01 Μάι 2024
READING

Η Nestlé ανοίγει την μεγαλύτερη μονάδα έρευνας και καινοτομίας

4 MIN READ

Η Nestlé ανοίγει την μεγαλύτερη μονάδα έρευνας και καινοτομίας

Η Nestlé ανοίγει την μεγαλύτερη μονάδα έρευνας και καινοτομίας

Ο παγκόσμιος γίγαντας τροφίμων Nestlé άνοιξε τον μεγαλύτερο R+D Accelerator, ο οποίος εδρεύει βρίσκεται στο ερευνητικό του κέντρο στη Lausanne της Ελβετίας. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργήθηκε καθώς βασικός στόχος της εταιρείας είναι ο συνδυασμός της θεμελιώδους επιστήμης και των προηγμένων τεχνολογιών πολλαπλών κατηγοριών, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και συστημάτων.  

Πιο συγκεκριμένα, τόσο εσωτερικά οι εργαζόμενοι όσο και εξωτερικοί επιχειρηματίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στην υποδομή της Nestlé, στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία μέσω ενός εξάμηνου προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην δοκιμή καινοτόμων ιδεών σε πραγματικές συνθήκες στην αγορά. Επομένως για να καταφέρει να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα η Nestlé έχει εξοπλίσει το χώρο, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει έως και 10 ομάδες, ο οποίος θα περιλαμβάνει co-working αίθουσες, πρωτότυπες κουζίνες αλλά και μίνι εγκαταστάσεις παραγωγής.

Η εταιρεία τροφίμων με έδρα την Ελβετία έχει αρχίσει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προγράμματα «Έρευνας και Ανάπτυξης» και συγκεκριμένα στην επιχειρηματική καινοτομία τα τελευταία χρόνια. Το 2019 η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία τις πρώτες τοποθεσίες του παγκόσμιου δικτύου R+D Accelerator, το οποίο έχει στο δυναμικό του 12 τοποθεσίες σε 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το καθένα εστιάζει είτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων είτε στην περιφερειακή ανάπτυξη προϊόντων, με σκοπό να προσφέρει αγοραστικές επιλογές που έχουν απήχηση στους καταναλωτές.

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τάσεις της αγοράς μεταβάλλονται εξαιρετικά γρήγορα στον τομέα του food and beverage. Έτσι και η Nestlé προσπαθεί να συμβαδίσει μέσω του δικτύου των accelerators που έχουν δημιουργηθεί για να παράγουν ιδέες, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατραπούν σε αγαθά και θα καταλήξουν στα ράφια των καταστημάτων. Ενθαρρύνοντας αυτό το καινοτόμο περιβάλλον, ο γίγαντας των τροφίμων ενσωματώνει στο δυναμικό του προγράμματα «Έρευνας και Ανάπτυξης» αλλά από πιο μία πιο επιχειρηματική σκοπιά.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση συνεργατικού χαρακτήρα μαζί με νεοσύστατες επιχειρήσεις έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς οι παλαιότερες εταιρείες food and beverage στρέφονται προς τις αναδυόμενες επιχειρήσεις, με στόχο την παροχή επιρροής και έμπνευσης. Στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη την δεδομένη προσέγγιση, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τις εταιρείες που εδρεύουν στο χώρο εδώ και δεκαετίες, καθώς μέσω των αναδυόμενων επιχειρήσεων είναι σε θέση να αντλήσουν τα νέα δεδομένα της αγοράς και των προτιμήσεων των καταναλωτών. 

Στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση του accelerator προγράμματος της Nestlé, εξετάζεται η περίπτωση να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους εξωτερικούς συμμετέχοντες κατόπιν συμφωνίας και των δύο. Η συγκεκριμένη στρατηγική δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο έχει δεσμευτεί να επικεντρωθεί στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες κατηγορίες προϊόντων σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή, την υγεία και την ευεξία, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο καταναλωτικό κοινό. Αυτό περιλαμβάνει την είσοδο σε νέους χώρους μέσω εξαγορών. Για παράδειγμα η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές από το 2018.

Ακόμη η Nestlé ανέφερε ότι εστιάζει και στην εσωτερική καινοτομία πέραν από τους εξωτερικούς συνεργάτες. Μια εσωτερική καινοτομία προήλθε από έναν R+D Accelerator, ο οποίος σχετίζονταν με τα βιώσιμα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις εναλλακτικές καταναλωτικές λύσεις φυτικής προέλευσης. Για παράδειγμα το γάλα μπιζελιού Wunda παρασκευάζεται από κίτρινο μπιζέλι και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε ζάχαρη και λιπαρά. Το νέο εναλλακτικό γάλα, το οποίο ξεκίνησε να διατίθεται αρχικά στις αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, πλέον συνεχίζει να εντάσσεται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Κάτι το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι οι Danone, PepsiCo, Mondelēz και General Mills, εντάσσουν στο στρατηγικό τους σχέδιο τις νέες προηγμένες τεχνολογίες και τα νέα καινοτόμα προϊόντα, είναι η απόκτηση ενός μεριδίου της αγοράς, το οποίο θα αποφέρει μελλοντικά έσοδα.

Αυτό που καθιστά διαφορετική την τελευταία επιχειρηματική προσέγγιση της Nestlé είναι το γεγονός ότι εστιάζει στη δημιουργία ενός δικτύου accelerator για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Πριν από τη συγκεκριμένη κίνηση, η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία μια εγκατάσταση παραγωγής καινοτόμων προϊόντων αντλώντας στοιχεία από τον bio-health τομέα. Αναλυτικότερα ορισμένα προϊόντα που προκύπτουν από την παραπάνω πρωτοβουλία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη φυσικών bioactive προϊόντων με στόχο τη μείωση της σωματικής κόπωσης σε κυτταρικό επίπεδο χωρίς προσθήκη θερμίδων.

Συνοψίζοντας παρόλο που η συγκεκριμένη στρατηγική βασίζεσαι στην καινοτομία μπορεί να μην είναι πάντοτε κερδοφόρα στην αρχή αλλά εάν τοπροιόν καλύπτει ανάγκες των καταναλωτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο στην συνέχεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.