25 Απρ 2024
READING

Πώς η πλατφόρμα πλυντηρίων Dobbi συμβάλλει σε μια κυκλική βιομηχανία μόδας 

4 MIN READ

Πώς η πλατφόρμα πλυντηρίων Dobbi συμβάλλει σε μια κυκλική βιομηχανία μόδας 

Πώς η πλατφόρμα πλυντηρίων Dobbi συμβάλλει σε μια κυκλική βιομηχανία μόδας 

Πριν από τρία χρόνια, η Dobbi ξεκίνησε ως υπηρεσία πλυντηρίου και στεγνού καθαρισμού για ιδιώτες. Σήμερα, η πλατφόρμα αυτοπροβάλλεται ως συνεργάτης για τους εμπόρους λιανικής πώλησης μόδας που θέλουν να γίνουν πιο βιώσιμοι. Μετά τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, ο υπόλοιπος κόσμος πρόκειται να ακολουθήσει. 

Η βιομηχανία μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο. Κάθε δευτερόλεπτο, ένα ολόκληρο φορτίο παλαιών υφασμάτων πετιέται ή καίγεται. Στις Κάτω Χώρες, αυτό ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια κιλά ετησίως. Η πλατφόρμα πλυντηρίων ρούχων Dobbi ιδρύθηκε το 2018. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι φορούν ένα ρούχο επτά φορές πριν το πετάξουν και περίπου το 45% των ρούχων πετιούνται επειδή είναι λερωμένα. Ο επαγγελματικός καθαρισμός υφασμάτων είναι έως και τέσσερις φορές πιο ανθεκτικός από το πλύσιμο στο σπίτι και μπορεί να αφαιρέσει το 90 έως 95 % όλων των λεκέδων από τα ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί πραγματικά να παραταθεί η διάρκεια ζωής των ρούχων. 

Η Dobbi μπορεί να υπολογίζει στη Henkel και την PostNL ως στρατηγικούς επενδυτές. Η Persil θέλει να παραμείνει σχετική ως μάρκα πλυντηρίου στο μέλλον. Χάρη στο δίκτυο της PostNL, η πλατφόρμα πλυντηρίων μπορεί να παραλάβει τα ρούχα από οποιαδήποτε διεύθυνση στην Ολλανδία εντός δύο ωρών, οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ.. Επιπλέον, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε περίπου 600 σημεία εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Jumbo και Spar.

Επιχειρήσεις ενοικίασης ρούχων και μεταχειρισμένων ενδυμάτων 

Αυτό το δίκτυο υψηλών επιδόσεων για “συλλογή, καθαρισμό και παράδοση” προσφέρει ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Εν τω μεταξύ, η Dobbi είναι κάτι περισσότερο από μια υπηρεσία πλυντηρίου και στεγνού καθαρισμού για τους καταναλωτές. Η εταιρεία έχει επίσης εισέλθει στην αγορά του επαγγελματικού ρουχισμού. Η μετάβαση στην κυκλική χρήση έχει ήδη προχωρήσει λίγο περισσότερο για τις εταιρείες. Δεν καθαρίζει μόνο τα ρούχα εργασίας, αλλά εξασφαλίζει και ότι τα ρούχα των εργαζομένων που αποχωρούν από την εταιρεία επαναχρησιμοποιούνται – προηγουμένως απλώς πετάγονταν – ενώ προσφέρει και υπηρεσία ανακύκλωσης. 

Επιπλέον, η Dobbi βλέπει δυνατότητες στην αγορά ενοικίασης ρούχων, ένα μοντέλο που αναπτύσσεται έντονα στην Αμερική κυρίως, με παραδείγματα όπως το Rent The Runway. Είναι απαραίτητο για το επιχειρηματικό μοντέλο να συλλέγονται και να καθαρίζονται τα ρούχα μόλις επιστραφούν. Η εταιρεία ελπίζει να επωφεληθεί από αυτό. Επιπλέον, διακρίνει ευκαιρίες στην αγορά vintage. Το μειονέκτημα του μεταχειρισμένου είναι ότι τα ρούχα μερικές φορές μυρίζουν αποπνικτικά και δεν είναι καθαρά. Εκεί ακριβώς έρχεται η εταιρεία προσφέροντας λύση. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2030, η αγορά των μεταχειρισμένων υφασμάτων θα είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη των καινούργιων υφασμάτων.   

Συνομιλίες με τις αλυσίδες μόδας 

Η Dobbi βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τη Zalando, την Inditex και άλλες μεγάλες εταιρείες ένδυσης που δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την πλατφόρμα συλλογής και καθαρισμού. Συγκεκριμένα επιθυμεί να διευκολύνει τη μετάβαση στα κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Όμως μια πραγματική μετάβαση θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά από κυβερνητική παρέμβαση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδοτούνται, όπως και η πράσινη ενέργεια. Στην Ολλανδία, υπάρχει τώρα ένα σύστημα που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και ονομάζεται Extended Producer Responsibility, σύμφωνα με το οποίο οι αλυσίδες μόδας και η βιομηχανία λογοδοτούν για τη συλλογή των παλαιών ρούχων σύμφωνα με την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Dobbi. 

Ωστόσο, η Dobbi εξακολουθεί να αγωνίζεται συχνά να έρθει σε συνομιλίες με μεγάλες αλυσίδες μόδας. Θα μπορούσε επίσης να τους ανοίξει σημεία εξυπηρέτησης. Αυτό γίνεται τώρα στις Κάτω Χώρες για μια αλυσίδα μόδας, την Only for Men. Στις διαφημίσεις χρησιμοποιείται το σλόγκαν “Το νέο δεν είναι πάντα καλύτερο”, έχει ένα σημείο εξυπηρέτησης στα καταστήματά της και δίνει στους πελάτες της ένα κουπόνι για την Dobbi.  

Η Dobbi επεκτάθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο. Αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος Ολλανδών πελατών που δραστηριοποιούνται επίσης στο Βέλγιο. Επί του παρόντος, διαθέτει μόνο επιχειρηματικούς πελάτες και βρίσκεται σε συζητήσεις με τη βελγική ένωση της βιομηχανίας καθαρισμού κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Φέτος θα αρχίσει να απευθύνεται στους καταναλωτές, όχι αμέσως σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε μερικές μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αμβέρσα, η Γάνδη και οι Βρυξέλλες. Η επέκταση στο Βέλγιο αποτελεί πιλοτική δοκιμή καθώς πραγματικός στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί διεθνώς και να φτάσει στην Γαλλία, την Γερμανία, ακόμα και την Αμερική.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.