Η σημασία του ανθρώπινου στοιχείου στις δεσμεύσεις ESG των εταιριών

Στον απόηχο της πανδημίας και της φυλετικής αφύπνισης σε εθνικό επίπεδο, οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τη λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων μερών – εργαζομένων, πελατών, επενδυτών και συνεργατών. Καθώς οι εταιρείες εμβαθύνουν στους τρόπους με τους οποίους ενσωματώνουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες (ESG) στις επιχειρήσεις τους, το κοινωνικό -ή το ανθρώπινο στοιχείο- πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο.   

Στη σημερινή “αγορά εργαζομένων”, όπου η έλλειψη αξιόλογου εργατικού δυναμικού έχει γίνει κυρίαρχο θέμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν πού θέλουν να εργαστούν στο μέλλον. Οι σημερινοί εργαζόμενοι θέλουν ηθικές, υπεύθυνες εταιρείες, καθώς οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την κουλτούρα του χώρου εργασίας και πιστεύουν ότι το περιβάλλον τους παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να ευδοκιμήσουν επαγγελματικά.  Επιπλέον, οι πελάτες απαιτούν να βλέπουν τις δεσμεύσεις των εταιρειών στην πράξη, και αν δεν συμβεί αυτό, θα επιλέξουν να επενδύσουν τα χρήματά του σε άλλες. 

Είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες να υιοθετήσουν τη διαφάνεια. Με πολλούς ανθρώπους να περνούν κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη, οι πελάτες μπορούν να ερευνήσουν ότι επιθυμούν. Με μερικές κινήσεις του χεριού, όλοι μπορούν να μάθουν αν ένας οργανισμός έχει ανήθικες εργασιακές πρακτικές ή άδικα πρότυπα πρόσληψης. Μπορούν επίσης να αποδείξουν αν μια επιχείρηση λιανικής πώλησης δεν τηρεί τις αξίες που πρεσβεύει και μέσα σε λίγα λεπτά, οι πελάτες μπορούν να μοιραστούν τέτοιες καταστροφικές πληροφορίες με χιλιάδες -ίσως εκατομμύρια- άλλους ανθρώπους. Οι σημερινοί καταναλωτές ψωνίζουν με βάση τις αξίες τους και επιβραβεύουν τις εταιρείες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις αρχές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χωρίς αποκλεισμούς, ποικιλόμορφες και περιβαλλοντικά βιώσιμες εταιρείες έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα και συνεπώς μεγαλύτερο κέρδος.  

Οι πελάτες θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα προϊόντα που αγοράζουν από ποτέ άλλοτε. Αυτή η νοοτροπία εφαρμόζεται από τα τρόφιμα έως και τα είδη ένδυσης και τα είδη σπιτιού. Οι καταναλωτές απαιτούν πληροφορίες σχετικά με πληροφορίες όπως οι πρώτες ύλες για την κατασκευή τους, ο τόπος κατασκευής τους και ο τρόπος μεταφοράς τους. Η ύπαρξη ενός ψηφιακά συνδεδεμένου δικτύου προμηθειών που αξιοποιεί τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο και άλλες τεχνολογίες εντοπισμού δεν είναι μόνο πιο αποδοτική από άποψη κόστους και λιγότερο σπάταλη, αλλά μπορεί επίσης να επικοινωνήσει λεπτομέρειες σχετικά με τη βιωσιμότητα απευθείας στον πελάτη. Τέτοιες τεχνολογικές πλατφόρμες διαθέτουν τη δύναμη να αποτελέσουν από μόνες τους μια νέα μορφή marketing.

Ευαισθησία 

Οι εμπειρίες των τελευταίων 18 μηνών έδειξαν ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και, παρά τις διαφορές μας, τα πράγματα που μας κάνουν ανθρώπους παραμένουν τα ίδια. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης μπορούν να μεταφέρουν αυτό το επίπεδο ευαισθησίας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους και υπάρχουν μερικά φανταστικά παραδείγματα. Εταιρείες ομορφιάς, όπως η Sephora και ακόμη και ορισμένες νεοσύστατες μάρκες επεκτείνουν τις παλέτες τους για να ταιριάζουν σε περισσότερες αποχρώσεις δέρματος και αναλαμβάνουν δεσμεύσεις υποστήριξης σε αφροαμερικανικές και μαύρης ιδιοκτησίας μάρκες.  

Η δημιουργία μιας πραγματικά ποικιλόμορφης και χωρίς αποκλεισμούς μάρκας δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί.  Αυτό που είναι ωστόσο σαφές είναι  οι εταιρίες λιανικής πώλησης που ωθούν το δίκτυο προμηθειών τους να είναι πιο ποικιλόμορφο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ποικιλόμορφου πληθυσμού μας.

Οι εταιρείες που θα καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την στρατηγική ESG-Environmental, Social and Governance, τα επόμενα χρόνια θα αναδειχθούν νικητές. Το μυστικό είναι ότι αυτές οι αλλαγές δεν αρκεί να είναι απλώς σλόγκαν marketing. Πρέπει να συμβούν σε κάθε επίπεδο στην πραγματικότητα.