16 Απρ 2024
READING

Η Ray-Ban και το Facebook λανσάρουν νέα «έξυπνα γυαλιά»

4 MIN READ

Η Ray-Ban και το Facebook λανσάρουν νέα «έξυπνα γυαλιά»

Η Ray-Ban και το Facebook λανσάρουν νέα «έξυπνα γυαλιά»

Το Facebook και η μητρική εταιρεία της Ray-Ban Luxottica κυκλοφορούν έξυπνα γυαλιά αξίας 299 δολαρίων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να τραβούν εικόνες, να ακούν μουσική και να πραγματοποιούν κλήσεις. Θα καταφέρουν να γίνουν μόδα αυτή τη φορά;

Τα έξυπνα γυαλιά του Facebook είναι εδώ. Το κατά πόσο το κοινό της μόδας θα τα αγκαλιάσει ή όχι θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία της τεχνολογίας μετά από προηγούμενες μη πετυχημένες απόπειρες.

Δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τη μητρική εταιρεία της Ray-Ban, την EssilorLuxottica. Τα έξυπνα γυαλιά ονομάζονται Ray-Ban Stories  και είναι διαθέσιμα τόσο ως συνταγογραφούμενα γυαλιά όσο και ως γυαλιά ηλίου. Είναι διαθέσιμα από σήμερα στις κύριες αγγλόφωνες αγορές στην ιστοσελίδα της Ray-Ban και στα καταστήματα. Οι βασικές λειτουργίες τους είναι η λήψη και η κοινοποίηση εικόνων και βίντεο 30 δευτερολέπτων (με ήχο), η αναπαραγωγή μουσικής και η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων.

Για τη μόδα, αυτό εισάγει άμεσες δυνατότητες για τη δημιουργία περιεχομένου, είτε πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που καταγράφει μια επίδειξη μόδας χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξει μέσα από την οθόνη του τηλεφώνου, είτε για έναν δημιουργό που καταγράφει περιεχόμενο με ένα νέο, hands-free τρόπο.

Τα έξυπνα γυαλιά έχουν από καιρό χαρακτηριστεί ως το επόμενο επαναστατικό wearable αντικείμενο, αλλά το να πείσουν τους καταναλωτές να τα φορέσουν ήταν μια πρόκληση στο παρελθόν. Με τη Ray-Ban, το Facebook αισιοδοξεί να χτυπήσει μια άπιαστη αγορά, καθώς η εικονική πραγματικότητα (metaverse) γίνεται πιο διαδεδομένη και τα όρια μεταξύ του φυσικού και του εικονικού κόσμου γίνονται πιο ελαστικά. Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ποντάρουν επίσης σε έξυπνα γυαλιά, όπως η Amazon, η Microsoft και άλλες, ενώ στο μέλλον ενδεχομένως η Apple και η Bytedance, ιδιοκτήτρια της TikTok.

Προβλέπεται ότι τα φορητά μέσα πρόκειται να γίνουν ο πιο κοινός τύπος για την παρακολούθηση τρισδιάστατου και χωρικού περιεχομένου, ενδεχομένως μέχρι και να είναι το επόμενο βήμα της αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία.

Η Snap έχει ήδη ασχοληθεί με τη μόδα: Τον Δεκέμβριο του 2019, τα Spectacles του Snapchat συνεργάστηκαν με την Gucci . Ο στόχος ήταν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία θα εμφάνιζαν ψηφιακό, διαδραστικό περιεχόμενο στην οπτική του χρήστη. Αυτό θα διεύρυνε τις εφαρμογές των γυαλιών σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την εικονική δοκιμή ρούχων έως και την περιήγηση σε ένα εικονικό κατάστημα από το σπίτι.

Ο Mark Zuckerberg, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, μιλώντας σε επενδυτές δήλωσε ότι το εμπόριο θα είναι όλο και πιο σημαντικό για την εικονική πραγματικότητα, καθώς τα ψηφιακά αγαθά θα είναι πολύ σημαντικά ειδικά για τους καταναλωτές που εκφράζονται μέσω των avatars τους με ψηφιακά ενδύματα και άλλα αγαθά.

Το όραμα και η πρόκληση

Η έκδοση ένα των Ray-Ban Stories, όπως και τα Spectacles του Snapchat, τεχνικά αναφέρονται ως “έξυπνα γυαλιά”, αλλά όχι ως γυαλιά AR, επειδή διαθέτουν λειτουργικότητα υπολογιστή αλλά δεν καλύπτουν ψηφιακό περιεχόμενο στο σημείο από το οποίο βλέπει το άτομο. Το να εξελιχθούν τα γυαλιά σε AR αποτελεί μελλοντικό βήμα , αλλά για την ώρα αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δυνατότητες.

Το όραμα πίσω από τα έξυπνα του Facebook είναι η δημιουργία εργαλείων που θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται συνδεδεμένοι ανά πάσα στιγμή, δηλαδή η δημιουργία της αίσθησης ότι ο καταναλωτής βρίσκεται ακριβώς εκεί με ένα άλλο άτομο και μοιράζεσαι τον ίδιο χώρο ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση. Έτσι, αντί η τεχνολογία να αποσπά την προσοχή και να απομακρύνει τους ανθρώπους, να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Με τη δημιουργία και την ανταλλαγή περιεχομένου ως αφετηρία, οι άνθρωποι έχουν λόγο να χρησιμοποιούν τα έξυπνα γυαλιά χρησιμοποιούν συνεχώς, καθώς η χρησιμότητα τους είναι προφανής. Θα επιτρέπουν να ζει κανείς τη στιγμή και, προσθέτοντας όλο και περισσότερη νοημοσύνη και δυνατότητες AR τεχνολογίας στα γυαλιά, θα εφαρμόζεται αυτά τα χαρακτηριστικά σε σχέση με το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη μόδα, το στυλ και το σχεδιασμό.

Τα έσοδα του γίγαντα των social media ανέρχονται περίπου στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από το κομμάτι του advertising. Ωστόσο έχει επενδύσει αρκετά και στον τομέα της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, δημιουργώντας τα ακουστικά Oculus VR και δουλεύοντας παράλληλα στην δημιουργία wristband, τα οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον chief scientist του Facebook, η εταιρεία απέχει από πέντε έως δέκα χρόνια από το να είναι σε θέση να προσφέρει στην αγορά αληθινά γυαλιά AR. 

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται γύρω από την προστασία της ιδιωτικής ζωής και εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση. Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (Metaverse) εγείρει ερωτήματα σχετικά με ηθικές και νομικές πτυχές. Ωστόσο, καθώς η η τεχνολογία και η χρήση αναπτύσσεται, είναι σημαντικό για τις μάρκες να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.