αυτός ο κρίσιμος στόχος επιτυγχάνεται μέσω του προσανατολισμού της εταιρείας σε 100% χρήση ανανεώσιμης ενέργειας σε όλες τις Nespresso boutiques και μέσω της αύξησης της χρήσης βιοαερίου στη διαδικασία της βιομηχανικής παραγωγής

2. Φύτευση δέντρων σε φάρμες καφέ και στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα δέντρα αποτελούν την καλύτερη πηγή απορρόφησης άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Μέσω της φύτευσης δέντρων, η Nespresso επενδύει στη φύση και χτίζει ένα αναγεννητικό γεωργικό σύστημα. Παράλληλα, η κίνηση αυτή παρέχει τη σκιά που απαιτείται για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας μιας συγκομιδής καφέ. Σε συνεργασία με την Pur Project, η Nespresso θα τριπλασιάσει την ικανότητα φύτευσης δέντρων σε χώρες παραγωγής καφέ όπως η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Αιθιοπία και η Κόστα Ρίκα. 

3. Επιτάχυνση για άμεσο θετικό αντίκτυπο.

Η Nespresso επενδύει σε έργα για τη στήριξη της διατήρησης και της αποκατάστασης των δασών, καθώς και την εφαρμογή λύσεων καθαρής ενέργειας στις αγροτικές κοινότητες.

Ένα σταθερό και βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες

Η Nespresso μετρά ήδη 20 χρόνια συνεργασίας με τους καλλιεργητές. Τους προσφέρει προνομιακές τιμές για τον καφέ της και ενθαρρύνει τη χρήση βιώσιμων πρακτικών για την παραγωγή του. Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας της με την Fairtrade επιτυγχάνει την αύξηση του μεριδίου των πιστοποιημένων καφέδων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει τον κίνδυνο από την αγορά και τη νομισματική αστάθεια, ώστε να προστατεύσει τις κοινότητες των καλλιεργητών της. 

Οι νέες κάψουλες της Nespresso

Η Nespresso παρουσιάζει νέες κάψουλες κατασκευασμένες από 80% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, σε μια προσπάθειά της να ενισχύσει την κυκλικότητα και τη βιωσιμότητα των διαδικασιών παραγωγής καφέ. 

Το αλουμίνιο είναι ένα 100% και αενάως ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ απαιτεί έως και 95% λιγότερη ενέργεια για να ανακυκλωθεί συγκριτικά με τη παραγωγή πρωτογενών μετάλλων. Αυτό, το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο. Εκτός αυτού, το 86% του ανθρακικού αποτυπώματος του αλουμινίου λαμβάνει χώρα μεταξύ της εξόρυξης και της παραγωγής. Επιπλέον, παρέχει την καλύτερη προστασία από το οξυγόνο, το φως και την υγρασία, τα οποία μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη γεύση, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την ανάγκη για χρήση πρόσθετης συσκευασίας.

Όλα αυτά οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης κάψουλας από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, την Master Origin Columbia, η οποία επεκτάθηκε και, πλέον, όλες οι κάψουλες της μόνιμης σειράς Original Line είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Οι κάψουλες αυτές διασφαλίζουν τη φρεσκάδα και την προστασία του αρώματος της υψηλής ποιότητας καφέ της Nespresso.

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία ανακύκλωσης;

Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να συμμετέχουν στη διαδικασία, η Nespresso προσφέρει περισσότερα από 100.000 σημεία συγκέντρωσης σε όλο τον κόσμο, υπηρεσίες ταχυμεταφορών και ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθώς και τη νέα υπηρεσία «Ανακύκλωση στο Σπίτι».Στην Ελλάδα η υπηρεσία αυτή είναι άμεσα διαθέσιμη και  προσφέρει τη δυνατότητα ανακύκλωσης σε κάθε νοικοκυριό με την παραλαβή της κάθε παραγγελίας από το σπίτι, με το κόστος συσκευασίας και συλλογής των καψουλών να το αναλαμβάνει η εταιρεία, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τον πελάτη-μέλος της Nespresso. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να παραδίδουν τις χρησιμοποιημένες κάψουλες στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία συλλογής Nespresso Boutique όπως έκαναν μέχρι πρότινος.

Στην Ελλάδα, οι προς ανακύκλωση κάψουλες μεταφέρονται στην MegaEco. Εκεί διαχωρίζεται ο καφές από την κάψουλα αλουμινίου. Ο καφές χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό εδάφους και το αλουμίνιο ανακυκλώνεται, για να αποκτήσει 2η ζωή ως άλλο αντικείμενο, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία. 

“Made with Care”

Η θεμελιώδης αντίληψη της Nespresso είναι ότι η δημιουργία καφέ υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι τέχνη και ταυτόχρονα καταλύτης για θετική αλλαγή, εφόσον η φροντίδα αποτυπώνεται σε κάθε λεπτομέρεια. Αυτό ακριβώς αναδεικνύει η εκστρατεία “Made with Care” της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν πολλοί συνεργάτες της. Αυτό το ήθος ενσωματώνεται στην αλυσίδα αξίας της εταιρείας – από το πρόγραμμα AAA Sustainable Quality™, που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την επιλογή μόνο των υψίστης ποιότητας κόκκων καφέ βελτιώνοντας παράλληλα την βιωσιμότητα των καλλιεργητών και προστατεύοντας το περιβάλλον μέσω της δέσμευσής της, έως την αναβίωση ποικιλιών καφέ και κοινοτήτων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μέσω του προγράμματος Reviving Origins. Η φροντίδα για τις κοινότητες των καλλιεργητών καφέ, η επιδίωξη της ισότητας των φύλων και ο σεβασμός στη δεξιοτεχνία που απαιτείται για τη δημιουργία ποιοτικού καφέ είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για την εταιρεία. 

Στη Nespresso, η ποιότητα δεν είναι κάτι που συμβαίνει κατά τύχη, αλλά προκύπτει από συνειδητές επιλογές και από τη μεγάλη φροντίδα που δείχνει η εταιρεία σε όλες τις παγκόσμιες λειτουργίες της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.