16 Νοέ 2024
READING

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι εδώ για να σώσουν τις πόλεις-φαντάσματα της Ισπανίας 

4 MIN READ

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι εδώ για να σώσουν τις πόλεις-φαντάσματα της Ισπανίας 

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι εδώ για να σώσουν τις πόλεις-φαντάσματα της Ισπανίας 

Δεκάδες χωριά σε όλη την Ισπανία βιώνουν μία κατάσταση παρακμής, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Παρόλα αυτά χάρη στη δημιουργία ενός νέου συστήματος visa που απευθύνεται κυρίως σε digital nomads θα μπορούσαν να αναγεννηθούν. Πώς μπορείς να σώσεις ένα χωριό που πεθαίνει; Για τη μικρή κοινότητα Oliete στην ορεινή περιοχή Teruel της ανατολικής Ισπανίας, η απάντηση βρισκόταν στην παραγωγή ελαιόλαδου. 

Τον Μάιο του 2014 η τοπική κοινότητα ξεκίνησε τη λειτουργία ενός site το «ApadrinaUnOlivo.org», σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε στον κόσμο είχε τη δυνατότητα να διαθέσει ένα χρηματικό ποσό αξίας 50€, υιοθετώντας κατά κάποιο τρόπο ένα εγκαταλελειμμένο δέντρο ελιάς. Έτσι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση μιας ΜΚΟ, η οποία δημιούργησε δεκατρείς θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους του συγκεκριμένου χωριού της Ισπανίας. Ως αντάλλαγμα οι χορηγοί λάμβαναν δύο λίτρα ελαιόλαδο ετησίως, με σκοπό την οικοδόμηση ενός ισχυρού δεσμού με την τοπική κοινότητα. 

Μέχρι σήμερα περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό για ένα δέντρο, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί από αυτούς έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής πραγματοποιώντας επισκέψεις στον χωριό Oliete. Με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας των νέων αφίξεων στην μικρή ισπανική κοινότητα, κατάφερε να σημειωθεί μία μικρή άνοδος γλιτώνοντας το κλείσιμο του σχολείου και αυξάνοντας τον μαθητικό πληθυσμό από 4 μόλις άτομα σε 13. Ωστόσο ο συνολικός πληθυσμός του χωριού Oliete ανέρχεται στους 343 κατοίκους, κάτι το οποίο εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους. 

Το 1910 το χωριό φιλοξενούσε 2.533 άτομα διαθέτοντας δύο κινηματογράφους και δύο αίθουσες χορού. Τώρα πλέον επικρατεί ησυχία, κάτι το οποίο σίγουρα θα μπορούσε να αλλάξει. Το χωριό Oliete όπως και 30 χωριά ακόμη που εξαφανίζονται σε ολόκληρη την Ισπανία, εντάχθηκαν είτε στο National Network of Welcoming Villages για απομακρυσμένους εργάτες, είτε στο Red Nacional de Pueblos Acogedores para el Teletrabajo, το οποίο έχει ως στόχο την προσέλκυση ξένων εργαζομένων προσφέροντας μία νέα θεώρηση εργασίας δώδεκα μηνών σε digital nomads. 

Σύμφωνα με τον «draft Startup Act» της Ισπανίας, ο οποίος ψηφίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο, αν και δεν έχει ακόμη λάβει κοινοβουλευτική έγκριση, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των ψηφιακών νομάδων να επαναφέρουν τους κατοίκους στα χωριά. Ανάμεσα στους 8.131 δήμων της Ισπανίας οι 3.403 βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου εξαφάνισης. Επομένως η ψηφιακή visa για νομάδες θα είναι διαθέσιμη από τα ισπανικά προξενεία για εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Ακόμη στην περίπτωση που ένα άτομο ζει και εργάζεται στην Ισπανία, τότε έχει την δυνατότητα να υποβάλει αίτηση είτε για άδεια παραμονής είτε για ανανέωση της άδειας παραμονής του για δύο χρόνια. 

Όπως και άλλες χώρες που εισήγαγαν visa για νομάδες, έτσι και η Ισπανία επιδιώκει να δελεάσει τους ξένους εργαζόμενους μέσω διαφόρων φορολογικών κινήτρων. Για χωριά όπως είναι το Oliete χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια γίνεται. Είναι μία κατά βάση γεωργική χώρα, όπου οι άνθρωποι βιοπορίζονται από τις γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει πομπός έλξης για όλους τους ψηφιακούς νομάδες που αναζητούν την ηρεμία και την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη φύση. 

Αρχικά το χωριό προετοιμάζεται για την άφιξή τους, μετατρέποντας ένα τριώροφο κτίριο σε χώρους εργασίας αξίας 800.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση είναι μέρος του Wake Up Intelligent Villages, ενός προγράμματος το οποίο ενθαρρύνει τους νομάδες να έρθουν στο χωρίο Oliete δημιουργώντας μία νέα επιχειρηματική υποδομή. Αν και το χωριό είναι αρκετά απομακρυσμένο με την πλησιέστερη πόλη να απέχει 60 χιλιόμετρα, διαθέτει ψηφιακές δυνατότητες αποτελούμενη από γρήγορο ίντερνετ οπτικών ινών. 

Παρόμοια με την Ισπανία έπραξε και η Πορτογαλία. Αναλυτικότερα μέσω της visa D7 της χώρας, η οποία ξεκίνησε το επιτυχημένο πρόγραμμα το 2007 και έγινε δημοφιλής μέσω των ψηφιακών νομάδων. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες έχουν οδηγήσει σε νέα δεδομένα. Ιδιαίτερα με την συνθήκη της πανδημίας ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, κάτι το οποίο θα μπορούσε να καταστεί ωφέλιμο για την Ισπανία. Στόχος είναι να γίνει ο αγροτικός κόσμος πιο ελκυστικός τόσο για τους ψηφιακούς νομάδες όσο και τους επιχειρηματίες. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.