Από πού προέκυψε το όνομα των μεγαλύτερων brands; 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού έχουν προκύψει τα ονόματα όλων αυτών των τεράστιων brand της βιομηχανίας όπως είναι τα Starbucks, το Google και η Apple; Για ποιο λόγο οι ηγέτες των μεγαλύτερωv brand του κόσμου επέλεξαν τα συγκεκριμένα ονόματα; Μερικές από τις ιστορίες των ευρέων διαδεδομένων brand του κόσμου παρατίθενται στη συνέχεια. 

Starbucks

Το όνομα Starbucks έχει ιδιαίτερη λογοτεχνική σημασία, καθώς ένας από τους κύριους χαρακτήρες του μυθιστορήματος Moby Dick, ονομάζεται Starbuck. Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν από τα αγαπημένα των ιδρυτών των Starbucks, πιστεύοντας ότι θα ήταν ένα αρκετά καλό όνομα για την εταιρεία. 

Google

Το Google χρονολογείται από το 1996, παρόλο που τότε δεν ονομάζονταν έτσι. Το αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησης ήταν BackRub. Ωστόσο οι ιδρυτές της εταιρείας Sergey Brin και Larry Page το άλλαξαν επιλέγοντας το μυθικό όνομα Google που όλοι γνωρίζουν σήμερα.Το Google προέρχεται από τον μαθηματικό όρο «googol», ο οποίος είναι το νούμερο ένα που ακολουθείται από 100 μηδενικά. Αυτό που ήθελαν να κάνουν οι ιδρυτές είναι να μεταφέρουν μέσω του ονόματος της εταιρείας το τεράστιο εύρος δεδομένων που προσπαθούσαν να ταξινομήσουν.

Amazon

Ο Jeff Bezos είχε σκοπό να ονομάσει την εταιρεία που είναι πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Amazon, «Cadabra». Αν και τελικά κατευθύνθηκε προς ένα όνομα που θεωρούσε ότι θα ήταν εξωτικό, μυστηριώδες και θα ξεκινούσε με το γράμμα «Α». Διαβάζοντας το λεξικό, συνάντησε την λέξη Amazon και αποφάσισε να δώσει το συγκεκριμένο όνομα από τη μία λόγω της ορθογραφίας του, από την άλλη λόγω των δεσμών του με τον ποταμό της Νότιας Αμερικής.

Ikea

Το Ikea ιδρύθηκε από τον Σουηδό επιχειρηματία Ingvar Kamprad. Τα αρχικά του ονόματός Ikea είναι τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματός του. Κατόπιν ακολουθεί το «Ε» από το Elmtaryd το όνομα του αγροκτήματος όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και το «A» από το Agunnaryd, το οποίο είναι το πιο κοντινό χωριό σε αυτό το αγρόκτημα.

Pepsi

Το συγκεκριμένο αναψυκτικό ονομάστηκε αρχικά «Brad’s Drink» προς τιμήν του εφευρέτη του Caleb Bradham, αλλά το 1898 το όνομα άλλαξε σε Pepsi-Cola, εμπνευσμένο από τον όρο «dyspepsia». Η συγκεκριμένη αλλαγή προέκυψε λόγω της πεποίθησης του Bradham ότι το συγκεκριμένο αφέψημα θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό κατά τη διαδικασία της πέψης. 

Spotify

Οι co-founders της streaming music εταιρείας Daniel Ek και Martin Lorentzon, καθώς έκαναν brainstorming αναζητώντας πιθανά ονόματα για την εταιρεία επέλεξαν το όνομα που προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων «spot και identify». 

Sony

Το όνομα που επέλεξε η ιαπωνική πολυεθνική προέρχεται από τη λατινική λέξη «sonus» που σημαίνει ήχος. Το όνομα της εταιρείας επηρεάζεται επίσης και από την έκφραση «sonny boy», η οποία στη δεκαετία του 1950 στην Ιαπωνία χρησιμοποιούνταν όταν αναφέρονταν σε έξυπνους και ευπαρουσίαστους νέους άνδρες. 

Volkswagen

Η Volkswagen ιδρύθηκε το 1937. Συγκεκριμένα η εταιρεία ιδρύθηκε ως μέρος του οράματος του ναζί ηγέτη Αδόλφου Χίτλερ, με στόχο να διευκολύνει τις γερμανικές εργατικές τάξεις προσφέροντας ένα πιο προσιτό οικονομικά αυτοκίνητο. Αρχικά το όνομά της ήταν Volkswagenwerk από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία μεταφράστηκε στη «the people’s car company». Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η Volkswagen κατασκεύαζε οχήματα για τον γερμανικό στρατό μέσω καταναγκαστικής εργασίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κυρίως της Ανατολική Ευρώπη.

Häagen-Dazs

Αν και το συγκεκριμένο όνομα δίνει την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιον Δανέζικο όρο, καθώς η προέλευση του συγκεκριμένου brand παγωτού είναι από τη Δανία, οι λέξεις «Häagen-Dazs» επιλέχθηκαν στρατηγικά από τους ιδρυτές της εταιρείας για να ακούγονται με τέτοιο τρόπο μεταφέροντας μια αύρα της παλιάς παγκόσμιας παράδοσης και δεξιοτεχνίας, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα πραγματικό νόημα. 

Apple

Ιδρύθηκε 1 Απριλίου του 1976 και η επιλογή του ονόματος της Apple έχει μια αρκετά περίεργη ιστορία σύμφωνα με τον Steve Jobs. Εκείνη την εποχή αρκετοί πελάτες αναζητούσαν εταιρείες μέσω τηλεφωνικών καταλόγων, οι οποίοι ταξινομούνταν αλφαβητικά στους αντίστοιχους κλάδους τους. Έτσι μετά την επίσκεψη του σε μία φάρμα με μηλιές του έδωσε την ιδέα να ονομάσει την εταιρεία Apple. Το όνομα Apple βρίσκονταν πριν από το όνομα της αντίπαλης εταιρείας Atari στους τηλεφωνικούς καταλόγους. 

Nike

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1964 με όνομα Blue Ribbons Sports, αλλά ονομάστηκε επίσημα Nike  το 1971. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από τη Νίκη, την ελληνική θεά της νίκης.

Zara

Το όνομα Zara ήταν απλώς μία σύμπτωση. Το κατάστημα αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί Zorba ως μία αναφορά σε μια από τις αγαπημένες ταινίες του Amancio Ortega, την «Zorba the Greek». Καθώς υπήρχε ένα μπαρ με το ίδιο όνομα στην πόλη όπου ζούσε ο ιδρυτής αποφάσισε να το αλλάξει. Έτσι παίζοντας με το όνομα Zorba προέκυψε το Zara. 

Lidl

Το όνομα Lidl μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να το προφέρουν, καθώς αποτελείται από μόνο ένα φωνήεν και τρία σύμφωνα. Ωστόσο η προέλευση του ονόματος δεν είναι τόσο δύσκολη. Συγκεκριμένα προέρχεται από την οικογένεια Lidl, η οποία κατείχε τον όμιλο χονδρικής πώλησης φρούτων Südfrüchte Großhandel Lidl & Co. Η εταιρεία ένωσε τις δυνάμεις της μαζί με μια άλλη γερμανική εταιρεία, τον όμιλο Schwarz ως μέσο επέκτασης τη δεκαετία του 1940. Παρόλα αυτά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τους ώθησε να κλείσουν τα καταστήματα λιανικής τους. Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1968, ο κληρονόμος της οικογένειας Schwarz αποφάσισε να ανοίξει μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και επικοινώνησε με την οικογένεια Lidl ζητώντας το όνομά τους.