22 Ιαν 2025
READING

Ikea | Οι 8 αρχές για βιώσιμο σχεδιασμό

5 MIN READ

Ikea | Οι 8 αρχές για βιώσιμο σχεδιασμό

Ikea |  Οι 8 αρχές για βιώσιμο σχεδιασμό

Από την εστίαση στη δυνατότητα επισκευής έως την ευκολότερη αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση των αντικειμένων, η μεγαλύτερη εταιρία επίπλων επανεξετάζει τη σειρά προϊόντων της με στόχο την εξάλειψη των απορριμμάτων. 

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Ikea σχεδιάζει να γίνει μια εταιρεία κυκλικής οικονομίας – που σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα της θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν, αντί να καταλήγουν σε χωματερές. H εταιρεία μοιράζεται τη διαδικασία που εφαρμόζει για την αξιολόγηση και τον επανασχεδιασμό όλων όσων κατασκευάζει.

Για κάθε τύπο προϊόντος, η εταιρεία δημιούργησε μια “συνταγή” για την κυκλικότητα, η οποία δείχνει τι πρέπει να γίνει με κάθε είδους προϊόντα προκειμένου το κάθε προϊόν να είναι βιώσιμο. Στη συνέχεια αξιολογείται και βαθμολογείται κάθε ένα για κάθε αρχή. Ο στόχος είναι να έχει επιτευχθεί αυτός ο μετασχηματισμός μέχρι το 2030.

Ακολουθούν οι οκτώ αρχές που διέπουν την διαδικασία που ακολουθεί η Ikea:

Χρήση ανανεώσιμων ή ανακυκλωμένων υλικών

Η κυκλικότητα επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει με ένα προϊόν στο τέλος της ζωής του, αλλά είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα σωστά υλικά από την αρχή. Ένα προϊόν μπορεί να είναι κατασκευασμένο από καθαρό πλαστικό και αν πρόκειται για χρωματιστό πλαστικό, το ανακυκλωμένο υλικό θα έχει την ίδια ακριβώς εμφάνιση. Έτσι, για τους καταναλωτές, δεν υπάρχει διαφορά στο προϊόν, αλλά το προϊόν είναι πολύ πιο βιώσιμο. Σε άλλες περιπτώσεις, η Ikea δημιουργεί συνεργασία με συνεργάτες σε πιο μακροπρόθεσμες καινοτομίες για την παραγωγή νέων ανακυκλωμένων υλικών για διαφορετικά προϊόντα ή για την ανάπτυξη της παραγωγής νέων υλικών.

Σχεδιασμός για τυποποίηση

Με τη χρήση ενός τυποποιημένου συνόλου εξαρτημάτων, υλικών και χρωμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο, διευκολύνονται οι καταναλωτές να κάνουν αργότερα επισκευές, επειδή τα εξαρτήματα είναι ευκολότερο να βρεθούν. Είναι επίσης ευκολότερο να προσαρμοστεί ένα προϊόν ή να συνδυαστεί με αντίστοιχα προϊόντα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στο μέλλον.Εάν η Ikea πραγματοποιεί η ίδια επισκευές ή ανακατασκευές προϊόντων, η τυποποίηση μπορεί επίσης να καταστήσει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική.

Σχεδιασμός με προσοχή

Η κυκλικότητα σημαίνει επίσης την κατασκευή προϊόντων που διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ομάδα σχεδιασμού της Ikea εξετάζει ποια εξαρτήματα μπορεί να φθαρούν ταχύτερα και πώς μπορούν να επανασχεδιαστούν, καθώς και πώς μπορούν να γίνουν τα προϊόντα εύκολα στη συντήρηση. Αυτή η διαδικασία μπορεί πραγματικά να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος προλαμβάνοντας τη φθορά είτε στην εμφάνιση είτε στη λειτουργία.

Σχεδιασμός για επισκευή

Κάθε προϊόν πρέπει επίσης να είναι απλό στην επισκευή. Είναι σημαντικό η επισκευή να είναι δυνατή για τους καταναλωτές και να μην απαιτεί ειδικές ικανότητες ή εργαλεία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, οι σχεδιαστές εξετάζουν τι θα μπορούσε να χαλάσει και πώς θα μπορούσε να επισκευαστεί, ενώ η εταιρεία μελετά επίσης τις αξιολογήσεις προϊόντων από τους πελάτες για να αναζητήσει εξαρτήματα που θα πρέπει να επανασχεδιαστούν και τα οποία θα πρέπει να προσφέρουν τα καταστήματα ανταλλακτικών. Η εταιρεία παρείχε ανταλλακτικά για ορισμένα προϊόντα στο παρελθόν, όμως τώρα ανακάλυψε περισσότερα που θα μπορούσαν εύκολα να προστεθούν στον κατάλογο.

Σχεδιασμός για προσαρμοστικότητα

Δεδομένου ότι οι ανάγκες των πελατών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, είναι επίσης χρήσιμο να κατασκευάζονται προϊόντα που μπορούν να προσαρμοστούν. Για παράδειγμα, σπονδυλωτά έπιπλα που μπορούν να επεκταθούν ή να μικρύνουν ή καλύμματα επίπλων που μπορούν εύκολα να ανανεώσουν την εμφάνιση.

Σχεδιασμός για αποσυναρμολόγηση

Η ευκολότερη αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση των επίπλων διευκολύνει τη μετακίνησή τους χωρίς τον κίνδυνο να σπάσουν. Όταν κάποιος μετακομίζει, προσπαθεί να πουλήσει τα έπιπλα σε κάποιον άλλο ή να τα επιστρέψει σε ένα κατάστημα λιανικής για μεταπώληση, όπως στο πρόγραμμα επιστροφής επίπλων της Ikea. Εάν ένα προϊόν δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, η αποσυναρμολόγηση μπορεί να καθιστά δυνατή την ανάκτηση ορισμένων εξαρτημάτων για ανακατασκευή ή τον διαχωρισμό των εξαρτημάτων για ανακύκλωση.

Σχεδιασμός για επανακατασκευή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαρτήματα από προϊόντα θα μπορούσαν αργότερα να σταλούν σε έναν κατασκευαστή για να κατασκευαστούν σε νέα προϊόντα.

Σχεδιασμός για ανακυκλωσιμότητα

Αφού κάθε προϊόν χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο -συμπεριλαμβανομένων των επισκευών και της μεταπώλησης σε νέους πελάτες-, κάθε εξάρτημα που δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι εύκολο να ανακυκλωθεί. Ωστόσο, οι υποδομές ανακύκλωσης μπορεί να είναι διαφορετικές σε κάθε μία από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Ikea. Στην ΕυρωπαΪκή Ένωση, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη, γίνονται πολλές συζητήσεις για να διευκολυνθεί η ανακύκλωση, ωστόσο, δεν θα έχουν όλες οι διαφορετικές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Ikea τις ίδιες δυνατότητες ανακύκλωσης.

Βελτιωμένοι νόμοι μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της βιώσιμης οικονομίας θέτοντας νέες απαιτήσεις για την επισκευασιμότητα ή το ανακυκλωμένο περιεχόμενο. Υπάρχουν ακόμη τεχνικές προκλήσεις για τηνυποστήριξη της πλήρους μετάβασης για κάθε προϊόν, αλλά και για τη δημιουργία υποδομών, όπως προγράμματα επιστροφής στα καταστήματα.

Ωστόσο, η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για το 2030 και, με το να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής σχετικά με τη διαδικασία, θέλει να βοηθήσει και άλλες εταιρείες να κάνουν την ίδια κίνηση. Τονίζει ότι ο μετασχηματισμός αυτός δεν αφορά μόνο μια εταιρεία που εξελίσσεται, αλλά πρόκειται για έναν παγκόσμιο μετασχηματισμό που όλοι ελπίζουμε ότι συμβαίνει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.