Η φωνή είναι η νέα τάση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας

Η ώθηση προς την υιοθέτηση της φωνητικής τεχνολογίας σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, ιστότοπους, κινητά τηλέφωνα και έξυπνα ηχεία υπογραμμίζει το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών για δέσμευση με τις συσκευές μέσω της συζήτησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικών πόρων Voicebot.ai, τον Ιανουάριο του 2021 οι χρήστες φωνητικών βοηθών στα smartphones αυξήθηκαν κατά 11% μεταξύ 2018 και 2020, ενώ οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν κατά 23%. Ο ιστότοπος διαπίστωσε επίσης ότι η εγκατεστημένη βάση έξυπνων ηχείων στις ΗΠΑ έφτασε τα 90,7 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η υιοθέτηση της φωνητικής επικοινωνίας από το κοινό έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η κατοχή smartphone. Μέχρι το 2023, το εμπόριο που αφορά τη φωνητική τεχνολογία προβλέπεται να φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις χρήσεις του να εξελίσσονται ραγδαία, καθώς γίνεται η επιθυμητή είσοδος για την κατανάλωση περιεχομένου βίντεο. 

Η Comcast ήταν πρωτοπόρος αυτής της κίνησης, με την εισαγωγή του τηλεχειριστηρίου Xfinity X1 το 2015. Καθώς οι επιλογές προβολής πολλαπλασιάζονται, οι streamers, οι ραδιοτηλεοπτικές και οι καλωδιακές εταιρείες βρίσκουν χρήσεις για τις φωνητικές εντολές και αναπτύσσουν νέες φωνητικά ελεγχόμενες εμπειρίες για να βοηθήσουν τους πελάτες να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν το πρόγραμμά τους.   

Σήμερα, βλέπουμε τις φωνητικές λειτουργίες να γίνονται πρότυπο για τα τηλεχειριστήρια τηλεόρασης, όπως αυτά του Roku και του Amazon Fire TV, και οι εφαρμογές με δυνατότητα φωνητικών εντολών και για τα δύο είναι διαθέσιμες σε πλατφόρμες iOS και Android. 

Μια μελέτη που διεξήχθη τον Ιούλιο από την εταιρεία έρευνας αγοράς Guts+Data του Λος Άντζελες έδειξε ότι το 50,2% των 1.000 ενεργών καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα για streaming έχουν χρησιμοποιήσει φωνητικές εντολές για να βοηθήσουν στην εύρεση και προβολή ταινιών και σειρών στις υπηρεσίες streaming, από 44,4% τον περασμένο Οκτώβριο.   

Μέχρι το τέλος του 2020, οι έξυπνες τηλεοράσεις ήταν ήδη νούμερο ένα στην κατηγορία υιοθέτησης έξυπνων οικιακών συσκευών, με περίπου 37,9% των αμερικανικών νοικοκυριών να τις ενσωματώνουν στην καθημερινή ζωή.  

Καθώς όλο και περισσότερα τεχνολογικά είδη διαθέτουν φωνητική λειτουργία, το όριο μεταξύ των ειδικών φωνητικών βοηθών στο σπίτι και των κινητών συσκευών είναι δυσδιάκριτο. Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων με τη χρήση φωνής στο αυτοκίνητο, η αναζήτηση περιεχομένου και πηγών μέσω ακουστικών συσκευών όπως τα Airpods, η πρόσβαση σε λίστες αγορών – όλες αυτές οι χρήσεις και δεκάδες άλλες προκαλούν αλλαγές στη συμπεριφορά που είναι σημαντικές για τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τους έμπορους και τους δημιουργούς περιεχομένου για τη δέσμευση, την αναζήτηση, την ανακάλυψη και τη διατήρηση.  

Εύρεση φωνής | Πρώιμα πειράματα μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας   

Καθώς το κοινό μάθαινε για πρώτη φορά να έχει πρόσβαση σε φωνητικές δεξιότητες και εφαρμογές μέσω συνομιλητικών πρακτόρων – όπως είναι για παράδειγμα η Siri της Apple, το XFinity X1 της Comcast και το S Voice της Samsung – οι ομάδες marketing ορισμένων εταιρειών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ξεπέρασαν τα όρια.   

Σε ένα από τα πρώτα παραδείγματα, η Warner Bros. ξεκίνησε το 2016 μια συνεργασία για τη δημιουργία της πρώτης ικανότητας της Alexa της Amazon που συνδυάζει τεχνολογία φωνής με παραγόμενα ηχητικά στοιχεία για μουσική και ηχητικά εφέ. Η διαδραστική choose-your-own δραστηριότητα ονομαζόταν “Wayne Investigation”.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Warner Bros. αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες marketing, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, το Wayne Investigation προσέλκυσε επτά φορές περισσότερους χρήστες από όλες τις άλλες δυνατότητες μαζί, κερδίζοντας την πρώτη θέση τόσο για το συνολικό χρόνο που δαπανήθηκε όσο και για το μέσο χρόνο που δαπανήθηκε ανά χρήστη.

Το 2017, η Showtime Networks λάνσαρε μια δυνατότητα Amazon Alexa που παρείχε προγραμματισμό προγραμμάτων και παρουσίαζε ηχητικά αποσπάσματα των αστέρων από τις σειρές της Billions, Shameless και Homeland. Δύο χρόνια αργότερα, για την προώθηση της ταινίας υπερηρώων Shazam!, η Warners κυκλοφόρησε τον πρώτο φακό “στοιχειωμένης πραγματικότητας” με φωνητική ενεργοποίηση στο Snapchat, ένα φίλτρο που ενεργοποιείται με ομιλία και ανταποκρινόταν στη φωνητική εντολή “Okay, Shazam!” και επέτρεπε στους χρήστες να δουν τον εαυτό τους ως υπερήρωα.  

Η εμπλοκή μέσω φωνητικής τεχνολογίας προσθέτει ένα επίπεδο πλούσιο σε πληροφορίες στην εμπειρία που μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για πληροφορίες σχετικά με το κοινό, αν και οι εταιρείες θα πρέπει να παλέψουν με τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των βιομετρικών φωνητικών δεδομένων των χρηστών. Αν και θα έχει τεράστια αξία για τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στην παροχή στοχευμένων μηνυμάτων και περιεχομένου σε υψηλού επιπέδου κοινό, είναι επίσης έξυπνο επιχειρηματικό μέτρο να επιτραπεί στους καταναλωτές να ελέγχουν τη χρήση της.   

Πίσω στο 2019, η εταιρεία ερευνών Gartner προέβλεψε ότι οι μάρκες που θα θέσουν σε εφαρμογή τον έλεγχο των δεδομένων marketing σε επίπεδο χρήστη το 2023 θα μειώσουν την απομάκρυνση των πελατών κατά 40% και θα αυξήσουν την αξία ζωής κατά 25%.   

Ο διευθύνων σύμβουλος του voice-first agency Skilled Creative, το οποίο έχει συνεργαστεί με τις HBO Max, Warner Music, Pottermore και άλλες μάρκες ψυχαγωγίας, πιστεύει ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία, καθώς οι εταιρείες υιοθετούν τη φωνή ως στρατηγικό στοιχείο στο marketing για να υποστηρίξουν τη φυσική αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ζήτησης.   

Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν την κλίμακα και το κοινό για να το κάνουν αυτό. Και τα στούντιο θα συνεχίσουν να πειραματίζονται, έχοντας υπόψη τους τις ευκαιρίες που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς και τις νομικές και τεχνολογικές προκλήσεις σε έναν τόσο ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.   

Καθώς η τεχνολογία φωνής ωριμάζει, το ίδιο συμβαίνει και με τις δοκιμές και τη μάθηση από τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να εμπλακούν από την αρχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαπιστώνουν τι δεν θέλουν, σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.  

Οι ειδικοί του ήχου δείχνουν το δρόμο  

Το 2014, όταν το πρώτο Amazon Echo βγήκε στην αγορά, μια συνεργασία μεταξύ του NPR και της Amazon επέτρεψε στους χρήστες που ζητούσαν από την Alexa να “αναπαράγει τις ειδήσεις” να ακούσουν το πιο πρόσφατο ωριαίο δελτίο ειδήσεων του NPR. Τώρα, χρόνια αργότερα, αυτό έχει επεκταθεί στην αυτόματη παροχή μιας συνεχούς ροής ακρόασης από τον βασιλιά του δημόσιου ραδιοφώνου, που εξακολουθεί να ελέγχεται από μια απλή φωνητική εντολή για πληροφορίες. Και οι δύο εταιρείες θεώρησαν τη σύνδεση ως φυσική προέκταση της μάρκας NPR.org.  

Η Pandora ήταν μεταξύ των πρώτων που άρχισαν να δοκιμάζουν διαδραστικές φωνητικές διαφημίσεις με πρώτους χρήστες, όπως η Comcast και η Turner Broadcasting. Αυτές οι νέες μορφές διαφήμισης ήταν ιδανικές για ανθρώπους απασχολημένους με δραστηριότητες που απασχολούσαν τα χέρια τους, όπως το μαγείρεμα, η οδήγηση ή η καθαριότητα του σπιτιού, και η επιτυχία μετρήθηκε με μια νέα μέθοδο που ονομάζεται say-through rates. 

Το Spotify, επίσης, μεγάλωσε ως μια μάρκα με εστίαση στον ήχο. Η εξαγορά της Betty Labs από την εταιρεία τον Μάρτιο του 2021, των δημιουργών της εφαρμογής Locker Room για ζωντανό κοινωνικό ήχο, σηματοδότησε τη μετατόπισή της ως διαμεσολαβητή κοινοτήτων για οποιονδήποτε έχει οπαδούς – από μουσικούς μέχρι αθλητικές ομάδες. Η πλατφόρμα παρέχει επιλογές για τη διεκπεραίωση συνδρομών, την πώληση εμπορευμάτων ή το πέρασμα στο pay-per-view. Το Spotify ξεκίνησε την αναδιαμόρφωση του Locker Room ως ανταγωνιστής του Clubhouse Greenroom στις 14 Ιουνίου. 

Οι συσκευές που φοριούνται στο αυτί είναι μια άλλη γόνιμη οδός για τη βιομηχανία φωνητικής τεχνολογίας. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 124% το 2020 – συνολικά 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με την προσδοκία να φτάσουν τα 39,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Gartner. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των ακουστικών των απομακρυσμένων εργαζομένων για βιντεοκλήσεις και στην αγορά ακουστικών από τους καταναλωτές για χρήση με τις συσκευές smartphone τους.  

Η φωνητική τεχνολογία κινείται γρήγορα και προσφέρει στα μέσα ενημέρωσης, την ψυχαγωγία, τη διαφήμιση και άλλες βιομηχανίες ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για τη δημιουργία αξίας με τη δημιουργία προσβάσιμων τρόπων επικοινωνίας με το κοινό, τη σύνδεση κοινοτήτων και τη μεγιστοποίηση της αξίας των υφιστάμενων ψηφιακών assets μέσω φωνητικών διεπαφών και πλατφορμών.