26 Απρ 2024
READING

Η Microsoft εξαγοράζει την TakeLessons για να ενισχύσει το εκπαιδευτικό προφίλ της

5 MIN READ

Η Microsoft εξαγοράζει την TakeLessons για να ενισχύσει το εκπαιδευτικό προφίλ της

Η Microsoft εξαγοράζει την TakeLessons για να ενισχύσει το εκπαιδευτικό προφίλ της

Η Microsoft δήλωσε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι η Teams, η διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας της, χρησιμοποιείται από πάνω από 100 εκατομμύρια μαθητές. Αυτό ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία COVID-19 και από πολλά σχολεία που λειτουργούν μερικώς ή πλήρως εξ αποστάσεως. Τώρα, προχώρησε σε άλλη μια εξαγορά για να συνεχίσει να επεκτείνει τη θέση της στην εκπαιδευτική αγορά.

Η εταιρεία εξαγόρασε την TakeLessons, μια πλατφόρμα για μαθητές όπου μπορούν να συνδεθούν με καθηγητές για μεγάλη ποικιλία μαθημάτων, καθώς και για καθηγητές που μπορούν να κλείνουν και να οργανώνουν τα μαθήματα που παραδίδουν, τόσο online όσο και δια ζώσης.

 Η TakeLessons δημοσίευσε ένα σύντομο σημείωμα με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων που επιβεβαιώνει τη συμφωνία στον ιστότοπό της. Το σημείωμα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με την πρόθεση να μεταφέρει την πλατφόρμα της σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό.

Δεν είναι σαφές πόσους ενεργούς μαθητές και δασκάλους είχε η TakeLessons στην πλατφόρμα της κατά τη στιγμή της εξαγοράς, αλλά δεδομένου του σχετικά μέτριου ποσού που συγκέντρωσε συγκριτικά με άλλες μεγάλες εταιρείες στον τομέα του διαδικτυακού φροντιστηρίου, είναι πιθανό η αποτίμηση της να ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτές. Παρόλα αυτά, η εξαγορά της εξακολουθεί να δίνει στη Microsoft την κατάλληλη υποδομή για να δημιουργήσει ένα πολύ πιο επιθετικό προφίλ στη μαζική διαδικτυακή εκπαίδευση και ενδεχομένως να ανταγωνιστεί άλλες μεγάλες πλατφόρμες.

Η TakeLessons προσφέρει σήμερα διδασκαλία σε μια ευρεία ποικιλία τομέων, όπως μαθήματα μουσικής (από όπου ξεκίνησε), γλώσσες, ακαδημαϊκά μαθήματα και προετοιμασία για εξετάσεις, δεξιότητες υπολογιστών, χειροτεχνία και πολλά άλλα. Λειτουργεί από το 2006 και προτού χρησιμοποιηθεί για online μαθήματα, ήταν μια πλατφόρμα για να συνδέονται οι άνθρωποι με δασκάλους της περιοχής τους για να κανονίσουν δια ζώσης μαθήματα.

Η πανδημία προκάλεσε μια στροφή προς στην ηλεκτρονική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί προφανώς το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων που προσφέρονται σήμερα στην πλατφόρμα TakeLessons. Η στροφή αυτή που επικρατεί σε όλο τον κόσμο είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο η Microsoft βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία εδώ.Τα μαθήματα αυτά συνεχίζουν να προσφέρονται σε ατομική βάση, αλλά επιπροσθέτως οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικά μαθήματα στο διαδίκτυο μέσω της νεοσύστατης  πλατφόρμας Live.

Με αφορμή το γεγονός ότι πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν καλύτερες πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης για τη διαχείριση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των lockdowns, οι εκπαιδευτικοί, οι οικογένειες και οι μαθητές χρησιμοποιούν (και πληρώνουν) μια ποικιλία διαφορετικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό, η Microsoft προσπαθεί εντατικά να καταστήσει το Teams ηγέτη σε αυτόν τον τομέα. Αυτό βασίζεται στην υπάρχουσα ανάπτυξη που έχει στην αγορά, καθώς και σε μια σειρά άλλων επενδύσεων και εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει η Microsoft κατά τη διάρκεια των ετών.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση του Google Classroom, καθώς και μια ευρεία ποικιλία πιο στοχευμένων λύσεων για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως μαθήματα με βίντεο (Zoom), εφαρμογές για το σχεδιασμό μαθημάτων και τον προγραμματισμό εργασιών, διαδικτυακά σεμινάρια κατά παραγγελία σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα μαθηματικά, οι γλώσσες ή οι επιστήμες, για την ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα στην τάξη, και πολλά άλλα.

Ο στόχος της Microsoft, λοιπόν, είναι να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες σε μια πλατφόρμα, ώστε να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και να είναι λιγότερο πιθανό να στραφούν οι χρήστες σε άλλες εφαρμογές. Έτσι, παρέχεται μεγαλύτερη αξία για τα χρήματά των χρηστών στην προσφορά της Microsoft. Επομένως, αναμένεται η Microsoft να κάνει περισσότερες προσφορές και να λανσάρει περισσότερες λειτουργίες για να καλύψει όλες τις πιθανές παροχές.

Το NextLessons θα είναι μια πιο ευρεία προσφορά, οπότε θα είναι κατάλληλο για ένα μεγάλο κοινό μαθητών και των οικογενειών τους. Όμως θα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε μπορεί να θέλει να μάθει κάτι, όχι μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν ήδη τα προϊόντα Microsoft Education.

Έτσι, το ενδιαφέρον εδώ δεν είναι μόνο οι μαθητές. Υπάρχει ένα μεγάλο κοινό για διαδικτυακή διδασκαλία, αλλά και κάθε δια βίου μαθητής, καθώς και οι πολλοί καταναλωτές ή επαγγελματίες εκεί έξω που ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι καινούργιο, ειδικά τα τελευταία 1,5 χρόνια που περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους και στο σπίτι. Αυτό δίνει πολλές πιθανές ευκαιρίες για το NextLessons της Microsoft.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft και ο διευθύνων σύμβουλος του LinkedIn που ανήκει στη Microsoft, πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή παρουσίαση σχετικά με το πώς θα μοιάζει η εργασία στο μέλλον. Η εκπαίδευση – και συγκεκριμένα η επαγγελματική ανάπτυξη – έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση, η οποία συνέπεσε με την έναρξη λειτουργίας του νέου Learning Hub από το LinkedIn. 

Το LinkedIn όχι μόνο εργάζεται εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, αλλά αναζητά επίσης εδώ και καιρό μια πιο σταθερή διέξοδο για να κάνει περισσότερα με βίντεο στην πλατφόρμα του. Κάτι σαν το NextLessons θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε αυτό. Ενώ το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του LinkedIn μέχρι τώρα δεν ήταν κάτι που συνδέεται ειδικά με “ζωντανά” online μαθήματα, μια γέφυρα μεταξύ αυτής της τελευταίας εξαγοράς της Microsoft και του LinkedIn είναι πιθανή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.