20 Απρ 2024
READING

Το διαφημιστικό κοινό στο TikTok σχεδόν διπλασιάζεται όπως και η εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα  

4 MIN READ

Το διαφημιστικό κοινό στο TikTok σχεδόν διπλασιάζεται όπως και η εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα  

Το διαφημιστικό κοινό στο TikTok σχεδόν διπλασιάζεται όπως και η εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα  

Ο αριθμός των καταναλωτών που εκτέθηκαν σε διαφημίσεις στο TikTok σχεδόν διπλασιάστηκε από 19% πέρυσι σε 37% φέτος, καθώς η εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο είδε τη δημοτικότητά της να εκτοξεύεται στα ύψη, σύμφωνα με τα ευρήματα της δεύτερης ετήσιας έρευνας Media Reactions της Kantar, στην οποία συμμετείχαν έμποροι και καταναλωτές σχετικά με τις αντιλήψεις τους για διάφορες μάρκες και κανάλια μέσων ενημέρωσης. 

Όπως και πέρυσι, η πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο της ByteDance θεωρήθηκε από τους καταναλωτές ότι παρέχει τις πιο “ευχάριστες και διασκεδαστικές διαφημίσεις”, αν και όλο και περισσότεροι χρήστες αρχίζουν να βιώνουν το αίσθημα της “υπερφόρτωσης”. Το TikTok εξασφάλισε επίσης “με άνεση” μια θέση ως το πιο καινοτόμο μέρος για διαφημίσεις μεταξύ των εταιρειών και είδε τα επίπεδα εμπιστοσύνης να διπλασιάζονται, αν και εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με πιο καθιερωμένους ανταγωνιστές όπως το YouTube, η Google και το Facebook, οι οποίοι θεωρούνται πιο αξιόπιστοι αλλά λιγότερο καινοτόμοι. 

Η Kantar διαπίστωσε ότι πολλές μορφές που προηγουμένως αποδείχθηκαν λιγότερο δημοφιλείς στους καταναλωτές αρχίζουν να κερδίζουν περισσότερο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και κινητά και των διαφημίσεων σε υπηρεσίες ροής μουσικής. Τα κέρδη αυτά αποδόθηκαν στη μεγαλύτερη έκθεση λόγω της πανδημίας, η οποία ώθησε σε μια ριζική στροφή προς τα ψηφιακά μέσα.

Η τελευταία έκθεση Media Reactions της Kantar δείχνει ότι η επιταχυνόμενη υιοθέτηση των ψηφιακών καναλιών κατά το τελευταίο έτος και πλέον έχει ενισχύσει τις αντιλήψεις των καταναλωτών και την άνεση με τις διαφημίσεις που τρέχουν σε αυτά τα περιβάλλοντα. Τα ευρήματα σημειώνουν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις πλατφόρμες συχνά προηγείται της εμπιστοσύνης των εταιρειών, μιας ομάδας που τείνει να είναι πιο συντηρητική στην προσπάθειά της να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας της μάρκας και της καινοτομίας, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τους προϋπολογισμούς των μέσων ενημέρωσης. Για την έρευνα ερωτήθηκαν περισσότεροι από 900 επαγγελματίες του marketing και 14.500 καταναλωτές σε 23 αγορές και η Kantar υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά για το 80% περίπου της παγκόσμιας δαπάνης για τα μέσα ενημέρωσης. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, το 2021, το TikTok θεωρήθηκε ως κορυφαίος κόμβος καινοτομίας και ψυχαγωγίας και από τις δύο πλευρές. Η εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο, αφού ξεπέρασε μια διαμάχη σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση στις ΗΠΑ πέρυσι, συνέχισε να προσελκύει μαζικά χρήστες και πρόσφατα έγινε η πρώτη εφαρμογή για κινητά που δεν ανήκει στο Facebook και ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια λήψεις. Οι καταναλωτές κατέταξαν το Amazon – ένα νεοεισερχόμενο στην κατάταξη – στη θέση 2 όσον αφορά τη δεκτικότητα στις διαφημίσεις, ακολουθούμενο από το Instagram, τη Google και το Twitter. 

Ενώ η εμπιστοσύνη των marketers στο TikTok εξακολουθεί να μην είναι στα επίπεδα των πιο καθιερωμένων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, έχει κάνει τεράστιες βελτιώσεις, σύμφωνα με την Kantar. Η συνεχής εισαγωγή νέων προϊόντων σε επιθυμητούς τομείς, όπως το κοινωνικό εμπόριο και το περιεχόμενο από δημιουργούς, θα μπορούσε να το ενισχύσει περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες. 

Άλλα κανάλια που έμοιαζαν λιγότερο δοκιμασμένα στον κόσμο πριν από την πανδημία αρχίζουν να κερδίζουν τους καταναλωτές και τις μάρκες. Οι online και mobile διαφημίσεις παιχνιδιών παρέμειναν το λιγότερο δημοφιλές κανάλι στους καταναλωτές, αλλά σημείωσαν αύξηση 5% σε ετήσια βάση στη μέτρηση του ad equity ή της δεκτικότητας – τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 22 καναλιών που παρακολούθησε η Kantar. Οι διαφημίσεις ροής μουσικής, οι διαφημίσεις podcast και οι διαφημίσεις σε υπηρεσίες ροής βοήθησαν να συμπληρωθούν τα πιο βελτιωμένα διαδικτυακά κανάλια, εξασφαλίζοντας το καθένα από αυτά αύξηση 3% σε ετήσια βάση στη διαφημιστική αξία των καταναλωτών. Οι διαφημίσεις που τρέχουν γύρω από ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσαν αύξηση 1% σε ετήσια βάση. 

Τα podcasts, γενικά, έγιναν μια πιο δυνατή κατηγορία το 2021, ξεπερνώντας το influencer marketing ως το νούμερο ένα κανάλι διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης για το διαφημιστικό κεφάλαιο, αφού κατέλαβαν τη δεύτερη θέση το 2020. Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι διαφημίσεις podcast βελτιώνονται ως προς την ποιότητα και τη συνάφεια, αν και, παρόμοια με το TikTok, η επανάληψη αναφέρθηκε ως μεγαλύτερο πρόβλημα. Πλατφόρμες όπως το Spotify και το Amazon έχουν επενδύσει σημαντικά στην απόκτηση περισσότερου περιεχομένου podcast και τεχνολογίας διαφημίσεων στον αγώνα για την προσέλκυση ακροατών, αν και η Kantar προειδοποίησε ότι ο χώρος θα μπορούσε να υπερφορτωθεί. 

Οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις σε podcasts το 2021 και θα συνεχίσουν να επενδύουν περισσότερο το 2022, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ήχου, καθώς οι προγραμματισμένες δαπάνες για το ραδιόφωνο συνεχίζουν να μειώνονται. 

Ακόμα και καθώς οι νεοεμφανιζόμενες μορφές είχαν απήχηση, οι έμποροι συνέχισαν να δείχνουν προτίμηση στα παλιά αγαπημένα. Το Instagram κατάφερε την καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ εμπιστοσύνης και καινοτομίας, όπως διαπίστωσε η Kantar. Αξίζει να σημειωθεί ότι το influencer marketing αναρριχήθηκε στην 3η θέση των μέσων ενημέρωσης ως αυτό με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των marketers, ένα σημαντικό άλμα από τη 10η θέση όπου βρισκόταν πέρυσι. Η ανοδική δυναμική, η οποία στα μάτια των marketers τοποθετεί τους influencers πίσω από την τηλεόραση και το online βίντεο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η κατηγορία φτάνει σε νέα επίπεδα ωριμότητας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.