19 Απρ 2024
READING

Το Instagram προστατεύει τους χρήστες από bulling και λεκτική κακοποίηση

5 MIN READ

Το Instagram προστατεύει τους χρήστες από bulling και λεκτική κακοποίηση

Το Instagram προστατεύει τους χρήστες από bulling και λεκτική κακοποίηση

Μετά από μια σειρά γεγονότων λεκτικής κακοποίησης, η οποία απευθυνόταν κυρίως σε ποδοσφαιριστές του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον πρόσφατο τελικό του πρωταθλήματος Euro 2020, το Instagram ανακοίνωσε μια νέα σειρά νέων δυνατοτήτων με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες, ειδικά εκείνους με μεγάλο αριθμό followers, να είναι σε θέση από τη μία να μπορούν να διαχειριστούν τις αλληλεπιδράσεις τους με το κοινό μέσα στην εφαρμογή και από την άλλη να μπορούν να αποφύγουν τυχόν προσβλητικά σχόλια και μηνύματα που λαμβάνουν. 

Το Instagram έχει πραγματοποιήσει αρκετές ενημερώσεις στην εφαρμογή ως απάντηση σε παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνοντας αυστηρότατες ποινές για όσους πραγματοποιούν λεκτική κακοποίηση μέσω μηνυμάτων. Η δυνατότητα είναι διαθέσιμη για διάφορα προσωπικά account, προσφέροντας την ικανότητα να απενεργοποιούν εντελώς τα DM σε άτομα που δεν ακολουθούν. 

Έτσι το Instagram εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τις συγκεκριμένες δυνατότητες κάνοντας διαθέσιμη τον προηγούμενο μήνα τη καινούρια επιλογή «Limits», σύμφωνα με την οποία οι χρήστες έχουν την ικανότητα να περιορίζουν προσωρινά τα ανεπιθύμητα σχόλια και τα μηνύματα σε επιλεγμένες ομάδες στην εφαρμογή. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιλογής πραγματοποιήθηκε διότι είναι γνωστό ότι οι δημιουργοί περιεχομένου και τα δημόσια πρόσωπα βιώνουν αρκετές φορές λεκτική κακοποίηση μέσω σχολίων και DM αιτημάτων από άτομα που δεν γνωρίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί είτε να παρακινήσει τους ανθρώπους να υποστηρίξουν ακόμη περισσότερο κάποιο account, είτε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων σχολίων ή μηνυμάτων.

Επιπροσθέτως μέσω της επιλογής «Limits»,  θα μπορεί κάποιος να περιορίσει τα μηνύματα που δέχεται με βάση τη δραστηριότητα που εντοπίζεται, η οποία στη συνέχεια θα επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύπτουν αλληλεπιδράσεις από τα  συγκεκριμένα προφίλ, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου. Το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικότητας που απευθύνεται σε δημόσια πρόσωπα του app προέρχεται από άτομα που δεν τους ακολουθούν ή που τους έχουν ακολουθήσει πρόσφατα. Παρόμοια και το Twitter διερευνά κάποιον τρόπο, με τον οποίο θα εμποδίζει άλλους χρήστες να κάνουν mention το προφίλ κάποιου για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η επιλογή θα είναι διαθέσιμη για όλους στο Instagram παγκοσμίως μεταβαίνοντας απλώς στις ρυθμίσεις απορρήτου όπου μπορεί ή να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί. 

Ταυτόχρονα το Instagram αναζητά τρόπους για να μπορεί να εντοπίζει τον αυξημένο αριθμό σχολίων και DM και να ειδοποιεί τον χρήστη να ενεργοποιήσει την επιλογή «Limits». Εκτός από αυτό η εφαρμογή προσπαθεί να βελτιώσει και τις προειδοποιήσεις για comments που πιθανόν να θεωρηθούν προσβλητικά. Αυτή τη στιγμή το Instagram αυτό που κάνει είναι να εμφανίζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στον χρήστη που προσπαθεί να δημοσιεύει ένα δυνητικά προσβλητικό σχόλιο, με βάση την αυτοματοποιημένη ανίχνευση ορισμένων όρων και φράσεων στο πεδίο δημιουργίας σχολίων. Στην περίπτωση που ο ίδιος χρήστης προσπαθήσει να δημοσιεύσει κάποιο προσβλητικό σχόλιο, πολλές φορές το Instagram θα εμφανίσει μια ακόμη ισχυρότερη προειδοποίηση, αναφέροντας τις πιθανές κυρώσεις που υφίστανται στην περίπτωση λεκτικής κακοποίησης στην πλατφόρμα. Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταπόκριση σε αυτού του είδους τις ειδοποιήσεις, το Instagram αναφέρει ότι θα εμφανίζει ακόμη ισχυρότερο μήνυμα από την πρώτη κιόλας φορά, το οποίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους χρήστες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Instagram έστειλε προειδοποιήσεις περίπου ένα εκατομμύριο φορές την ημέρα κατά μέσο όρο σε χρήστες όταν δημοσίευαν σχόλια που ήταν δυνητικά προσβλητικά. Από αυτά περίπου το (50%) των περιπτώσεων, το σχόλιο επεξεργαζόταν ή διαγράφονταν από τον χρήστη εξαιτίας των συγκεκριμένων προειδοποιήσεων. Με αυτόν τον τρόπο κατά τη διαδικασία ανάρτησης μπορεί η προειδοποίηση να ωθήσει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν το σχόλιο που επιθυμούν να δημοσιεύσουν. Η προειδοποίηση για πιθανή διαγραφή του λογαριασμού είναι εκείνο που θα λειτουργήσει ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση των περιπτώσεων λεκτικής κακοποίησης στην πλατφόρμα.

Επιπλέον το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα διαθέσει και την λειτουργία «Hidden Words» για αιτήματα στο DM σε όλους τους χρήστες μέσα σε αυτόν τον μήνα, αφού έχει περάσει το στάδιο δοκιμής. Η νέα επιλογή επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν αυτόματα τα αιτήματα στο DM, τα οποία περιλαμβάνουν δυνητικά προσβλητικούς όρους, φράσεις και emoji μεταφέροντας τα στον «Hidden folder», τον οποίο οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα προβολής ή όχι.

Ακόμη το Instagram αναφέρει ότι έχει διευρύνει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό των προσβλητικών όρων και emoji. Εκείνο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω προστασία των χρηστών από το να βλέπουν τέτοιου είδους σχόλια, ιδιαίτερα εκείνων με μεγάλο αριθμό follower, είναι η κατάργησή τους από την άμεση προβολή, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο. 

Για παράδειγμα η λεκτική κακοποίηση που έχουν βιώσει οι ποδοσφαιριστές του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλατφόρμα είναι πραγματικά αποτρόπαια και λειτουργεί ως μία θλιβερή υπενθύμιση της κατάστασης που επικρατεί και του γεγονότος ότι ο δρόμος προς την αντιμετώπιση των εγγενών προκαταλήψεων μίας κοινωνίας είναι αρκετά δύσβατος. Επιπλέον αποτελεί μία υπενθύμιση των αρνητικών επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μολονότι ανεξάρτητα από το πόσο προσβλητικές μπορεί να είναι οι προσωπικές πεποιθήσεις και στάσεις κάποιου ανθρώπου, έχουν την ευκαιρία να τις μοιραστούν με χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, μέσω των συγκεκριμένων πλατφορμών. 

Τα social media προσφέρουν σε όλους τους ανθρώπους φωνή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να την καταχραστούν και να διαδίδουν ιδέες και απόψεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι ακραίες και μη αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο. Το δύσκολο είναι να υπάρχει ισορροπία στο τι μπορεί να δημοσιεύεται στις κοινωνικές πλατφόρμες και τι όχι. Γενικότερα η κοινωνία έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει τον σεβασμό και την αποδοχή για όλους τους ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι αυτό είναι πρόβλημα της ανθρωπότητας και όχι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.