27 Απρ 2024
READING

Η JD.com μπαίνει στο travel retail με μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία αφορολόγητων ειδών Lagardère 

4 MIN READ

Η JD.com μπαίνει στο travel retail με μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία αφορολόγητων ειδών Lagardère 

Η JD.com μπαίνει στο travel retail με μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία αφορολόγητων ειδών Lagardère 

Ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com επεκτείνεται στο κανάλι του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου, αποκτώντας μετοχική συμμετοχή στην επιχείρηση της Βόρειας Ασίας του παγκόσμιου φορέα λιανικής πώλησης αφορολόγητων ειδών Lagardère Travel Retail, που εδρεύει στο Παρίσι και ανήκει στον γαλλικό όμιλο Lagardère. 

Η JD.com και το κρατικό ταμείο China Jianyin Investment (JIC) εισφέρουν από κοινού 112 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν αντίστοιχα μερίδια 18,6% και 3,7% στο τμήμα της Βόρειας Ασίας. Το 2020 πραγματοποίησε έσοδα 176 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ταξιδιωτικές αγορές και τις δραστηριότητες αφορολόγητων ειδών στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. Με την επιφύλαξη των συνήθων διαδικασιών, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα. 

Η σύμπραξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Το περασμένο φθινόπωρο, η ανταγωνίστρια της JD.com, η Alibaba Group, απέκτησε μερίδιο στη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης αεροδρομίων στον κόσμο, την Dufry, με σχέδια να στοχεύσουν από κοινού στον τομέα του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου στην Κίνα, ο οποίος γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Τώρα είναι η σειρά της JD να μπει στο παιχνίδι. 

Σύμφωνα με τη Lagardère, η συνεργασία θα της επιτρέψει να επιταχύνει την ανάπτυξη στην Κίνα και να εξελίξει το επιχειρηματικό της μοντέλο, βελτιώνοντας τις ικανότητες omnichannel, έναν τομέα στον οποίο η JD.com υπερέχει. Ο παίκτης του ηλεκτρονικού εμπορίου διαθέτει επίσης ισχυρή τεχνογνωσία στην έξυπνη εφοδιαστική αλυσίδα, τα logistics και την ανάλυση/γνώση των καταναλωτών. 

Αυτό αποδεικνύεται από την 618 Grand Promotion της εταιρείας τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι 236 μάρκες που συμμετείχαν πέτυχαν παραγγελίες πωλήσεων κατά μέσο όρο 15 εκατομμυρίων δολαρίων, και τουλάχιστον το 84% αυτών εκπληρώθηκαν την ίδια ή την επόμενη ημέρα σε ολόκληρη την Κίνα. Στους παίκτες πολυτελείας που συμμετείχαν περιλαμβάνονταν μάρκες του ομίλου LVMH, η Kiehl’s της L’Oreal και οι μάρκες της Estée Lauder Companies, οι οποίες έχουν διαπιστώσει ισχυρή ζήτηση στο ταξιδιωτικό λιανεμπόριο στην κινεζική υπεράκτια αγορά αφορολόγητων ειδών. 

Τα οφέλη της συμφωνίας για την JD.com περιλαμβάνουν την παρουσία της Lagardère σε 32 αεροδρόμια και 28 σιδηροδρομικούς σταθμούς υψηλής ταχύτητας στη Βόρεια Ασία μέσω ενός δικτύου 480 καταστημάτων που πωλούν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των ειδών πολυτελείας, των αφορολόγητων ειδών, του ειδικού λιανικού εμπορίου και των τροφίμων και ποτών. 

Στόχοι omnichannel στο ταξιδιωτικό λιανεμπόριο 

Ο αντιπρόεδρος της JD.com, ο οποίος εποπτεύει την παγκόσμια πλατφόρμα εισαγωγών JD Worldwide, αναμένει ότι η νέα συνεργασία θα αξιοποιήσει τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα της κάθε εταιρείας και θα της επιτρέψει να εξερευνήσει περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου. Η ανάπτυξη omnichannel υπηρεσιών duty-free και duty-paid αγορών σε ταξιδιωτικές τοποθεσίες είναι ένας από τους κοινούς τους στόχους. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα έχει γίνει σανίδα σωτηρίας για την κατεστραμμένη επιχείρηση αφορολόγητων ειδών, σε τέτοιο βαθμό που στην περίπτωση της Lagardère, το μερίδιο της χώρας στα έσοδα της εταιρείας εκτινάχθηκε από 2% το 2019 σε 7% πέρυσι. Η Lagardère Travel Retail επιδιώκει να μεγιστοποιήσει περαιτέρω τις σταθερές επιδόσεις της Κίνας για να αντισταθμίσει τις αδυναμίες που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην υπόλοιπη παγκόσμια αγορά αφορολόγητων ειδών. 

Η JD.com διαθέτει μια αξιοζήλευτη βάση με περισσότερους από 500 εκατομμύρια πελάτες, οπότε γνωρίζει για τους παράγοντες της εγχώριας ζήτησης. Το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην επιτυχημένη εκδήλωση 618, η εταιρεία πρόσθεσε άλλα 32 εκατομμύρια νέους χρήστες, πράγμα που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων χρηστών σε ένα μόνο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας.

Η εταιρεία ενθαρρύνεται από τη συνεχιζόμενη διαφοροποίηση των ροών εσόδων της, η οποία αντανακλά τη στρατηγική της για το ανοιχτό οικοσύστημα, που ενισχύει τους πελάτες και τους επιχειρηματικούς εταίρους μέσω της τεχνολογίας και της υποδομής της JD.com που βασίζεται στην εφοδιαστική αλυσίδα.Ένα από τα οφέλη αυτής της υποδομής είναι η ταχεία παράδοση σε σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Κίνας, ένα πλεονέκτημα που η Lagardère Travel Retail πιθανότατα θα θελήσει να αξιοποιήσει για την εγχώρια επιχείρηση duty-paid ταξιδιωτικού λιανεμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.