Είναι γενικά παραδεκτό ότι ολοένα και περισσότερα τόσο brands όσο και retailers είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να εκφράσουν την θέση τους όσον αφορά το ζήτημα της κοινωνικής ευθύνης, το οποίο απασχολεί αρκετά την ατζέντα των managers, των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών. Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει.
Αρχικά όσον αφορά πολλά γνωστά brands έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν πρακτικές, οι οποίες ενισχύουν τη θέση τους σχετικά με τα ζητήματα κοινωνικής ευθύνης. Υπάρχει αφύπνιση του αισθήματος της ηθικής ευθύνης και μεταξύ των ανθρώπων. Για παράδειγμα μεταξύ των “αρνητών” της κλιματικής αλλαγής και των υπέρμαχων ακτιβιστών, υφίσταται μια πλειοψηφία ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται κάπου στη μέση χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τις λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι εξαιτίας πληθώρας περιβαλλοντικών και κοινωνικών φαινομένων όπως είναι οι πρόσφατες πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η εμφάνιση του Covid-19, η οδική ασφάλεια και η υγεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να επιλέγουν λίγο πιο ηθικές επιλογές στην καθημερινότητά τους όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η χρήση ποδηλάτων ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και η υιοθέτηση πιο χορτοφαγικών διατροφικών επιλογών.
Με άλλα λόγια τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όσον αφορά τις εταιρείες η δεδομένη εξέλιξη εκδηλώνεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα: τον καταναλωτή, τον εργαζόμενο και την ανώτερη διοίκηση. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των τριών επιπέδων είναι εκείνο που τους καθιστά υψηλά στην ατζέντα των εταιρειών. Έτσι ο επιχειρηματικός τομέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους καταναλωτές τους. Ειδικά οι νεότερες γενιές επιθυμούν να εργαστούν σε μια εταιρεία με την οποία μπορούν να ταυτιστούν.
Από την σκοπιά των καταναλωτών αδιαμφισβήτητα καταβάλλουν προσπάθειες να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τα νέα δεδομένα, παρόλο που δεν χαρακτηρίζεται πάντα συνεπής η συμπεριφορά τους. Όταν τα καταστήματα άρχισαν να λειτουργούν ξανά μετά τα συνεχόμενα lockdowns, οι μεγαλύτερες ουρές δημιουργούνταν έξω από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η υιοθέτηση σκοπού από τις εταιρείες (brand purpose) έχει γίνει το κλειδί για την επιχειρησιακή επιτυχία, καθώς ένας δυνατός και ηθικός σκοπός πίσω από την λειτουργία των εταιρειών ενισχύει τόσο την πρόθεση αγοράς αλλά προσελκύει παράλληλα και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.Έτσι, παρά την παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, οι επενδύσεις στις εταιρείες με αντίστοιχο προφίλ άνθισαν ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του 2020.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2021 θα κυριαρχήσει ένας νέος όρος ο οποίος πρόκειται να καθορίσει τα επιχειρηματικά αποτελέσματα εξίσου με το brand purpose : το λεγόμενο impact proof, οι απτές δηλαδή και διαφανείς αποδείξεις για τον αντίκτυπο που έχουν οι δράσεις της εταιρείας.Μάλιστα, ο μετρήσιμος αντίκτυπος φαίνεται ότι είναι το θεμέλιο του brand purpose για κάθε εταιρεία, καθώς χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη για τον θετικό αντίκτυπο, η υιοθέτηση των ευγενών σκοπών κρίνεται ως σχετικά αναποτελεσματική.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.