24 Απρ 2024
READING

Οι τάσεις των social media της τελευταίας δεκαετίας αλλάζουν τα δεδομένα 

5 MIN READ

Οι τάσεις των social media της τελευταίας δεκαετίας αλλάζουν τα δεδομένα 

Οι τάσεις των social media της τελευταίας δεκαετίας αλλάζουν τα δεδομένα 

Τα social media έχουν ενταχθεί πλήρως στον τομέα των επιχειρήσεων, της κατανάλωσης και του marketing. Μέρα με την μέρα έρχονται στην επιφάνεια νέα updates, τα οποία στοχεύουν στην μεγιστοποίηση των ενεργειών marketing μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Έτσι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο από την μεριά των επιχειρήσεων να αποκτήσουν μία ευρύτερη εικόνα σχετικά με τις νέες τάσεις της κατανάλωσης λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα apps των social media. Κατανοώντας καλύτερα τις νέες τάσεις,  αυτομάτως οι εταιρείες αποκτούν μια σαφέστερη εικόνα του τι επιθυμούν οι καταναλωτές από κάποιο brand. 

Σύμφωνα με report της πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων App Annie, με όνομα «Evolution of Social Apps», η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι τάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των social media την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζονται μερικά σημαντικά νέα δεδομένα της αγοράς όπως είναι: το live-streaming, η αυξανόμενη εστίαση στο κομμάτι του social commerce, η ραγδαία ανάπτυξη του TikTok και του Snapchat και πολλά ακόμη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το report εστιάζει κυρίως στο γεγονός, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών μέσα από τα apps των social media, με το ποσό να αγγίζει τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 αποτελώντας αύξηση (50%) σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα η ευρύτερη υιοθέτηση των εφαρμογών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ασιατικές αγορές, ιδιαίτερα στην Ινδία, οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα τις δαπάνες εντός των εφαρμογών. Η App Annie προβλέπει ότι για ολόκληρο το έτος οι δαπάνες εντός εφαρμογής θα αγγίξουν το ποσό των 6,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου (29%). Μέχρι το 2025 οι δαπάνες μέσω κοινωνικών εφαρμογών θα ανέρχονται στα 78 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Κάτι το οποίο γίνεται αδιαμφισβήτητα φανερό είναι ότι πλέον οποιοδήποτε app θα επιθυμεί να ενταχθεί στον τομέα του in-stream commerce, διότι λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αποδεικνύεται ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία τόσο για τις πλατφόρμες όσο και για τα brands να αυξήσουν τη συμμετοχή των χρηστών -καταναλωτών μετατρέποντάς τα σε έσοδα. Ήρθε η ώρα λοιπόν για τις επιχειρήσεις να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα, εντάσσοντας τους καταλόγους των προϊόντων τους μέσα στα Facebook ή Instagram Shops και παρακολουθώντας τις εξελίξεις του ecommerce μέσω του TikTok.

Το report εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες προσπαθούν να ξοδέψουν χρήματα μέσω των social app, με τους live-stream creators να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αναλυτικότερα ο συνολικός χρόνος που αφιερώνει κάποιος χρησιμοποιώντας τα top 5 social media, δίνοντας έμφαση στο live streaming, αναμένεται να ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο ώρες μόνο σε κινητά τηλέφωνα Android εκτός Κίνας για το 2021, αποτελώντας αύξηση (25%) του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης τα τελευταία 3 χρόνια, σε σύγκριση με την άνοδο (15%) για τα chats και τα apps φωτογραφιών και βίντεο. Αυτό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μεταβολή μεταξύ των χρόνων 2014 και 2018, αποδεικνύοντας ότι η εστίαση απομακρύνθηκε από τις πλατφόρμες social media και το public broadcasting σκέψεων και απόψεων, χρησιμοποιώντας πλέον το Facebook περισσότερο για ανταλλαγή μνημάτων και δημιουργία ιδιωτικών ομάδων, κάτι το οποίο κατάφερε να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των χρηστών. 

Επιπλέον το live-streaming συνεχίζει να κατακτά σημαντικό έδαφος ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown. Παρατηρώντας την τεράστια απήχηση που έχει στο κοινό ο τομέας του live-streaming, πρόκειται να εξελιχθεί προσθέτοντας νέες δυνατότητες VR και μετάβαση σε ψηφιακούς κόσμους τύπου Metaverse, κάτι το οποίο πολύ πιθανό να διατηρήσει και μελλοντικά τη συγκεκριμένη τάση σε υψηλά επίπεδα. Ακόμη η δεδομένη εξέλιξη διαφαίνεται και με την προσθήκη του «virtual gifting», μία τάση η οποία αποφέρει αρκετά χρήματα στους creators κυρίως της Ασίας, αποτελώντας ένα είδος επιδότησης.  

Το Facebook, το YouTube και το TikTok πραγματοποιήσαν με το δικό τους τρόπο αλλαγές στα app τους σχετικά με το κομμάτι του live-streaming. Πράγματι το Facebook δοκιμάζει τώρα τη δυνατότητα των live-streaming αγορών στην κύρια εφαρμογή του, όπως αντίστοιχα και το Instagram, ενώ το TikTok έχει διεξάγει μια σειρά από live-streaming συνεργασίες αγορών με μεγάλα brands και αστέρες της πλατφόρμας. Παρόλα αυτά δεν είναι σίγουρο εάν η συγκεκριμένη τάση θα καταφέρει να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στις δυτικές αγορές. 

Επιπροσθέτως η ανάπτυξη του TikTok είναι εμφανής, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα της App Annie έχει ξεπεράσει του YouTube τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά τον μέσο μηνιαίο χρόνο που δαπανάται εντός της εφαρμογής ανά χρήστη. Η ανάπτυξη του TikTok είναι εκπληκτική, αν και το δύσκολο πλέον είναι να μπορέσει να μετατρέψει τη συγκεκριμένη δημοτικότητα σε μία πιο βιώσιμη επιχείρηση, τόσο για το ίδιο το TikTok όσο και για τους κορυφαίους users του. 

Σημαντικότερος κίνδυνος για το TikTok παραμένει η ουσιαστική δημιουργία εσόδων μέσω των βίντεο μικρής διάρκειας, τα οποία προσφέρουν από τη μία λιγότερες δυνατότητες για διαφημίσεις, από την άλλη χαμηλότερες δυνατότητες χρηματικών απολαβών για τους creators. Επομένως το YouTube και το Facebook μπορούν να προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες εσόδων, παρόλο που το TikTok προσπαθεί να δημιουργήσει μία πιο άμεση σύνδεση μεταξύ των brands και των creators. Παράλληλα πειραματίζεται με τη δημιουργία βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες διαφήμισης. Ακόμη υπάρχει συνεχώς ο υφιστάμενος κίνδυνος ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και πιθανότατα και άλλες, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην απαγόρευση του TikTok λόγω των δεσμεύσεών του με την κινεζική κυβέρνηση, δημιουργώντας ανασφάλεια. 

Εκτός από την κυριαρχία του Facebook, η οποία είναι φανερή, αξίζει να σημειωθούν και μερικές ακόμη τάσεις που εμφανίστηκαν, όπως είναι η πτώση του Twitter και η αναζωπύρωση του Snapchat. Σύμφωνα με δεδομένα της App Annie, οι λήψεις του Snapchat στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά (45%) τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με τα 2 προηγούμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ινδία, όπου το Snapchat γνώρισε τεράστια απήχηση. Νωρίτερα φέτος, το Snapchat ανέφερε ότι σημείωσε αύξηση (150%) σε ενεργούς χρήστες στην περιοχή.

Συμπερασματικά τα πρόσφατα updates των apps των social media εστιάζουν στον τομέα του live-stream commerce, του in-app shopping και άλλων παρόμοιων νέων δυνατοτήτων, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στην ασιατική αγορά, καθώς η ικανότητα ανάπτυξης και εξέλιξης στις δυτικές περιοχές είναι ήδη αρκετά υψηλή. Ήρθε η ώρα λοιπόν οι πλατφόρμες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να εστιάσουν πραγματικά στις τάσεις που υφίστανται στην ασιατική αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.