Πέντε δημοφιλείς κατηγορίες ρούχων που αγοράζουν οι καταναλωτές

Το καλοκαίρι φέτος, του οποίου χαρακτηριστικά υπήρξαν οι χαλαροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η επαναλειτουργία της οικονομίας ιδίως στην Ευρώπη, κατάφερε να σημειώσει αλλαγή στις αγοραστικές προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού. Ενώ τα προϊόντα διακοπών μπορεί να ήταν λιγότερο δημοφιλή φέτος από ό, τι αναμενόταν, η άνοδος των ρούχων κατηγορίας casual και activewear έγινε φανερή και αποτελεί πρωταρχική επιλογή των αγορών των καταναλωτών. Το στοιχείο της άνεσης είναι εκείνο το οποίο κυριαρχεί στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Τα casual ρούχα γραφείου έχουν μετατραπεί από «Casual Fridays» σε «Business Casual» και τώρα στη σημερινή τάση της μόδας το «workleisure». Η τάση του workleisure έχει επηρεαστεί άμεσα από το athleisure που συχνά περιγράφεται ως ρούχα κατάλληλα για προπόνηση και βόλτα. Με άλλα λόγια η τάση του workleisure διαθέτει αρκετά κομψά ρούχα, τα οποία θα μπορούν να σταθούν σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις, από μία επίσκεψη σε κάποια κοινωνική εκδήλωση μέχρι και στο χώρο εργασίας.

Ο όρος του workleisure αναφέρεται ως μια αναδυόμενη τάση καθώς οι άνθρωποι που έχουν μείνει στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν συνηθίσει την άνεση σε κάθε διάστασή της ακόμη και στα ρούχα που επιλέγουν.

Denim 2.0

Οι καταναλωτές φορούν ακόμα ένα άνετο παντελόνι όταν εργάζονται και η άνοδος των denim και των jeans τονίζουν τη στροφή σε casual επιλογές. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου οι retailers σημείωσαν άνοδο (60%) σε είδη κατηγορίας denim.Η τάση του “χαλαρού” είναι εμφανής. Επιπλέον το vintage μπλε χρώμα και σκισίματα στα γόνατα συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά των τζιν και θα παραμείνουν ένα κυρίαρχο θέμα στο μέλλον των τζιν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. 

Elevated loungewear

Hoodies, sweatpants, jerseys και πλεκτά έχουν σημειώσει εξαιρετικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, αν και δεν συγχέονται με τη δημοτικότητα των παντελονιών κατηγορίας lounge, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στην αρχή της πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Επίσης σημαντικές πωλήσεις σημείωσαν και τα είδη ρούχων όπως είναι τα cuffed joggers, οι ζακέτες και τα smart crew neck πουλόβερ, τα οποία θα βρίσκονται ιδιαίτερα στις φθινοπωρινές συλλογές.

Activewear

Τα αθλητικά ρούχα, τα κολάν, τα σορτς παραμένουν στην κορυφή της πυραμίδας των πωλήσεων, όπου αντίστοιχα και τα ρούχα κατηγορίας activewear, τα οποία παραμένουν μια από τις ανερχόμενες κατηγορίες ρούχων. Ειδικά για τις ανδρικές συλλογές, οι πωλήσεις των φούτερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά (41%) συγκριτικά με το 2020. Οι αναζητήσεις «sports and exercise» και «at home», συνεχίζουν να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες αναζητήσεις ρούχων. 

Polo’s and preppy dressing

Το preppy dressing και τα μπλουζάκια πόλο σημείωσαν αύξηση (48%) καθώς οι retailers τα συνδύασαν με δύο αθλήματα, τα οποία ανήκουν στα trends όπως είναι το γκολφ και το τένις. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν. 

Ο τρόπος ζωής αλλάζει συνεχώς, κάτι το οποίο αποτελεί έναν από τους λόγους που τα ενδύματα κατηγορίας sleepwear συνεχίζουν να παραμένουν στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών. Οι παγκόσμιες αγορές ενδυμάτων ύπνου και loungewear αναμένεται να ανθίσουν και να σημειώσουν αύξηση 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ μεταξύ του 2020-2024, παρόλο που ρούχα όπως είναι τα φούτερ, τα μπλουζάκια και τα σετ ήταν πάντα παρόντα στις συλλογές των σχεδιαστών και στα runways του Φθινοπώρου 2021.