18 Νοέ 2024
READING

Η Apple Music χρησιμοποιεί το Shazam για να λύσει το πρόβλημα των δικαιωμάτων μουσικής

4 MIN READ

Η Apple Music χρησιμοποιεί το Shazam για να λύσει το πρόβλημα των δικαιωμάτων μουσικής

Η Apple Music χρησιμοποιεί το Shazam για να λύσει το πρόβλημα των δικαιωμάτων μουσικής

Η Apple Music ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια διαδικασία για τον ακριβή εντοπισμό και την αποζημίωση όλων των επιμέρους δημιουργών που εμπλέκονται στη δημιουργία ενός τραγουδιού που αποτελεί μίξης DJ. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία από την εφαρμογή αναγνώρισης ήχου Shazam, την οποία η Apple εξαγόρασε το 2018, η Apple Music συνεργάζεται με μεγάλες και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες για να σχεδιάσει έναν δίκαιο τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων ροής μεταξύ των DJs, των εταιρειών και των καλλιτεχνών που εμπλέκονται στις μίξεις.

Ο στόχο είναι να βοηθήσει τις DJ μίξεις να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα τη χρηματική τους αξία για όλους τους εμπλεκόμενους δημιουργούς, διασφαλίζοντας ότι οι μουσικοί πληρώνονται για τη δουλειά τους ακόμη και όταν άλλοι καλλιτέχνες την επαναλαμβάνουν.

Ιστορικά, ήταν δύσκολο για τους DJs να μεταδίδουν μίξεις στο διαδίκτυο, καθώς οι πλατφόρμες ζωντανής μετάδοσης όπως το YouTube, μπορεί να επισημάνουν τη χρήση τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Οι καλλιτέχνες δικαιούνται πνευματικά δικαιώματα όταν το τραγούδι τους παίζεται από έναν DJ κατά τη διάρκεια ενός live set, ενώ η χορευτική μουσική περιπλέκει ακόμη περισσότερο το θέμα, καθώς μικρά κομμάτια από διάφορα τραγούδια μπορούν να επεξεργαστούν και να αναμειχθούν μεταξύ τους σε κάτι μη αναγνωρίσιμο.

Το Apple Music φιλοξενεί ήδη χιλιάδες μίξεις, αλλά μόλις τώρα γνωστοποιεί επίσημα την τεχνολογία που του επιτρέπει να το κάνει αυτό, και σύντομα θα δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε mixes που δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Επιπλέον, αναφέρεται ότι το Apple Music είναι η πρώτη πλατφόρμα που προσφέρει συνεχείς μίξεις όπου υπάρχει μια δίκαιη αμοιβή για τους καλλιτέχνες που τα κομμάτια τους περιλαμβάνονται στις μίξεις, αλλά και για τον καλλιτέχνη που κάνει αυτές τις μίξεις.

Για τους λάτρεις της χορευτικής μουσικής, η δυνατότητα αναπαραγωγής μίξεων DJ είναι πρωτοποριακή και μπορεί να βοηθήσει το Apple Music να ανταγωνιστεί το Spotify, το οποίο ηγείται της βιομηχανίας σε συνδρομητές επί πληρωμή. Παρόλο που το Apple Music έχει εισαγάγει ήχο χωρίς απώλειες, spatial audio και αποκτήματα κλασικής μουσικής, η εταιρεία δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το Spotify, αν και η προσθήκη των μίξεων DJ προσθέτει ένα ακόμη μοναδικό μουσικό χαρακτηριστικό.

Ωστόσο, η εμβάθυνση της Apple Music στο ζήτημα των δικαιωμάτων των DJ δεν αντιμετωπίζει απαραίτητα τις ευρύτερες κρίσεις που διαδραματίζονται μεταξύ των μουσικών και των DJs που επιβιώνουν μέσα από μια πανδημία.

Αν και διάφορες πλατφόρμες επιτρέπουν στους DJs να μεταδίδουν σετ και να κερδίζουν χρήματα από τη χρήση μουσικής που έχει προαδειοδοτηθεί, οι μίξεις DJ του Apple Music δεν θα περιλαμβάνουν περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες. Έχει διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες (UGC) – δηλαδή διαδικτυακό υλικό που περιλαμβάνει μουσική, είτε πρόκειται για ένα lipsync TikTok είτε για ένα DJ mix στο Soundcloud – θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρυσωρυχείο για τη μουσική βιομηχανία. Ωστόσο, η Apple δεν επενδύει ακόμη στο UGC, καθώς οι ιδιώτες δεν μπορούν ακόμη να μεταφορτώσουν τις προσωπικές τους μίξεις για μετάδοση στην πλατφόρμα, όπως θα μπορούσαν να κάνουν στο Soundcloud. Το Apple Music θα φιλοξενεί μίξεις μόνο αφού ο streamer έχει αναγνωρίσει το 70% των συνδυασμένων κομματιών. 

Η Apple Music δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θα μοιράζονται τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό βήμα στην επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο οι μουσικοί θα βγάζουν τα προς το ζην σε ένα ψηφιακό πλαίσιο.Ενώ αυτές οι καινοτομίες βοηθούν στην αποζημίωση των καλλιτεχνών, τα δικαιώματα μετάδοσης αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του τρόπου με τον οποίο οι μουσικοί κερδίζουν χρήματα.

Η Apple πληρώνει τους μουσικούς καλύτερα συγκριτικά με ανταγωνιστές όπως το Spotify. Αυτό οδήγησε στην έναρξη εκστρατείας με τίτλο “Δικαιοσύνη στο Spotify”, η οποία απαιτεί την καταβολή αμοιβής αντίστοιχη με αυτή της Apple. Πάντως, οι ζωντανές εκδηλώσεις παραμένουν βασικές για έναν μουσικό, ειδικά δεδομένων των μικρών αμοιβών των πλατφορμών για streaming , όμως η πανδημία δεν ευνοεί τις περιοδείες. Έχει εκτιμηθεί, ωστόσο, ότι οι παραγωγοί χορευτικής μουσικής έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε δικαιώματα από τη χρήση της δουλειάς τους χωρίς αναφορά σε ζωντανές εμφανίσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.