25 Απρ 2024
READING

Η Walmart συμμαχεί με το Instacart στον πόλεμο με το Amazon

4 MIN READ

Η Walmart συμμαχεί με το Instacart στον πόλεμο με το Amazon

Η Walmart συμμαχεί με το Instacart στον πόλεμο με το Amazon

Όσον αφορά το κόστος, η Walmart πάντα τα κατάφερνε, αλλά οι καταναλωτές στις μέρες μας θέλουν κάτι περισσότερο από χαμηλό κόστος και πολλές επιλογές. Στην εποχή του Amazon και μιας πανδημίας όπου η παράδοση αγαθών έγιναν “απαραίτητα”, οι καταναλωτές θέλουν ευκολία. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να παρέχει γρήγορη και οικονομική παράδοση και να ανταγωνιστεί το Amazon, η Walmart πραγματοποίησε πρόσφατα μια συνεργασία με το Instacart.

Μέχρι στιγμής πρόκειται για μια σχετικά μικρή συνεργασία, αλλά είναι σημαντική επειδή εμπλέκει μεγάλους παίκτες στον αναπτυσσόμενο χώρο του delivery. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της επέκτασης της Walmart από τις πωλήσεις σε κατάστημα στις πωλήσεις μέσω Internet.

Η Walmart επέκτεινε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα παραδόσεων με το Instacart για να συμπεριλάβει τμήματα της Νέας Υόρκης, όπου δεν έχει καταστήματα. Η ευκολία γίνεται το πιο βασικό στοιχείο στο λιανικό εμπόριο εν μέσω Covid-19 – ή ίσως ήταν πάντα έτσι, αν και τώρα προσδιορίζεται διαφορετικά. Οι έμποροι λιανικής πρέπει να βρίσκονται εκεί που θέλει ο πελάτης – και αυτό σημαίνει όλο και περισσότερο διανομή αγαθών.

Η συμφωνία Walmart/Instacart είναι η πιο πρόσφατη σε έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ του λιανικού εμπορίου σε κατάστημα και του online εμπορίου είναι δυσδιάκριτα.Το Amazon αρχικά εξαγόρασε την Whole Foods και πλέον οι εταιρείες διανομών ακολουθούν αυτή την προσέγγιση. Οι εταιρείες βελτιώνουν και μερικές φορές “επαναπροσδιορίζουν” τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά το Amazon.  Η Walmart βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών που συναγωνίζονται το Amazon προσθέτοντας ταχύτητα και άνεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos, περιέγραψε τον νέο ανταγωνισμό που προέρχεται από εταιρείες όπως το Shopify και το Instacart που “επιτρέπουν στα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα να δημιουργήσουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό κατάστημα σχεδόν αμέσως και να παραδίδουν προϊόντα απευθείας στους πελάτες με νέους και καινοτόμους τρόπους. Ανέφερε επίσης πως οι πωλήσεις της Walmart, την οποία χαρακτήρισε “μια εταιρεία με υπερδιπλάσιο μέγεθος από το Amazon”, αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Walmart, η οποία διαθέτει πλήθος καταστημάτων και  απασχολεί πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, επενδύει και αναπτύσσει το ηλεκτρονικό εμπόριο εδώ και χρόνια – και επιταχύνει το ρυθμό. Το Walmart.com προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα και όλο και αυξάνεται. Η εταιρεία προσφέρει online παραλαβή ειδών παντοπωλείου την ίδια ημέρα και αποστολή την επόμενη ημέρα και θέτει σε λειτουργία εφαρμογές για την διευκόλυνση των αγορών. Ουσιαστικά, η Walmart επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σε συνδυασμό οι ψηφιακές και οι φυσικές αγορές. 

Καθώς το delivery γίνεται απαραίτητο, η κυβέρνηση εμπλέκεται στην παρακολούθηση των υπηρεσιών. Μεγάλες πόλεις της Αμερικής έθεσαν ανώτατο όριο στα τέλη παράδοσης, ασκώντας πίεση στις τιμές των εταιρειών διανομής, καθιστώντας δυσκολότερη την εξασφάλιση κέρδους.  Παρόλο που τα παντοπωλεία είναι απαραίτητα, η διανομή αγαθών είναι επίσης και οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς, καθώς και να παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Η διανομή είναι δύσκολη, γεγονός που οδηγεί εταιρείες όπως η Walmart να δοκιμάζουν διάφορες στρατηγικές.   Πάντως, δήλωσε ότι οι πωλήσεις τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν και συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής ανάπτυξης. Εν μέρει είναι η πανδημία και η αλλαγή στα πρότυπα αγορών, αλλά φαίνεται ότι η εταιρεία μετατοπίζεται σε “περισσότερο ψηφιακή νοοτροπία”. Η εταιρεία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο το Walmart+, το οποίο θεωρείται ευρέως ως η απάντηση της Walmart στο Amazon Prime.  Οι αγοραστές που πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή έχουν απεριόριστες δωρεάν παραδόσεις για παραγγελίες, καθώς και εκπτώσεις στα καύσιμα και δυνατότητα σάρωσης μέσω κινητού.

Η ίδια η Walmart μπαίνει στην επιχείρηση διανομών, βοηθώντας τις εταιρείες που θέλουν να αναθέσουν την παράδοση σε εξωτερικούς συνεργάτες. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παρέχει την πλατφόρμα παράδοσης, Walmart GoLocal, σε άλλες εταιρείες φροντίζοντας για την ταχύτητα και την αξιοπιστία των διανομών. 

Ποιος λοιπόν θα κερδίσει τους πολέμους των παραδόσεων; Θα μπορούσε να είναι το Amazon, η Walmart, το Instacart, άλλες υπηρεσίες παράδοσης, ο καταναλωτής ή όλα τα παραπάνω. Όπως και να έχει, οι εταιρείες που επιδιώκουν να επιτύχουν πωλήσεις και κέρδη θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτηματης παράδοσης σε έναν κόσμο όπου η ευκολία, αλλά και το χαμηλό κόστος, είναι τα βασικότερα στοιχεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.