25 Απρ 2024
READING

Η Revolut κατάφερε να μετατρέψει πάνω από 70 εργαζόμενούς της σε εκατομμυριούχους

3 MIN READ

Η Revolut κατάφερε να μετατρέψει πάνω από 70 εργαζόμενούς της σε εκατομμυριούχους

Η Revolut κατάφερε να μετατρέψει πάνω από 70 εργαζόμενούς της σε εκατομμυριούχους

Δεκάδες πρώην και τωρινοί υπάλληλοι της Revolut έχουν στην κατοχή τους τη δεδομένη στιγμή μετοχές αξίας εκατομμυρίων, καθώς η συγκεκριμένη fintech εξελίσσεται σε μία κορυφαία startup εταιρεία. Δεν είναι μόνο οι επενδυτές και οι ιδρυτές της Revolut που πλουτίζουν από τη άνοδο της startup fintech, αλλά και οι εργαζόμενοί της. 

Συνολικά τουλάχιστον 76 πρώην και υφιστάμενοι υπάλληλοι κατέχουν τώρα μετοχές της Revolut αξίας που αγγίζει επταψήφιο αριθμό. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ αυτών πάνω από 12 άτομα κατέχουν μετοχές αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας τόσο μακροχρόνιους “βετεράνους” όπως είναι ο Alan Chang, ο οποίος επιβλέπει τις δραστηριότητες της Revolut, όσο και στελέχη που έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία όπως είναι ο πρώτος οικονομικός διευθυντής της Revolut (2016-2019).

Λαμβάνοντας υπόψη τη γιγαντιαία άνοδο της αξίας της Revolut που εκτιμάται στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου μήνα, καθίσταται ως η πιο αξιόλογη νεοσύστατη ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο στη βρετανική αγορά. Κάτι το οποίο είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι η αξία της Revolut εξαπλασιάστηκε μέσα σε 18 μήνες, με αποτέλεσμα να καταστήσει τους συνιδρυτές της Nikolay Storonsky και Vladyslav Yatsenko δισεκατομμυριούχους. Εκτός από αυτό περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι της εταιρείας θεωρούνται πλέον εκατομμυριούχοι. 

Η επόμενη γενιά 

Παρόλα αυτά προς το παρόν οι συγκεκριμένοι αριθμοί των περιουσιών υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Η Revolut θεωρείται ακόμη ως μία ζημιογόνος επιχείρηση χωρίς να εγγυάται την τρέχουσα αποτίμησή της. Αυτό που έκανε είναι να επιτρέψει στους υπαλλήλους της να αρχίσουν να εξαργυρώνουν μικρά κομμάτια των μετοχών τους σε διάφορες δευτερεύουσες πωλήσεις.

Η τελευταία πώληση μετοχών ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αμέσως μετά την τελευταία συγκέντρωση χρηματοδότησης. Όσον αφορά το υπάρχον προσωπικό της εταιρείας προσφέρθηκε η δυνατότητα να πουλήσουν έως και το (20%) των κατοχυρωμένων μετοχών τους σε ελαφρώς μειωμένη τιμή, 609,775$ ανά μετοχή. Όσον αφορά τους πρώην υπαλλήλους της Revolut έχουν κληθεί να λάβουν μέρος της αξίας των μετοχών τους, αλλά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον επόμενο μήνα, καθώς αναμένεται άνοδος του ενδιαφέροντος για περαιτέρω επενδύσεις στην εταιρεία. 

Τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν θετικά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, μολονότι οι επιτυχημένοι πρώην υπάλληλοι της Revolut τείνουν να επενδύουν χρήματα σε καινούριες νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ακόμη δεκάδες πρώην υπάλληλοι της εταιρείας έχουν ήδη ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση, ενώ παράλληλα άρχισαν να χρηματοδοτούν νεοσύστατες εταιρείες, έχοντας ιδρύσει το δικό τους angel investment επενδυτικό ταμείο. Το Expansion Capital, επενδύει επί του παρόντος μεταξύ 50.000 και 100.000 λιρών σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογικού χαρακτήρα. 

Αν και οι 76 επιβεβαιωμένοι εργαζόμενοι-εκατομμυριούχοι αποτελούν ένα τεράστιο επίτευγμα για την εταιρεία, θα μπορούσαν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι να ενταχθούν στην ομάδα της Revolut. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δημόσια αρχεία της Revolut στο Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλουν μόνο άτομα που διαθέτουν μετοχές.

Επομένως το προσωπικό της εταιρείας που είναι εκατομυριούχοι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 άτομα, αφού μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους πακέτα μετοχών equity όπως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.Πράγματι σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Revolut, υπάρχουν τώρα 2,4 εκατομμύρια stock options του προσωπικού αξίας περίπου 1,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.