20 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ ενδέχεται να αγοράσει το κατάστημα Topshop στο Λονδίνο για 500 εκατομμύρια δολάρια 

3 MIN READ

Η ΙΚΕΑ ενδέχεται να αγοράσει το κατάστημα Topshop στο Λονδίνο για 500 εκατομμύρια δολάρια 

Η ΙΚΕΑ ενδέχεται να αγοράσει το κατάστημα Topshop στο Λονδίνο για 500 εκατομμύρια δολάρια 

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας της Topshop και πρόεδρος του Arcadia Group θα συγκεντρώσει 534 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του εμβληματικού καταστήματος της Oxford Street στην ΙΚΕΑ, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία της αμφιλεγόμενης διαδικασίας πτώχευσης του ομίλου Arcadia Group. 

Το αναφερόμενο ποσό, μόλις 48 εκατομμύρια δολάρια από την αναμενόμενη τιμή που είχε αναφερθεί τον Μάιο – 582 εκατομμύρια δολάρια – και εν μέσω της πανδημίας, αποτελεί τεράστια ώθηση για τον μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος αγωνίζεται να αποπληρώσει τα τεράστια χρέη που έχει συσσωρεύσει η χρεοκοπημένη αυτοκρατορία λιανικής Arcadia. 

Η πώληση του ακινήτου θα του επιτρέψει να αποπληρώσει πλήρως την υποθήκη ύψους 425 εκατομμυρίων δολαρίων για το κατάστημα, που οφείλει στον αμερικανικό γίγαντα ιδιωτικών κεφαλαίων Apollo Global Management. Τα υπόλοιπα 109 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ικανοποίηση ενός μεγαλύτερου συνόλου απαιτήσεων κατά της Arcadia, το σύνολο των οποίων, σύμφωνα με τους διαχειριστές Teneo, έφτασε τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο. 

Παρά το γεγονός ότι η ΙΚΕΑ είναι μια εταιρεία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πελάτες της, η αναφερόμενη προσφορά της ΙΚΕΑ για ακίνητο στο Λονδίνο αποτελεί έξυπνη κίνηση, καθώς η μονάδα έχει άφθονο χώρο. Η Nike και η Vans διαθέτουν καταστήματα στο κτίριο και δεν θα απαιτηθεί να κλείσουν μόλις ανοίξει και η ΙΚΕΑ. Η ΙΚΕΑ έχει ήδη ένα πολύ παρόμοιο, πολύ μικρότερο, κατάστημα γνωστό ως “planning studio” στην Tottenham Court Road, σε μια περιοχή που φημίζεται για τα καταστήματα επίπλων της.

Το αποτέλεσμα

Η Arcadia -η αυτοκρατορία των 400 καταστημάτων και των 13.000 εργαζομένων που περιελάμβανε βρετανικά ονόματα όπως τα Topshop, Topman, Miss Selfridge, Burton και Wallis- πτώχευσε τον περασμένο Νοέμβριο. Τον Ιούλιο, οι διαχειριστές δημοσίευσαν μια ενημέρωση, λέγοντας ότι οι συνολικές απαιτήσεις κατά της Arcadia ξεπέρασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ελλείμματος 700 εκατομμυρίων δολαρίων στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας για τους πρώην εργαζόμενους της Arcadia. 

Έκτοτε, η Teneo, που διαχειρίζεται την Arcadia, έχει πουλήσει assets αξίας μεγαλύτερης των 820 εκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθήσει στην κάλυψη του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης διάσημων brand όπως τα Topshop, Top Man, Miss Selfridge και HIIT στο ASOS τον Φεβρουάριο- η πώληση των Dorothy Perkins, Burton και Wallis στο Boohoo, πραγματοποιήθηκε επίσης τον Φεβρουάριο- και η πώληση της Evans στο City Chic πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. 

Ωστόσο, στην έκθεση προόδου του Ιουλίου, η Teneo έκανε την πιο σαφή δήλωση μέχρι στιγμής ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των assets της Arcadia θα είναι πολύ λιγότερα από τα χρήματα που οφείλονται από την αποτυχημένη αυτοκρατορία λιανικής Arcadia Group. Με άλλα λόγια, η Arcadia έχει καταφέρει να πληρώσει μόνο το 10% κάθε βρετανικής λίρας που οφείλει στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές της. 

Η Teneo και πάλι δεν θα σχολιάσει ή δεν θα προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με το πιθανό μέγεθος του συνταξιοδοτικού ελλείμματος ή θα προσφέρει λεπτομέρειες για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή, αλλά οποιοδήποτε σημαντικό έλλειμμα θα προκαλέσει πιθανότατα την οργή των πολιτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι ψήφισαν να αφαιρέσουν από τον πρόεδρο της Arcadia Group τον τίτλο του ιππότη το 2016, μετά την πώληση της BHS για 1 λίρα το 2015. Το πολυκατάστημα κατέρρευσε αμέσως το επόμενο έτος χωρίς να εκκαθαριστεί το συνταξιοδοτικό έλλειμμα της αλυσίδας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.