Το φαινόμενο της τροποποίηση των sneakers

Δύο φίλοι ξεκίνησαν το προηγούμενο έτος να τροποποιούν και να αναδημιουργούν πάνινα παπούτσια, τα οποία πωλούνταν στο διαδίκτυο. Τρεις μήνες αργότερα όλο αυτό έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, λαμβάνοντας παραγγελίες όχι απλώς από τοπικές κοινότητες αλλά από μεγάλες πολιτείες της Αμερικής όπως είναι η Καλιφόρνια και το Λας Βέγκας. 

Η αναδιαμόρφωση των παπουτσιών προσθέτοντας χρώματα και σχέδια αποφέρει αρκετά έσοδα.Και για τους δύο φίλους η επιχείρηση προσαρμογής παπουτσιών τους επιτρέπει να βγάζουν επιπλέον εισόδημα καθώς εργάζονται ως μερική απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν και να εξελίσσουν συνεχώς τα ταλέντα και τις ικανότητές τους ως καλλιτέχνες, δημιουργώντας μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την πραγματική ζωή. 

Παρόλα αυτά μία αγωγή από τη Nike απειλεί την συγκεκριμένη εργασία, όχι μόνο για τους δύο φίλους, αλλά για πολλούς ακόμη κατασκευαστές υποδημάτων. Αναλυτικότερα η αγωγή που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στην Καλιφόρνια, κατηγορεί την Drip Creationz, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προσαρμογής παπουτσιών στον κόσμο, ότι τα παπούτσια της Nike υπέστησαν ολική αποδόμηση αφού προστέθηκε νέο υλικό σε αυτά και στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν σε πολύ υψηλότερη τιμή από την αρχική τους. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια παραβιάζει τους νόμους περί εμπορικών σημάτων και πνευματικών δικαιωμάτων, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι της Nike. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα της, τα οποία θα είναι αυθεντικά και εξουσιοδοτημένα από την ίδια την εταιρεία. Είναι η αλήθεια ότι κανένα από τα είδη που πωλούνται στην Drip Creationz δεν είναι εξουσιοδοτημένα προϊόντα της Nike . Μέσω της καταγγελίας της Nike αποδεικνύεται το γεγονός ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κυνηγήσει οποιονδήποτε αναδιαμορφώνει τα υποδήματά της, συμπεριλαμβάνοντας άτομα όπως οι δύο φίλοι.

Η διαδικασία αναδιαμόρφωσης υποδημάτων βρίσκεται στο χώρο εδώ και αρκετές δεκαετίες και όχι αποκλειστικά και μόνο για τα παπούτσια της Nike αλλά και για άλλα δημοφιλέστατα brand όπως είναι η Adidas και η Vans. Ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις αθλητικά παπούτσια στις ΗΠΑ είναι το Nike Air Force 1, το οποίο χρησιμοποιείσαι ως “λευκός καμβάς” από πολλούς customizers. Έτσι πολλοί κατασκευαστές αγοράζουν κανονικά το παπούτσι σε τιμή λιανικής και μετά το αναδημιουργούν. 

Οι περισσότεροι προσαρμογείς υποδημάτων είναι συνήθως έμπειροι καλλιτέχνες, φανατικοί της μόδας, έξυπνοι επιχειρηματίες ή και τα τρία μαζί. Η πλειοψηφία των περισσότερων δημιουργών είναι καλλιτέχνες που εργάζονται στο γκαράζ ή στο υπόγειό τους κάνοντάς το σαν χόμπι. Οι customizers, είναι masters της τέχνης διότι ακολουθούν μία αρκετά εξειδικευμένη διαδικασία. Αρχικά τοποθετούν ένα ακρυλικό διάλυμα σε ένα ολοκαίνουριο ​​παπούτσι ώστε να αφαιρέσουν την προστατευτική επίστρωση και στη συνέχεια βουτάνε την βούρτσα τους μέσα σε μια εξειδικευμένη βαφή για δερμάτινα είδη ώστε να χρωματιστούν ξανά τα διάφορα μέρη του παπουτσιού. Η αναδημιουργία ενός ζευγαριού διαρκεί 72 ώρες, αν και τα πιο περίπλοκα σχέδια μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Ο περισσότερος χρόνος που έχει αφιερώσει για ένα ζευγάρι παπούτσια είναι ένας μήνας, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπική επιλογή και αισθητική του κάθε πελάτη. Πιο συγκεκριμένα μερικοί πελάτες ζητούν μία απλή αλλαγή χρώματος, το οποίο θα κοστίσει περίπου 100 δολάρια. Πιο περίτεχνα σχέδια και χρώματα μπορούν να αγγίξουν και τα 10.000 δολάρια. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση του ενδιαφέροντος στον τομέα της προσαρμογής παπουτσιών, διότι διάφορες διαδικτυακές κοινότητες προσπαθούσαν να αυξήσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Οι customizers δημοσίευαν φωτογραφίες των τελευταίων σχεδίων τους προκαλώντας συχνά το ενδιαφέρον των fans, ενώ οι διάφοροι καλλιτέχνες συνέκριναν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν. Οι νέοι δημιουργοί βασίζονται σε πλατφόρμες όπως είναι το Facebook, το Instagram και το Twitter για να μάθουν από πού μπορούν να αγοράσουν το σωστό χρώμα, πότε να χρησιμοποιούν τα χρώματα, πώς να τελειοποιήσουν το stenciling τους και άλλες τέτοιου είδους πρακτικές συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημιουργοί μπορούν να κερδίζουν χρήματα είτε σχεδιάζοντας και πουλώντας ένα παπούτσι στο διαδίκτυο, είτε δουλεύοντας για πελάτες που επιθυμούν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, κάτι το οποίο για την Nike αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Όταν κάποιος αναδημιουργεί ένα παπούτσι, το αλλάζει ουσιαστικά με τρόπους που ούτε η Nike ούτε οι συνεργάτες της εγκρίνουν ή εξουσιοδοτούν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση εμπορικών σημάτων και την εμπλοκή άλλων εταιρειών, με τις οποίες η Nike δεν δέχτηκε ποτέ να συνεργαστεί. Όσα περισσότερα παπούτσια αναδιαμορφώνονται και κατασκευάζονται χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάποιου είδους εξουσιοδότησης, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τους καταναλωτές να εντοπίσουν εξουσιοδοτημένες συνεργασίες και αυθεντικά προϊόντα της εκάστοτε εταιρείας, υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο την μάρκα. 

Τόσο για τη Nike όσο και για τους customizers αυτό που διακυβεύεται είναι ένα κομμάτι από τη μαζική αγορά αθλητικών υποδημάτων, το οποίο πρόκειται να αγγίξει τα 66 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027. Οι πωλήσεις αθλητικών υποδημάτων αυξήθηκαν περισσότερο από (35%) τους πρώτους έξι μήνες του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η Nike θα μπορούσε να βλάψει τον εαυτό της ακόμη περισσότερο κερδίζοντας το συγκεκριμένο δικαστήριο, διότι θα χάσει πολλούς πελάτες με έδρα στις ΗΠΑ καθώς πλέον κανείς δεν θέλει να φορέσει τα συμβατικά Nike Air Force 1, τα οποία μπορεί να τα έχει οποιοσδήποτε. Ακόμα κι αν τελικά κερδίσει την υπόθεση η Nike, θα βρεθούν κι άλλες μάρκες για να αναδημιουργηθούν και να γίνουν μοναδικές, συνεχίζοντας οι customizers να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν.