25 Απρ 2024
READING

Μια νέα υπέροχη σοκολάτα

4 MIN READ

Μια νέα υπέροχη σοκολάτα

Μια νέα υπέροχη σοκολάτα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψουμε τι είναι μια σοκολάτα. Είναι μια καθημερινή απόλαυση, την οποία απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα μείγμα ζυμωμένων, ψημένων και γαλακτωματοποιημένων κόκκων κακάο, στο οποίο προστίθενται γλυκαντικά και προϊόντα γαλακτοκομικής προέλευσης. Παρόλα αυτά αποτελεί προϊόν μιας ολόκληρης βιομηχανίας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική εργασία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα μέρη που παράγουν κακάο στον κόσμο πολύ πιθανόν να επηρεαστούν εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, εμποδίζοντας την άνθισή των καλλιεργειών κακάο. 

Ο γνωστός επιστήμονας τροφίμων Adam Maxwell, ως πρώην επικεφαλής του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας «Endless West», χρησιμοποίησε την επιστήμη και τη χημεία των τροφίμων για να αντιστρέψει τον μηχανισμό παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Και αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και στην περίπτωση της σοκολάτας. Αυτό που επιδιώκει είναι να παράγει ποιοτική σοκολάτα έχοντας ως γνώμονα τις αρχές του δίκαιου εμπορίου και της ηθικής κατανάλωσης, δημιουργώντας τη σοκολάτα του μέλλοντος. 

Η νέα εταιρεία του Maxwell, «Voyage Foods», κατάφερε όχι μόνο να αναστρέψει τον μηχανισμό παραγωγής της σοκολάτας, αλλά και άλλων προϊόντων όπως είναι ο καφές και το φυστικοβούτυρο. Σήμερα αναδύεται στην αγορά των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας χρηματοδότηση αξίας 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε έναν μόλις γύρο που τελείωσε τον Φεβρουάριο. Ο Maxwell, ο οποίος είναι ο CEO της Voyage, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια χρηματοδότηση η οποία θα βοηθήσει στην άμεση κυκλοφορία των προϊόντων στην αγορά. Τη δεδομένη στιγμή, η Voyage Foods σχεδιάζει να γίνει εταιρεία καταναλωτικών  προϊόντων ξεκινώντας την κυκλοφορία των προϊόντων της τον Νοέμβριο. Η Voyage μπορεί να γίνει και προμηθευτής συστατικών, δημιουργώντας reverse-engineered πρώτες ύλες, τα οποία θα διατίθεται προς χρήση σε ευρέος διαδεδομένους κατασκευαστές. 

Πώς πραγματοποιείτε το reverse engineer τροφίμων; 

Η Voyage Foods είναι μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, η οποία αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να διαχωρίζει τα τρόφιμα από το βασικό υλικό προέλευσης, δημιουργώντας προϊόντα υγιεινά με γνώμονα την ευσυνείδητη κατανάλωση. Για παράδειγμα η παραγωγή σοκολάτας χωρίς κακάο, η παραγωγή φυστικοβούτυρου χωρίς φιστίκια και η παραγωγή καφέ χωρίς την προσθήκη συμβατικού καφέ.   

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Voyage Foods χρησιμοποιεί την επιστήμη με στόχο να δημιουργήσει εκ νέου μία εναλλακτική μορφή τροφίμων. Οι επιστήμονες καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες να ανακαλύψουν ποια είναι τα πιο σημαντικά συστατικά που αποτελούν τα ζωτικά μέρη των προϊόντων όπως είναι ο καφές, η σοκολάτα και το φυστικοβούτυρο. Γι’ αυτόν τον λόγο αναζητούν εναλλακτικές πηγές τροφίμων ώστε να αντικαταστήσουν τα συγκεκριμένα βασικά συστατικά δημιουργώντας ένα τελικό προϊόν, το οποίο μοιάζει αρκετά με το συμβατικό.

Επιπλέον η εταιρεία αναζητά τα συγκεκριμένα εναλλακτικά συστατικά είτε σε πιο οικονομικά προσιτές καλλιέργειες πρώτων υλών είτε σε ανακυκλωμένα απόβλητα επεξεργασίας τροφίμων. Βασικός στόχος είναι η αναδημιουργία τροφίμων σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή ώστε να απευθύνεται σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού. Παρόλο που η συγκεκριμένη διαδικασία τροποποίησης  μπορεί να φαίνεται υψηλής τεχνολογίας, τα συστατικά δεν σχετίζονται με χημικά αλλά με φυσικά στοιχεία. Για παράδειγμα κατά τη διαδικασία παραγωγής της εναλλακτικής σοκολάτας η λίστα των συστατικών παραγωγής περιλαμβάνει σπόρους σταφυλιού, ηλιέλαιο, ζάχαρη, βούτυρο καριτέ, αλάτι και άλλου τέτοιου είδους φυτικά συστατικά. 

Επίσης αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι παρά την αντισυμβατική προέλευση των προϊόντων, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου μοιάζουν πολύ με εκείνες που παράγουν συμβατικό καφέ, σοκολάτα ή φυστικοβούτυρο. Δεν απαιτείται  ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση από τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό. 

Γιατί συγκεκριμένα σοκολάτα, καφέ και φυστικοβούτυρο;

Αναμφίβολα τα τρία συγκεκριμένα προϊόντα είναι πολύ αγαπητά από το καταναλωτικό κοινό, αν και υφίστανται ορισμένοι προβληματισμοί. Με άλλα λόγια τόσο τα κοινωνικά όσο και τα περιβαλλοντικά ζητήματα σχετικά με την παραγωγή σοκολάτας, οδήγησαν την Voyage Foods προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ, μολονότι αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές, οι οποίες απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα θέματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι τιμές των βασικών προϊόντων θα μπορούσαν επίσης να απειλήσουν την βιομηχανία του καφέ, αν και η δημοτικότητά του συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά.

Από την άλλη η παραγωγική διαδικασία του φυστικοβούτυρου αντιμετωπίζει ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως είναι η βιωσιμότητα. Ωστόσο εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού σοβαρών αλλεργιών στα φιστίκια, είναι ένα από τα πιο απαγορευμένα τρόφιμα στις σχολικές καφετέριες και στα δημόσια εστιατόρια. Σύμφωνα με την Food Allergy Research & Education, περίπου 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλλεργικοί στα φιστίκια. Έτσι η Voyage Foods δημιουργεί φυστικοβούτυρο χωρίς την προσθήκη φιστικιών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι αλλεργιογόνο διατηρώντας όμως την ίδια γεύση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.