25 Απρ 2024
READING

Έρευνα| Οι καταναλωτές επιστρέφουν στις συνήθειες προ COVID;

3 MIN READ

Έρευνα| Οι καταναλωτές επιστρέφουν στις συνήθειες προ COVID;

Έρευνα| Οι καταναλωτές επιστρέφουν στις συνήθειες προ COVID;

Σύμφωνα με έρευνα της Numerator, οι καταναλωτές υποχωρούν μπροστά στην παραλλαγή δέλτα του κοροναϊού, με μόνο το 20% να είναι “πολύ αισιόδοξο” για την επιστροφή στην κανονικότητα, από το ένα τρίτο που ήταν στις αρχές του καλοκαιριού. Επίσης, σχεδόν το 60% είναι “πολύ ή λίγο ανήσυχο” για τα σχέδια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών που διαταράσσονται από την πανδημία. 

Ο αριθμός ατόμων που δήλωσαν ότι επανέλαβαν συμπεριφορές που υπήρχαν πριν από τον COVID μειώθηκε για πρώτη φορά, από 39% τον Ιούλιο σε 27% τον Αύγουστο. Σχεδόν οι μισοί λένε πως αναμένουν ότι η πλήρης επαναλειτουργία θα καθυστερήσει μέχρι το 2022 ή αργότερα, από 23% που το είπαν τον Ιούλιο και 18% τον Ιούνιο.

Το επίπεδο άνεσης για αγορές χωρίς μάσκα μειώθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, με το 34% να προτιμά να πηγαίνει σε καταστήματα με υποχρεωτική μάσκα και το 36% να έχει υψηλότερο επίπεδο σεβασμού για τις επιχειρήσεις που επιβάλλουν τη χρήση μάσκας.

Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κατάστασης ενισχύεται, καθώς η μετάλαξη Δέλτα  εξαπλώνεται και τα ποσοστά εμβολιασμού σε πολλές περιοχές υστερούν. Με τα κρούσματα ημερησίως να εκτοξεύονται, πολλοί έχουν γίνει γενικά πιο επιφυλακτικοί. Για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της νόσου και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία, τη ζωή και την οικονομία, ο πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε πρόσφατα ότι απαιτείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις να εμβολιάζουν τους υπαλλήλους τους ή να ζητούν από τυχόν ανεμβολίαστους υπαλλήλους να προσκομίζουν αρνητικό τεστ τουλάχιστον εβδομαδιαίως.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνες, πολλοί καταναλωτές επιστρέφουν στις επιφυλακτικές τους συνήθειες κατά την πανδημία. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερες αγορές μέσω διαδικτύου: Σχεδόν το 60% θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό ηλεκτρονικών και αγορών στο κατάστημα για τις γιορτές, αλλά μόλις το 13% σχεδιάζει να ψωνίσει εξ ολοκλήρου από φυσικά καταστήματα, ενώ το 24% σχεδιάζει να ψωνίσει εξ ολοκλήρου από το διαδίκτυο.

Οι μειώσεις που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό και στην δια ζώσης εργασία γραφείου που επηρεάζουν το λιανικό εμπόριο επανέρχονται εκ νέου. Έχει διαπιστωθεί ότι η άνεση με τα ταξίδια αναψυχής μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Και ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται από απόσταση λόγω του COVID-19 αυξήθηκε δραματικά. 

Η υποχώρηση αυτή των καταναλωτών συμβαίνει καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για την περίοδο των εορτών, η οποία για πολλούς μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη χρονιά τους. Υπηρεσίες όπως η παραλαβή από το κατάστημα είναι πιθανό να ανακτήσουν τη σημασία τους. Ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης λόγω μετάλλαξης Δέλτα γίνεται επίσης αισθητός στην πλευρά της προσφοράς, με αρκετές εταιρείες να αναφέρουν αύξηση του κόστους μεταφοράς και περιορισμούς στα αποθέματα. 

Δεν αναμένεται καλυτέρευση της κατάστασης πριν τις γιορτές, συνεπώς είναι σημαντικό οι εταιρείες να δίνουν στους πελάτες διαφορετικές επιλογές για την εξυπηρέτηση τους (δια ζώσης ή/και διαδικτυακά) και γενικά να είναι δημιουργικοί με τον τρόπο που θα προσελκύσουν αγοραστές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.