22 Δεκ 2024
READING

Η Γερμανία προετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή σε ηλεκτρικά οχήματα 

7 MIN READ

Η Γερμανία προετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή σε ηλεκτρικά οχήματα 

Η Γερμανία προετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή σε ηλεκτρικά οχήματα 

Μετά από πάνω από έναν αιώνα απαράμιλλης ισχύος, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έφτασε στο τέλος του. Ο κατάλογος των χωρών που σχεδιάζουν την απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης μεγαλώνει. Η σταδιακή κατάργηση στη Νορβηγία έχει προγραμματιστεί για το 2025, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο το 2030 και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2035.

Η Volkswagen, η πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, και οι 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην παραγωγή, βρίσκονται στη μέση μιας αλλαγής. Η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η αφύπνιση του κοινού για τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης δεν προμηνύουν τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση. Κάποιοι το βλέπουν αυτό ως ευκαιρία. Άλλοι, φοβούμενοι τα χειρότερα, έχουν αρχίσει να μιλούν για την μετατροπή των ευρωπαϊκών κέντρων παραγωγής αυτοκινήτων σε έναν συνασπισμό από μίνι Detroit. 

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη πιο φιλικών προς το περιβάλλον μηχανών.Από το 2019, η Volkswagen επανεκπαίδευσε τους 8.500 υπαλλήλους της στο χώρο και αναδιαμόρφωσε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής της, για να κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στην αρχή κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα πετύχαινε και όλοι ήταν επιφυλακτικοί. Αλλά η επένδυση της Volkswagen φαίνεται να απέδωσε. Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει εκτοξευθεί, με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γερμανία να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2018 έως το 2019 και να έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 2019 έως το 2020. Ενώ τα 365.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν είναι μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι των 48 εκατομμυρίων συνολικά στη Γερμανία, η αύξηση είναι εκθετική: ο αριθμός των ταξινομήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 ήταν τριπλάσιος από ολόκληρο το 2020. Η Volkswagen, η οποία είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, είναι πλέον μόλις δεύτερη πίσω από την Tesla στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Τώρα, αντί για την επιφυλακτικότητα επικρατεί η αισιοδοξία. Αυτοί που προηγουμένως συναρμολογούσαν συστήματα εξάτμισης τοποθετούν καλώδια για τους κινητήρες των μπαταριών- κάποιοι επανεκπαιδεύτηκαν ως τεχνικοί υψηλής τάσης. Χρειάζονται λιγότεροι εργαζόμενοι για να φτιαχτεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά η Volkswagen έλυσε αυτό το πρόβλημα αυξάνοντας την παραγωγή της – άρα πουλώντας περισσότερο από ποτέ χωρίς να απολύσει κανέναν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αλλά δεν έχουν όλοι τα δισεκατομμύρια της Volkswagen. Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελείται από περίπου 10.000 μικρούς και μεσαίους προμηθευτές εξαρτημάτων – 1.200 από τους οποίους βρίσκονται μόνο στη Γερμανία. Οι εταιρείες αυτές κατασκευάζουν εξαρτήματα όπως δεξαμενές καυσίμων, κιβώτια ταχυτήτων ή συστήματα εξάτμισης και απασχολούν συνολικά 1,7 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ-27, σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, σύμφωνα με στοιχεία της CLEPA, μιας ένωσης προμηθευτών αυτοκινήτων. Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους είναι καταδικασμένο να καταστεί παρωχημένο σε ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να επανεφεύρουν τις δραστηριότητές τους εν μία νυκτί – πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Τα αυτοκίνητα αποτελούν τη σημαντικότερη εξαγωγή της Γερμανίας, με πωλήσεις συνολικού ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σχεδόν το 5% όλων των εγχώριων θέσεων εργασίας συνδέονται άμεσα με την αυτοκινητοβιομηχανία. Υπάρχουν λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία. Θεωρητικά περίπου 200.000 από αυτούς κινδυνεύουν αρκετά, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι προμηθευτές αυτοκινήτων. Πρόσφατη έκθεση της Boston Consulting Group προέβλεψε ότι το εντυπωσιακό 42% των θέσεων εργασίας θα χαθεί στους “προμηθευτές που επικεντρώνονται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης” σε όλη την Ευρώπη από σήμερα έως το 2030 – αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, θα έχει ως αποτέλεσμα 280.000 άτομα να μείνουν χωρίς δουλειά. 

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, ακόμη και οι μεγάλοι παίκτες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Πέρυσι, το διοικητικό συμβούλιο ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αυτοκινήτων στον κόσμο, της ZF Friedrichshafen, η οποία ειδικεύεται στις τεχνολογίες κίνησης, σόκαρε τους εργαζομένους της ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να περικοπούν έως και 15.000 θέσεις εργασίας. Η μισή δραστηριότητα της εταιρείας εξαρτιόταν από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και η ταχεία μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η οποία επιδεινώθηκε από την πτώση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προμήνυε κακό για τους κατασκευαστές εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Για να επιβιώσει από την κρίση, η ZF δημιούργησε τη δική της μονάδα επανεκπαίδευσης για 30.000 υπαλλήλους και εξαγόρασε αρκετές μικρότερες εταιρείες, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της ώστε να συμπεριλάβει την αυτόνομη οδήγηση και την αιολική ενέργεια. Ένας εκπρόσωπος αναφέρει ότι χάρη σε αυτά τα μέτρα, η ZF κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στο 27%. Παρόλο που 6.000 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία από την ανακοίνωση του 2020 – πολλοί από αυτούς αποδέχθηκαν προσφορές πρόωρης συνταξιοδότησης – και ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες περικοπές, και η ZF βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ομοίως απροετοίμαστες. Μια έρευνα της IG Metall σε 2.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 1,7 εκατομμύρια άτομα, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές δεν είχαν καμία ή δεν είχαν επαρκή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξανάγκαζαν τις μικρότερες επιχειρήσεις να μειώνουν επανειλημμένα τις τιμές τους, στερώντας τους έτσι πολύτιμους πόρους και καταπνίγοντας κάθε δυνατότητα αναβάθμισης. 

Σύμφωνα με την IndustriAll Europe, μια ευρωπαϊκή συνδικαλιστική ομοσπονδία, η πρόταση της ΕΕ για την απαγόρευση της πώλησης κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035 πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλαίσιο πολιτικής που να ανταποκρίνεται στο τεράστιο έργο που έχει μπροστά της. Η στροφή είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσουν οι εταιρείες να την περάσουν μόνες τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επανάσταση εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Είναι μια κολοσσιαία οικονομική αλλαγή, η οποία έρχεται.

Η επικείμενη κρίση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την παρακμή της βιομηχανίας της βόρειας Αγγλίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ.  Και αν η κατάσταση δεν διευθετηθεί σωστά, τότε η ήπειρος μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει το δικό της σοκ τύπου Brexit ή Τραμπ. Όταν υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, δημιουργείται μεγάλη αβεβαιότητα για τους ανθρώπους. Και αυτό έχει πολιτικές συνέπειες, διότι υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν να εκμεταλλευτούν την κοινωνική ανησυχία.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων στον τομέα του αυτοκινήτου και επιδιώκουν να εντείνουν τις προσπάθειες για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.Ο πρόσφατος Παγκόσμιος Οδικός Χάρτης του ΙΕΑ για μηδενικές εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα το 2050, καθιστά σαφές ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και πολύ καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από όλους επισημαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων τη δεκαετία που διανύουμε και ότι μπορεί αυτή να επιταχυνθεί περαιτέρω εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν πολιτικές που στοχεύουν στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, παρά το γεγονός ότι όλος ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με την πανδημία, η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων γνώρισε ανάπτυξη άνω του 40% και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγήκαν στους δρόμους το 2020, σημειώνοντας αύξηση 41% από το προηγούμενο έτος, όταν η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων συρρικνώθηκε κατά 16% το 2020.

Η περσινή αύξηση έφερε στους δρόμους παγκοσμίως περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα, με άλλα περίπου ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά φορτηγά, βαρέα φορτηγά και λεωφορεία. Για πρώτη φορά πέρυσι, η Ευρώπη ξεπέρασε την Κίνα στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν στα 1,4 εκατομμύρια, ενώ στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 9% αγγίζοντας τα 1,2 εκατομμύρια οχήματα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έβγαλαν στην παραγωγή 370 μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτωντο 2020, σημειώνοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση. Δεκαοκτώ από τις 20 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει προθέσεις για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων μοντέλων και αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών ελαφρών οχημάτων. Αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων.

Η έκθεση του ΙΕΑ τονίζει ότι η στροφή του τομέα των οδικών μεταφορών προς τα ηλεκτρικά οχήματα εκτείνεται και πέρα από τα αυτοκίνητα. Η βιώσιμη μεταφορά σήμερα στις πόλεις αφορά και τα δίκυκλα και τρίτροχα, όπως μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, με περισσότερα από 25 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο όγκο να πραγματοποιείται στην Ασία. Τα αστικά λεωφορεία έχουν επίσης ηλεκτριστεί και όπως και τα φορτηγά, με πωλήσεις που αυξάνονται συνεχώς, καθώς η απόδοση της μπαταρίας έχει βελτιωθεί και η εμβέλεια οδήγησης έχει επιμηκυνθεί.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι μια μεγάλη αλλαγή έρχεται και όσοι δεν προετοιμαστούν δεν θα έχουν μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.