22 Ιαν 2025
READING

Η Ikea ποντάρει στο Buy Now Pay Later

5 MIN READ

Η Ikea ποντάρει στο Buy Now Pay Later

Η Ikea ποντάρει στο Buy Now Pay Later

Στις 31 Αυγούστου, η μητρική εταιρεία της Ikea, η Ingka Group, ανακοίνωσε ότι επενδύει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία που ονομάζεται Jifiti, η οποία παρέχει υπηρεσία “buy now, pay later”, μεταξύ άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ingka, η νέα συμφωνία με την Jifiti παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα της Ikea και να τα αποπληρώνουν σε βάθος χρόνου.

Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στο χώρο του λιανικού εμπορίου, καθώς εταιρείες όπως η Klarna, η Affirm και η Afterpay διευκολύνουν τους πελάτες να κάνουν αγορές και να ανησυχούν για την πληρωμή αργότερα. 

Η Jifiti ιδρύθηκε το 2012 ως εταιρεία που επέτρεπε στους λιανοπωλητές να προσφέρουν υπηρεσίες δωροκάρτας και εγγραφής- η Ikea και η Nike βρίσκονταν μεταξύ των πρώτων πελατών της. Αλλά ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της λέει ότι γρήγορα έγινε σαφές πως υπήρχε μεγάλη ευκαιρία να παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στους συνεργάτες της στο λιανεμπόριο. Σήμερα, η κύρια δραστηριότητα της Jifiti είναι η προσφορά υπηρεσιών δανεισμού σε πελάτες όταν αυτοί πραγματοποιούν μια αγορά σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης. Η Jifiti παρέχει την τεχνολογία που επιτρέπει αυτές τις συναλλαγές, αλλά επιτρέπει στον λιανοπωλητή να περιβάλλει την εμπειρία με το δικό του branding. Έτσι, όταν κάποιος επιλέξει “buy now, pay later” στο Ikea, θα φαίνεται ότι το Ikea προσφέρει την υπηρεσία. 

Ο κλάδος “buy now, pay later” (BNPL) έχει αναπτυχθεί εκθετικά την τελευταία δεκαετία, με δεκάδες εταιρείες να συνεργάζονται με εταιρείες ώστε να επιτρέπουν στους πελάτες να πραγματοποιούν κλιμακωτές πληρωμές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν κατακόρυφα, οι πελάτες συνέρρευσαν σε αυτές τις υπηρεσίες. Αλλά πολλοί ανησυχούν ότι η δημοτικότητα αυτών των εργαλείων θα μπορούσε να φορτώσει τους καταναλωτές με χρέη. Η αυστραλιανή και η βρετανική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να θεσπίζουν κανονισμούς στον τομέα αυτό- οι ΗΠΑ δεν το έχουν κάνει ακόμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά η κυβέρνηση της πολιτείας της Καλιφόρνια έχει αρχίσει να εξετάζει τις υπηρεσίες για να διαπιστώσει αν παρακάμπτουν κατά κάποιον τρόπο τον νόμο. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η βρετανική κυβέρνηση μελέτησε τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες buy now, pay later, φάνηκε ότι το BNPL συνοδεύεται από “σημαντικές πιθανότητες ζημίας των καταναλωτών”. Πολλές από αυτές τις πλατφόρμες δεν απαιτούν έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας για να λάβουν οι καταναλωτές μικρά δάνεια, καθιστώντας εύκολο για τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να συσσωρεύουν χρέη. Οι κανονισμοί θα αναγκάσουν τους δανειστές να διενεργούν ελέγχους πιστοληπτικής ικανότητας και θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να υποβάλουν καταγγελία στην κυβέρνηση, εάν αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται άδικα όταν δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Δεδομένου ότι η Ikea πουλάει πολλά ακριβά είδη -όπως συστήματα κουζίνας και σύνολα επίπλων- η εταιρεία ανέκαθεν επέτρεπε την πληρωμή των μεγάλων ειδών με τόκο σε βάθος χρόνου. Η διαφορά είναι ότι τώρα, με την Jifiti, οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν λιγότερο ακριβά αντικείμενα και να κλιμακώνουν τις πληρωμές. Ανάλογα με τη συναλλαγή, οι πελάτες μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν τόκους για αυτά τα μικρότερα δάνεια- για ορισμένες προσφορές, η Ikea μπορεί να απορροφήσει τους τόκους για να δελεάσει τους πελάτες να κάνουν την αγορά. 

Κατά κάποιο τρόπο, η Ikea άργησε να συμμετέχει σε αυτό. Οι υπηρεσίες BNPL είναι πλέον διαθέσιμες σε πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης, από τη Sephora, η οποία συνεργάζεται με την Klarna, έως την Everlane, η οποία συνεργάζεται με τη Zip (πρώην Quadpay). Πρόσφατα, το Amazon ανακοίνωσε ότι οι πελάτες μπορούν πλέον να πληρώνουν για προϊόντα που κοστίζουν από 50 δολάρια και πάνω σε μηνιαίες δόσεις χάρη στη συνεργασία της με την Affirm. Και τον Ιούλιο, η εταιρεία πληρωμών Square εξαγόρασε την Afterpay έναντι 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αλλά η Ikea φαίνεται ότι θέλει να γίνει ηγέτης στον κόσμο των οικονομικών. Τον Φεβρουάριο, η μητρική εταιρεία Ingka απέκτησε μερίδιο 49% στη σουηδική τράπεζα Ikano. Και με αυτή την επένδυση στην Jifiti, η Ikea αποκτά μειοψηφικό μερίδιο σε μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, επιτρέποντάς της να αποκτήσει εικόνα για το πώς αλλάζει η συμπεριφορά των καταναλωτών χάρη στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία BNPL. 

Η Jifiti δεν προβαίνει η ίδια στη χορήγηση δανείων. Αντ’ αυτού, συνεργάζεται με καθιερωμένες τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Citizens Bank στις ΗΠΑ και της Crédit Agricole στη Γαλλία. Ενώ μάρκες όπως η Klarna και η Clearpay δεν απαιτούν πιστωτικό έλεγχο δεδομένου ότι η Jifiti συνεργάζεται απευθείας με τις τράπεζες, ακόμη και τα μικρά δάνεια BNPL υπόκεινται σε πιστωτικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η Jifiti απορρίπτει στην πραγματικότητα ορισμένους πελάτες που δεν έχουν καλή πιστωτική βαθμολογία.

Ενώ η Jifiti, και κατ’ επέκταση η Ikea, ρυθμίζεται καλύτερα από ορισμένες άλλες πλατφόρμες της αγοράς, εξακολουθεί να διευκολύνει πιθανά τους καταναλωτές να συσσωρεύουν χρέη. Για ορισμένους καταναλωτές που είναι οικονομικά εύρωστοι, το “buy now, pay later” προσφέρει μια άλλη επιλογή εκτός από τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή PayPal για την πληρωμή ενός προϊόντος, επιτρέποντάς τους να συγκρίνουν τα επιτόκια και να λαμβάνουν πιο έξυπνες οικονομικές αποφάσεις. 

Αλλά ακόμη και με τους πιστωτικούς ελέγχους, το BNPL μπορεί να ωθήσει ορισμένους καταναλωτές να αγοράσουν αντικείμενα που πραγματικά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να υπερβάλουν οικονομικά.Με αρκετούς παρόχους “buy now, pay later” να σχεδιάζουν να επεκταθούν σε λιανοπωλητές υψηλότερης αξίας ή να προσφέρουν τα προϊόντα τους στο κατάστημα, ο κίνδυνος ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αναλάβουν δυσβάσταχτα επίπεδα χρέους αυξάνεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.