22 Δεκ 2024
READING

Έρευνα| Η Depop και η Bain & Company σκιαγραφούν την αλλαγή προτύπων της Gen Z

4 MIN READ

Έρευνα| Η Depop και η Bain & Company σκιαγραφούν την αλλαγή προτύπων της Gen Z

Έρευνα| Η Depop και η Bain & Company σκιαγραφούν την αλλαγή προτύπων της Gen Z

Η Depop και η Bain & Company συνεργάστηκαν σε μια πρώτη στο είδος της έκθεση για τη γενιά Z: Πώς η ενσυναίσθηση, η ευαισθητοποίηση και η ευελιξία της γενιάς Z μεταμορφώνουν τις επιχειρήσεις. Αναλύονται, επιπλέον, πληροφορίες συμπεριφοράς σχετικά με το πώς αυτή η ανερχόμενη καταναλωτική ομάδα αφήνει το σημάδι της στη μόδα σήμερα και αναδιαμορφώνει το μέλλον. 

Οι πληροφορίες είναι προϊόν εκτεταμένης ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας σε περισσότερους από 2.000 χρήστες του Depop της γενιάς Z, καθώς και προσωπικών συνεντεύξεων με πωλητές και αγοραστές του Depop στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. 

Συνοπτικά, η έρευνα έδειξε πως μεγαλώνοντας σε μια εποχή μόνιμης παρουσίας της ψηφιακής τεχνολογίας και γρήγορου ρυθμού αλλαγών, η γενιά Z έχει αναπτύξει έναν αλληλένδετο και ρευστό τρόπο επεξεργασίας του κόσμου, αντί να τον αφομοιώνει μέσα από ένα υφιστάμενο πλαίσιο. Αυτός ο τρόπος επεξεργασίας αποτελεί συνδυασμό επίγνωσης και ευαισθησίας, ατομικότητας και κοινότητας, ψηφιακού και φυσικού, εμπορίου και ψυχαγωγίας, κατανάλωσης  και αξιών.

Τα βασικά συμπεράσματα τα οποία εξάχθηκαν από την έρευνα είναι ότι η γενιά Z είναι ταυτόχρονα πιο ευάλωτη αλλά και με επίγνωση των αυξημένων κοινωνικών πιέσεων μέσα στην ψηφιακά φορτισμένη παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Για παράδειγμα, τα άτομα που ερωτήθηκαν, αναφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την κορυφαία πηγή έμπνευσης, αλλά υιοθετούν μια πιο διαφοροποιημένη σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγνωρίζοντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά αυτών των πλατφορμών. Επιπλέον, όσον αφορά την αυτοέκφραση της γενιάς Z αναφέρεται τόσο η επιθυμία για ατομική αυθεντικότητα, όσο και για συνεργασία και συλλογικότητα (οι φίλοι αναδείχθηκαν ως η δεύτερη κορυφαία πηγή έμπνευσης για τη μόδα).

Ένα ακόμα βασικό συμπέρασμα αφορά το γεγονός ότι η γενιά Z ασπάζεται μια ενιαία πραγματικότητα στην οποία η ψηφιακή και η φυσική επικοινωνία δεν είναι πλέον αντίθετοι, αλλά συμπληρωματικοί τρόποι επικοινωνίας και κατανάλωσης. Επίσης, η αλληλεπίδραση της γενιάς Z έχει διαμορφωθεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν κάνει δυσδιάκριτα  τα όρια μεταξύ εμπορίου και επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και επιχειρηματικότητας και τελικά κατανάλωσης και παραγωγής.

Τέλος, η γενιά Z επαναπροσδιορίζει το καινοτόμο, καθώς το ενδιαφέρον για τη βιώσιμη μόδα συνεχίζει να αυξάνεται. Συγκεκριμένα, το 90% των ατόμων που συμμετείχε στην έρευνα έχουν κάνει αλλαγές για να είναι πιο βιώσιμοι στην καθημερινή τους ζωή, όπως πιο βιώσιμες πρακτικές μόδας. Ακόμη, οι αποφάσεις της Gen Z για την αγορά ρούχων επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις δεσμεύσεις της μάρκας για κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Πιο αναλυτικά, το 70% των ερωτηθέντων επηρεάζεται από τις δεσμεύσεις για δίκαιους μισθούς και ασφάλεια, το 60% επηρεάζεται από τις δεσμεύσεις για ποικιλομορφία και κοινωνική ένταξη, το 60% επηρεάζεται από τις δεσμεύσεις για μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το 45% επηρεάζεται από τις δεσμεύσεις για φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαδικτυακή μεταχειρισμένη ένδυση αναδεικνύεται ως παράδειγμα που συνδυάζει τις απαιτήσεις και τις αξίες των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, το 75% των χρηστών του Depop αγοράζουν μεταχειρισμένα για να μειώσουν την κατανάλωση (βιωσιμότητα), το 55% για να αγοράσουν μοναδικά αντικείμενα και 45% για να αξιοποιήσουν τις τάσεις (νεωτερισμός), το 65% για να βρουν χαμηλότερες τιμές (αξία), ενώ  το 35% επειδή είναι κάτι ωραίο (ψυχαγωγία)

Η γενιά Z αλλάζει την αγορά μόδας με την προσέγγισή της στην αυτοέκφραση και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται κατανοητό και εκτιμάται το καινούργιο. Πρόκειται για μια γενιά που ηγείται της αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις καταναλωτικές συμπεριφορές των μεγαλύτερων γενεών και αποκτώντας αυξανόμενη αγοραστική δύναμη. Προκειμένου οι επιχειρήσεις μόδας να επιτύχουν με τους σημερινούς και μελλοντικούς καταναλωτές, πρέπει να υποστηρίζουν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτού του κοινού. Η ρευστότητα, η συνεχής εξέλιξη και οι ξεκάθαρες αξίες είναι τα μέσα για να είσαι μια μάρκα ανθεκτική στο μέλλον.

Τονίζεται ότι οι πελάτες που είναι η Gen Z: μπορεί να είναι νέοι, αλλά έχουν ισχυρές απόψεις και υψηλές προσδοκίες για τις μάρκες στις οποίες δείχνουν προτίμηση. Αξίες όπως η βιωσιμότητα και η ισότητα είναι υψίστης σημασίας γι’ αυτούς και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αγοραστικές τους επιλογές. Η οικοδόμηση μιας διαρκούς σύνδεσης με αυτούς τους νέους καταναλωτές θα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τις διάφορες μάρκες. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.